Trudeau: Kanada'da faiz oranları 2024 ortasına kadar düşebilir

Trudeau: Kanada'da faiz oranları 2024 ortasına kadar düşebilir

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada'da faiz oranlarının 2024 ortasına kadar düşmesini bekliyor.

A+A-

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, son ekonomik verilerin merkez bankasını daha şahin hale getirmesine rağmen, son Reuters anket tahminlerine paralel olarak faiz oranlarının önümüzdeki yılın ortalarında düşmeye başlayacağını bekliyor.

"İşlerin daha iyiye gitmeye başlayacağını biliyoruz. Enflasyon düşüyor. Faiz oranlarının muhtemelen önümüzdeki yılın ortalarında düşmeye başlayacağını düşünüyoruz" diyen Trudeau, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katıldıktan sonra Kanada'ya dönmeden hemen önce New York Times'a bir röportaj verdi.

Trudeau'nun kamuoyu yoklamalarıyla ölçülen popülaritesi, Kanadalıların Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için rekor hızda faiz artırımına gitmesinin yol açtığı hayat pahalılığı kriziyle uğraşması nedeniyle düştü.

Enflasyon zirve noktasından gevşemiş olsa da Ağustos TÜFE'si %4'e yükselerek merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerine çıktı ve Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem faiz oranlarının yeterince yüksek olmayabileceğini söyledi.

24-30 Ağustos tarihleri arasında yapılan ankete katılan 34 ekonomistin 24'ü, BoC'nin politika faizini en azından Mart 2024 sonuna kadar mevcut %5 veya daha yüksek bir seviyede tutmasını bekliyor. Medyan değer, ABD Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olarak gelecek yıl Haziran ayı sonuna kadar 50 baz puanlık indirim yapılacağını gösteriyor.

Trudeau hassas bir para politikası tartışmasının içine girdi ve hükümetinin ve diğer eyalet politikacılarının faiz oranlarıyla ilgili geçmiş yorumları merkez bankasının bağımsızlığı konusunda soru işaretleri yarattı.

Ayın başlarında Maliye Bakanı Chrystia Freeland, merkez bankasının faiz oranını sabit tutma kararının "Kanadalılar için memnuniyet verici" olduğu yönündeki yorumlarının aksi yöndeki endişeleri artırmasının ardından BoC'nin bağımsızlığını savundu.

Başbakanlık Ofisi Cumartesi günü Trudeau'nun sözlerine ilişkin yorum yapmayı reddetti.

Muhafazakar Parti Lideri Pierre Poilievre, enflasyon ve satın alınabilirlik krizinden Trudeau hükümetinin pandemi sırasında yaptığı büyük harcamaları sorumlu tuttu.

Trudeau "İnsanlar hükümetlere kızgın çünkü işler pek de iyi gitmiyor ve insanlar endişeli. Dolayısıyla evet, zor bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler