UBS, tepkilere rağmen Credit Suisse'in yerel bankasını satın alacak

UBS, tepkilere rağmen Credit Suisse'in yerel bankasını satın alacak

Karar, binlerce kişinin işini kaybetmesine neden olabilecek İsviçre'deki olası tepkilere rağmen alındı.

A+A-

UBS Group bugün yaptığı açıklamada Credit Suisse'in yerel bankasını tamamen bünyesine katacağını duyurdu. Karar binlerce kişinin işini kaybetmesine neden olabilecek İsviçre'deki olası tepkilere rağmen alındı.

Uzun zamandır beklenen duyuru, UBS'in zor durumdaki rakibini devralmasından bu yana ilk kazanç raporuyla birlikte yapıldı.

UBS, şirketi parçalara ayırıp halka arz edebilirdi ancak yerel banka Credit Suisse için iyi bir kar sağlayıcı oldu ve geçen yıl kar eden tek bölümdü.

İcra Kurulu Başkanı Sergio Ermotti konu ile ilgili olarıak yaptığı açıklamada "Analizlerimiz, tam entegrasyonun UBS, paydaşlarımız ve İsviçre ekonomisi için en iyi sonuç olduğunu açıkça gösteriyor.  İki İsviçre kuruluşu, 2024 için planlanan yasal entegrasyonlarına kadar ayrı ayrı faaliyet gösterecek ve müşterilerin UBS sistemlerine kademeli olarak geçişinin 2025'te tamamlanması bekleniyor," dedi.

UBS, anlaşmadan beklediği maliyet tasarrufu miktarını revize ederek 2026 yılı sonuna kadar 10 milyar dolar öngörürken, bu rakam daha önce 2027 yılına kadar 8 milyar dolar olarak tahmin edilmişti. Tasarrufların çoğu personel sayısının azaltılmasından sağlanacak.

İsviçreli yetkililerin emriyle, sistemik olarak önemli iki küresel bankanın ilk kez birleşmesi anlamına gelen bu evlilik, UBS için hem fırsatlar hem de riskler yarattı.

Analistler bir yandan UBS'in Credit Suisse'i sadece 3 milyar İsviçre Frangı karşılığında satın aldığını, diğer yandan da büyük bir varlık tabanı, iyi müşteri ilişkileri ve yetenekli çalışanlar kazandığını belirtiyor.

UBS hisseleri devralmanın duyurulmasından bu yana yaklaşık %30 değer kazandı ve son 15 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

Aynı zamanda analistler, UBS'in agresif bir şekilde işten çıkarmalar yapması, Credit Suisse'in yatırım bankacılığı operasyonlarını küçültmesi ve müşterilerin riski yaymak istemesi nedeniyle çıkışları yönetmesi gerektiğinden, anlaşmanın karmaşıklığı ve aceleci doğasının önemli uygulama riskleri getirdiği konusunda uyarıyor.

UBS ikinci çeyrekte 29 milyar dolar net kâr açıkladı

Açıklanan yüksek kâr, satın alma maliyetlerinin Credit Suisse'in değerinin çok altında olduğunu yansıtan tek seferlik büyük bir kazançtan kaynaklanıyor. Banka tarafından yapılan bir anketten elde edilen 33,45 milyar dolarlık konsensüs tahmininin bir miktar altında kaldı.
 

İlgili Haberler