Japonya'da döviz piyasalarının ünlü isminden zayıf yen uyarısı

Japonya'da döviz piyasalarının ünlü isminden zayıf yen uyarısı

Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda, yeni haftaya başlarken zayıf yene karşı uyarılarını artırdı.

A+A-

Üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın aşırı döviz hareketlerine uygun şekilde karşılık vermek için mevcut seçenekleri göz ardı etmeyeceğini söyledi ve "hızlı ve tek taraflı" olan son yen zayıflamasına karşı uyarılarını artırdı.

Uluslararası işlerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Kanda ayrıca, Japon yeninin Cuma günü dolar karşısında yedi ayın en düşük seviyesi olan 143 yenin ötesine zayıflaması ve euro karşısında 155 yenin ötesinde 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından gazetecilere para birimlerinin temelleri yansıtarak istikrarlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Genellikle güvenli bir liman olarak algılanan Japon para birimi, şimdi yeniden satış baskısı altına girerek tüketicilere darbe vuracak bir ithalat maliyeti artışıyla tehdit ediyor.

Yetkililerin piyasaya müdahale etmeye hazır olup olmadığı sorusuna Kanda, "Tüm seçeneklerimiz mevcut ve hiçbir seçeneği göz ardı etmiyoruz. Şu anda ne yapılacağı konusunda yorum yapmayacağım." dedi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve ABD Merkez Bankası arasındaki para politikası ayrışması, Japonya gevşemeye devam ederken ABD merkez bankasının enflasyonla mücadele için politikayı agresif bir şekilde sıkılaştırması nedeniyle doları yükseltti.

Japonya en son Ekim ayında, Japon para biriminin dolar karşısında 152 yen ile 32 yılın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine zayıflamayı durdurmak için nadir bir yen alım müdahalesi gerçekleştirdi.

Döviz müdahalesi olasılığı sorulduğunda Kanda gazetecilere herhangi bir seçeneği göz ardı etmeyeceğini söyledi.

Kanda konuyla ilgili "Yönü ne olursa olsun, döviz kurlarının ekonomik temellerden sapacak şekilde aşırı hareket etmesi genellikle ekonomi için iyi değildir" dedi ve ekledi:

"Altta yatan hareketler hızlı ve tek taraflı. Bu nedenle güçlü bir aciliyet duygusuyla dikkatle izliyoruz ve aşırı hareketlere uygun şekilde yanıt vereceğiz." Kanda, yetkililerin yenin seviyelerinden ziyade hareket hızına odaklandıklarını da sözlerine ekledi.

BOJ'un 16 Haziran'da faiz oranlarını son derece düşük tutması ve artan enflasyonla mücadele etmek için para politikasını sıkılaştıran diğer merkez bankalarının aksine büyük çaplı teşviklerini sürdürme sözü vermesinin ardından yatırımcılar yen satıyor.

Bu haber toplam 711 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler