Çin'de 7 yılın en yüksek likidite arzı yapıldı

Çin'de 7 yılın en yüksek likidite arzı yapıldı

Çin Merkez Bankası orta vadeli borçlanma penceresi aracılığıyla sisteme 200 milyar dolarlık likidite arzı yapıldı. Böylelikle net arz Aralık 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

A+A-

Çin, bir yıl vadeli politika faiziyle finansal sisteme 2016 sonlarından bu yana en fazla nakdi enjekte ederek ekonomiye desteğini arttırdı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) orta vadeli borç verme penceresi yoluyla 1,45 trilyon yuan (200 milyar dolarlık) nakit sundu. Bu rakam Kasım ayında vadesi gelen miktardan 600 milyar yuan daha fazla bir büyüklüğe işaret etti. Net enjeksiyon yaklaşık son yedi yılın en yüksek miktarı olurken, kredi faiz oranı %2,5'te sabit tutuldu.

Pekin bir yandan zayıf emlak piyasası nedeniyle sarsılan ekonomisini desteklemeye çalışırken diğer yandan da ABD ile arasındaki geniş para politikası farkı nedeniyle yuanın daha fazla değer kaybetmesini engellemek gibi bir ikilemle karşı karşıya bulunuyor. Son gelen karışık ekonomik veriler de büyümeyi güçlendirmek için politika eylemi ihtiyacını destekliyor.

Standard Chartered Çin Makro Stratejisi Başkanı Becky Liu, "Likidite enjeksiyonunun seviyesi piyasa beklentisinin ötesine geçti" değerlendirmesini yaptı. Liu, PBOC tarafından bir zorunlu karşılık oranı indiriminin hâlâ mümkün olduğunu ancak zamanlamanın artık daha az kesin olduğunu söyledi.

PBOC bu yıl Mart ve Eylül aylarında 25'er baz puanlık hamlelerle zorunlu karşılık oranlarını iki kez düşürmüştü. Banka ayrıca talebi canlandırmak için ılımlı politika faizi indirimleri yapmıştı.

Son likidite arzı geçen ay Pekin'in afet yardımı ve iklime yönelik projeleri finanse etmek için bu yıl 1 trilyon yuan değerinde ek devlet tahvili ihracını onaylamasıyla ortaya çıkan kıt likidite endişelerinin ardından geldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler