Unilever'den enflasyon uyarısı: Fiyatlar zirveyi henüz görmedi

Unilever'den enflasyon uyarısı: Fiyatlar zirveyi henüz görmedi

Unilever Dünya Başkanı Alan Jope yaptığı açıklamada piyasalarda volatilitenin süreceğini ve fiyatlarda henüz zirvenin görülmediğini söyledi.

A+A-

Unilever, Türkiye’de 100 yıllık geçmişiyle ekonomiden toplumsal konulara kadar çok sayıda gelişmeye şahitlik etmiş bir şirket. Cumhuriyet’in 100. yılına girerken, yoğun gündeme ilişkin sorularımızı yanıtlayan ve Türkiye’nin gelişen ülkeler arasındaki önemine dikkat çeken Unilever Dünya Başkanı Alan Jope, geçtiğimiz ocak ayında enflasyonun tepe noktasına ulaşsa da fiyatların henüz zirveyi görmediğine yönelik değerlendirmesinin halen geçerli olduğunu söyledi.

Seçim değerlendirmesi

Birleşmiş Milletler’e göre dünyada 195 ülke bulunuyor ve Unilever, listedeki 3 ülke dışında tüm ülkelerde faaliyetlerini sürdürüyor. Jope, geçtiğimiz aylarda Türkiye ve Arjantin gibi yüksek enflasyonun yaşandığı ülkelerden deneyim kazandıklarını belirtmiş ve küresel sürece ayak uydurabildiklerini söylemişti. Mevcut sorunlar dışında Türkiye özelinde durumun diğer ülkelere göre farklılaştığını ifade eden Jope, “Açık olmak gerekirse, fiyat artışları yapmak istediğimiz en son şey. Ancak Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve para birimindeki değer kaybı nedeniyle, Türkiye’de önemli fiyat artışları yapmak zorunda kalıyoruz. Gelişmekte olan pazarlardaki işimizi ve özellikle Türkiye’yi seviyoruz. Dünyada Unilever’ın en iyi olduğu ülkeler arasında Türkiye özel bir yerde” diye konuştu.

Hürriyet'in haberine göre Mayıs ayında gerçekleşecek seçimleri de değerlendiren Alan Jope, “Her sonuç için hazırlıklıyız. Umudumuz, insanların kararlarının barışçıl şekilde uygulanması ve demokrasinin kazanması” dedi.

2022’yi tüm şirket için ‘iyi bir yıl’ olarak tanımlayan Jope, yüzde 9 büyüdüklerini ve 60.1 milyar Euro’luk ciroya ulaştıklarını söyledi. Jope, 2023’e ilişkin beklentilerini ise şu sözlerle açıkladı: “2023’te ekonomideki volatilitenin devam etmesini bekliyorum. Yüksek belirsizlik ortamında iş yapıyoruz. Buna rağmen bir büyüme yılı daha bekliyoruz. Kârlılığımızda ise mütevazı bir artış öngörüyoruz. Gıda, dondurma ve içecek, ev bakımı, güzellik ve kişisel bakım kategorilerinde faaliyet gösteriyoruz ve bu yıl için 5 iş grubunun da gündeminde büyüme olacak. Gıda ve dondurma diğerlerinden daha ciddi maliyet baskısıyla karşı karşıya. Unilever hissesinin 5 yıl öncesine göre umduğumun altında olduğunu söyleyebilirim. Son 15 ayda Hisse senedi fiyatındaki artıştan memnunum; önümüzdeki beş yıl içinse iyimserim.”

Alan Jope, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Rusya’da iş yapmaya devam etme gerekçelerini, “Rusya’da 3 bin çalışanımız ve 4 fabrikamız var. Eğer ülkeden çıkarsak, ya bir oligark ya da Rus devleti tüm varlıklarımızı alacak ve bu varlıklar savaşı finanse etmek için kullanılacak. Çalışanlarımızı terk etmek ve bunu yapmak istemiyoruz” sözleriyle açıkladı. Ukrayna’daki fabrikanın savaş esnasında vurulduğunu ve yeni bir fabrika inşa etme kararı aldıklarını söyleyen Jope, “Tamamen rasyonel bir kararı mı? Değil. Ancak Ukrayna’ya olan bağlılığımızın bir göstergesi” dedi.

İş dünyası karar vermeli

Bugün insanlığın karşı karşıya olduğu üç büyük sorunu, iklim krizi, doğanın tahribatı ve artan eşitsizlik olarak tanımlayan Alan Jope, “İş dünyası bu sorunların bir parçası mı olmak istiyor yoksa sorunların çözümlerinde yer almak mı istiyor? Kâr elde etmek ve sürdürülebilir faaliyetler arasında bir tercih yapılması fikrini reddediyoruz. Sürdürülebilirliği işimizin merkezine koyduğumuzda, şirketin finansal performansının da iyileşeceğine yürekten inanıyorum. Sürdürülebilir kaynak kullanımı ile 1.3 milyar Euro tasarruf sağladık. Bunun büyük bir kısmı enerji tasarrufu ile elde edildi” açıklamasında bulundu.

5 yılda en kötü deneyim

Yaklaşık 2 ay sonra Unilever’den emekli olmaya hazırlanan Alan Jope, CEO olarak 5 yıl boyunca yaşadığı en kötü deneyimin yaşanan kayıplar nedeniyle COVID-19 dönemi olduğunu belirtti ve “Depremde de maalesef distribütörlerimizden ve çalışanlarımızın yakınlarından kayıplarımız oldu. Böyle anlarda, sabun ve dondurma satmanın dünyadaki en önemli şey olmadığını anlıyorsunuz” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler