Tokyo'dan yeni çip hamlesi: Japon fonu JSR'yi satın almayı planlıyor

Tokyo'dan yeni çip hamlesi: Japon fonu JSR'yi satın almayı planlıyor

Yarı iletken malzeme üreticisi JSR'nin yönetim kurulu bugün Japonya'nın çip endüstrisini güçlendirme çabalarına ivme kazandıracak, devlet destekli bir fon tarafından milyarlarca dolarlık potansiyel bir satın alma işlemini görüşmek üzere toplanıyor.

A+A-

JSR'nin piyasa değeri Cuma günkü piyasa kapanışında 677 milyar yen (4,73 milyar dolar) idi. Küresel çip üreticileri için fotorezist üreten şirketin Cumartesi günü, güçlü ticaret bakanlığı tarafından denetlenen Japan Investment Corp (JIC) tarafından satın alınmak üzere bir anlaşma yapmayı değerlendirdiğini açıklamasının ardından Pazartesi günü hisseleri alım emirleriyle işlem görmedi.

JIC tarafından yapılacak bir satın alma, Japonya'nın malzeme ve ekipman konusunda üstünlüğe sahip olan ancak son yıllarda genel küresel pazar payını kaybeden çip endüstrisini canlandırmak için giderek daha kaslı hale gelen bir dizi hamlesinin sonuncusu olacak.

JSR, yarı iletkenler üzerine desen basmak için kullanılan ışığa duyarlı kimyasallar olan fotorezistlerin en iyi tedarikçilerinden biridir.

Araştırma şirketi Omdia'dan Kazuhiro Sugiyama, "Çin ve diğerleri henüz bu teknolojiyi geliştirmediği için Japonya tekel konumunda. Japon hükümeti muhtemelen hassas teknolojinin yurtdışına çıkışını engellemek için harekete geçiyor." dedi.

JSR'nin yerel rakipleri arasında Tokyo Ohka Kogyo, Shin-Etsu Chemical ve Sumitomo Chemical bulunuyor. Tokyo Ohka hisseleri haber üzerine %15 artış gösterdi.

Nikkei gazetesinin haberine göre JIC, JSR'yi satın almak için yaklaşık 1 trilyon yen harcayacak ve satın alma işlemini gerçekleştirmek için yeni bir şirkete 500 milyar yen enjekte edecek ve Mizuho Bank'tan 400 milyar yen borç alacak.

Bir sanayi bakanlığı yetkilisi, JSR'nin JIC'ye potansiyel destek konusunda yaklaştığını söyledi.

Medyayla konuşmalarına izin verilmediği için ismini vermek istemeyen yetkili, şirketin araştırma ve geliştirmeye büyük yatırım yapması ve talep arttıkça kapasitesini artırması gerektiğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerilimin arttığı bir ortamda savunma, elektronik ve otomotiv endüstrilerinin işleyişi için elzem olan yarı iletkenlerin tedariki üzerindeki kontrollerini sıkılaştırmak için harekete geçiyor.

Quiddity Advisors'tan Travis Lundy Smartkarma'ya yazdığı bir notta "JIC burada başlıyor. Eğer burada dururlarsa bu beni çok şaşırtır" sözlerini kaydetti.

Japonya'nın zor durumdaki sanayi oyuncularını kurtarmak için müdahale etme konusunda uzun ve karışık bir sicili olsa da, halihazırda yeniden yapılandırma sürecinden geçmiş karlı bir şirketi özelleştirme hamlesi, potansiyel aşırılık nedeniyle eleştirilme riski taşıyor.

Devlet destekli sentetik kauçuk üreticisi olarak 1957 yılında kurulan JSR, Mart ayında sona eren yılda satışlarını %20 artışla 408,9 milyar yene yükseltirken, faaliyet kârı %33 düşüşle 29,4 milyar yene geriledi.

Bir Japon şirketi için alışılmadık bir şekilde yabancı doğumlu bir CEO'ya sahip olan JSR'nin hisseleri yılbaşından bugüne %25 değer kazandı. Aktivist yatırımcı ValueAct Capital şirketin ana hissedarlarından biri ve yönetim kurulunda bir yöneticisi bulunuyor.

İlgili Haberler