Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Vergi yรผzรผnden Maltaโ€™ya kaรงanlar, yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ Tรผrkiyeโ€™ye รงaฤŸฤฑrฤฑyor

BaลŸbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm'ฤฑn รงocuklarฤฑnฤฑn ลŸirketlerinin vergi รถdememek iรงin Malta'ya gitmelerine bir aรงฤฑklama da CHP milletvekiliย Selin Sayek Bรถke'den geldi
Vergi yรผzรผnden Maltaโ€™ya kaรงanlar, yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ Tรผrkiyeโ€™ye รงaฤŸฤฑrฤฑyor Borsatek

CHP milletvekili Selin Sayek Bรถke, โ€œParadise Papersโ€ belgelerinden BaลŸbakan Yฤฑldฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn yakฤฑnlarฤฑnฤฑn รงฤฑktฤฑฤŸฤฑna dikkat รงekerek, โ€œVergi รถdememek iรงin Maltaโ€™ya kaรงanlar, yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ Tรผrkiyeโ€™ye รงaฤŸฤฑrฤฑnca ne olacak? ฤฐลŸte bu trajiktirโ€ deฤŸerlendirmesi yaptฤฑ.

Off-Shoreโ€™u โ€œลŸeffaflฤฑk istemeyenlerinโ€ kullandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten Bรถke, โ€œลžu anda derhal yapฤฑlmasฤฑ gereken, hรผkรผmetin 2006โ€™dan beri aรงฤฑklamadฤฑฤŸฤฑ vergi cennetleri listesini aรงฤฑklamasฤฑdฤฑrโ€ diye konuลŸtu.

Bรถke, โ€œParadise Papersโ€ belgelerinden BaลŸbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn yakฤฑnlarฤฑnฤฑn รงฤฑktฤฑฤŸฤฑna dikkat รงekerek, โ€œVergi รถdememek iรงin Maltaโ€™ya kaรงanlar, ลŸimdi รงฤฑkฤฑp yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ Tรผrkiyeโ€™ye รงaฤŸฤฑrฤฑnca ne olacak? ฤฐลŸte bu trajiktirโ€ deฤŸerlendirmesi yaptฤฑ. MASAKโ€™ฤฑn off-shore hesaplarฤฑnฤฑ en รถnemli kara para aklama yรถntemi olarak nitelendirdiฤŸine dikkat รงeken Bรถke, hรผkรผmete Malta dahil, 2006โ€™dan bu yana aรงฤฑklanmayan โ€œvergi cennetleriโ€ listesini aรงฤฑklama รงaฤŸrฤฑsฤฑ yaptฤฑ. 

Cumhuriyet’ten AyลŸe Sayฤฑn’a konuลŸan Bรถke’nin aรงฤฑklamalarฤฑ ลŸรถyle:

– โ€˜Paradise Papersโ€™ olarak adlandฤฑrlan belgelerde, kimi faaliyetleri tartฤฑลŸmalฤฑ olan off-shore ลŸirketlerin kayฤฑtlarฤฑ arasฤฑndan BaลŸbakanโ€™ฤฑn ailesinin de Maltaโ€™da ลŸirketleri รงฤฑktฤฑ. Maltaโ€™da BaลŸbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn oฤŸullarฤฑ, dayฤฑsฤฑ ve yeฤŸeniyle baฤŸlantฤฑlฤฑ olan toplam sekiz ลŸirket bulunduฤŸu anlaลŸฤฑldฤฑ. BaลŸbakan da bunu yalanlamadฤฑ, โ€˜normal ticaretโ€™ dedi. Bรผtรผn bu geliลŸmeleri siz nasฤฑl deฤŸerlendiriyorsunuz?

Normal falan deฤŸil… Sayฤฑn BaลŸbakanโ€™a normal geliyor olmasฤฑ da normal deฤŸil. Bu offshore mekanizmasฤฑnฤฑn bir vergi kaรงฤฑrma mekanizmasฤฑ olduฤŸu gerรงeฤŸini gizlemeye รงalฤฑลŸan ve bu arada vatandaลŸฤฑna tuzak kuran anlayฤฑลŸฤฑ da itiraf eden bir BaลŸbakanla karลŸฤฑ karลŸฤฑyayฤฑz. BaลŸbakan ลŸunu sรถylemiลŸ oluyor: โ€œBizim imkรขnฤฑmฤฑz vardฤฑ, biz Tรผrkiyeโ€™de vergi รถdememek iรงin vergi cennetlerine paramฤฑzฤฑ, ลŸirketimizi kaรงฤฑrdฤฑk. รœlkenin vergi yรผkรผnรผ de emekรงiye, รผreticiye yรผkledik.โ€ 2018 yฤฑlฤฑnda hรผkรผmet 614 milyar lira vergi toplamayฤฑ hedefliyor. Kim verecek bu vergiyi? Siz, biz, hepimiz ama BaลŸbakan ve akrabalarฤฑ deฤŸil…

ร–te yandan, kendisi vergi รถdememek iรงin Maltaโ€™ya kaรงanlar, ลŸimdi รงฤฑkฤฑp yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ Tรผrkiyeโ€™ye รงaฤŸฤฑrฤฑnca ne olacak? ฤฐลŸte bu trajiktir.

– Bรผtรผn รผlkelerin yaลŸadฤฑฤŸฤฑ bir sorun mu bu? Tรผrkiyeโ€™ye รถzgรผ ayrฤฑca kritik bir sorun taลŸฤฑyor mu bu son ortaya รงฤฑkan geliลŸme?

Elbette taลŸฤฑyor. Amerikaโ€™nฤฑn Ulusal Ekonomik AraลŸtฤฑrma Bรผrosu bir ay รถnce bir รงalฤฑลŸma yayฤฑmladฤฑ. Dรผnyadaki millรฎ gelir iรงinde yaklaลŸฤฑk yรผzde 10โ€™luk bir off-shore yatฤฑrฤฑm var. Yani kelimenin yatฤฑrฤฑm olduฤŸuna bakmayฤฑn, oralara servetlerini taลŸฤฑyorlar. Dรผnyadaki oran yรผzde 10 ama Tรผrkiyeโ€™de bu oran yรผzde 20โ€™ye yakฤฑn. Belgelerden de รถyle anlaลŸฤฑlฤฑyor ki, o yรผzde 20โ€™nin de รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑ iktidar รผyeleri ve yakฤฑnlarฤฑ ile yandaลŸ sermaye temsilcileri oluลŸturuyor.

Onlar da vergi verecek mi?

Tรผrkiyeโ€™ye รถzgรผ kritik noktalara dรถnelim bir de… Son torba yasada โ€œvergiye gรถnรผllรผ uyumun arttฤฑrฤฑlmasฤฑ amacฤฑylaโ€ birtakฤฑm dรผzenlemeler getirileceฤŸi sรถylendi. Acaba iktidarฤฑn bakanlarฤฑ, baลŸbakanฤฑ, akrabalarฤฑ da gรถnรผllรผ bir biรงimde bu uyumu saฤŸlamayฤฑ mฤฑ seรงecek, yoksa gรถnรผllรผ bir biรงimde kendi รผlkesine vergi รถdememek iรงin offshoreโ€™a para kaรงฤฑrmaya devam mฤฑ edecek? Yine torba yasada MTV, internet vergisi, kira geliri vergi artฤฑลŸฤฑ, kurumlar vergisi artฤฑลŸฤฑndan elde edilmesi รถngรถrรผlen vergi gelirini daha da arttฤฑrmaya dรถnรผk bir adฤฑm atฤฑp, vergi kaรงฤฑrma bรถlgelerine giden bu iktidarฤฑn baลŸbakanฤฑ ve akrabalarฤฑ รผlkemize dรถnรผp vergi verecek mi? Torba yasada, โ€œmรผkelleflere verilen hizmetlerin elektronik ortama taลŸฤฑnmasฤฑ ve vatandaลŸlarฤฑn vergi dairelerine gitmeksizin iลŸ ve iลŸlemlerini elektronik ortamda yapabilmesi, ayrฤฑca kayฤฑt dฤฑลŸฤฑlฤฑkla mรผcadelede etkinliฤŸin artฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin elektronik ticaretin kavranmasฤฑna yรถnelik gerekli dรผzenlemeleri yapmaโ€ konusunda Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑโ€™na yetki veriliyor. Bu yetkiyi Maliye Bakanฤฑ, BaลŸbakan ve akrabalarฤฑnฤฑn aleyhine de olsa kullanabilecek mi? Yoksa bu yetki, tersine mi kullanฤฑlacak?

Kara para boyutu da var

– Off-shore hesaplar neden tercih edilir, kimler tercih ediyor?

Vergi cennetlerinde genellikle, kendi รผlkelerinde vergi รถdemek istemeyen, yasadฤฑลŸฤฑ kaynaklardan saฤŸladฤฑklarฤฑ kazanรงlarฤฑ gizleyen, kara para aklayan, gelir ve servet bilgilerinin ortaya รงฤฑkmasฤฑndan kaรงฤฑnan, รถzetle ลŸeffaflฤฑk istemeyenler… Yani verilemeyecek bir hesabฤฑ bulunanlar tercih ediyor.

– Amaรง temel olarak sadece vergi รถdememek deฤŸil o zaman…

Bรผyรผk oranda vergiden kaรงma. Ama demin de sรถyledim ya mesele sadece vergi deฤŸil. ร‡ok kรผรงรผk bir oranla, iลŸ ortaklarฤฑndan, alacaklฤฑlardan kaรงma gibi kiลŸisel kaรงmalar var. Ama asฤฑl รถnemlisi, kara para aklama… ลžu biliniyor, Tรผrkiyeโ€™de off-shore daha รงok โ€œvergi kaรงฤฑrmaโ€ veya โ€œvergiden kaรงฤฑnmaโ€ ile paravan ลŸirketler vasฤฑtasฤฑyla โ€œkara para aklamakโ€ amacฤฑyla kullanฤฑlan baลŸlฤฑca yรถntemlerden biri. Bunu biz sรถylemiyoruz MASAK (Mali Suรงlarฤฑ AraลŸtฤฑrma Kurulu) sรถylรผyor. MASAK detaylarฤฑyla off-shoreโ€™u, en รถnemli kara para aklama yรถntemlerinden biri olarak sayฤฑyor ve nasฤฑl yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ, Tรผrkiye aรงฤฑsฤฑndan neden รงok bรผyรผk bir risk olduฤŸunu anlatฤฑyor. Kurumun resmi web sitesinde anlatฤฑlฤฑyor, herkes gรถrebilir.

– Tรผrkiyeโ€™de bu off-shore ลŸirketlerle ilgili hiรงbir yasal dรผzenleme yok mu?

Tabii ki var. Tรผrkiye de resmi olarak, yฤฑllardฤฑr dรผnyayla birlikte, bu vergi cennetlerine ve off-shore sisteminin verdiฤŸi kayba karลŸฤฑ bir mรผcadele iรงinde. Hatta 2006 yฤฑlฤฑnda Kurumlar Vergisi Kanunuโ€™nun 30/7 maddesinde, vergi cenneti olan รผlkelerde โ€œyerleลŸik olan veya faaliyette bulunan ลŸirketlere yapฤฑlacak her tรผr รถdemeden yรผzde 30 vergi kesintisi yapฤฑlacaฤŸฤฑnaโ€ iliลŸkin bir dรผzenleme var. Ama tek bir kuruลŸ vergi kesintisi yapฤฑlmadฤฑ. Neden? ร‡รผnkรผ Bakanlar Kurulu, 2006 yฤฑlฤฑndan bu yana vergi cenneti sayฤฑlacak yerlerin listesini ilan etmedi, aรงฤฑklamadฤฑ da ondan. Yani bir yasa hรผkmรผ var, yรผrรผrlรผkte. Ama uygulamasฤฑ Bakanlar Kurulu tarafฤฑndan bir biรงimde engellenmiลŸ oluyor. Bakanlar Kurulu bugรผn bu listeyi aรงฤฑklasa bu off-shore kaรงaklarฤฑndan vergi kesilecek. Bugรผn Sayฤฑn Binali Yฤฑldฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn baลŸkanlฤฑฤŸฤฑnda toplanacak bir Bakanlar Kuruluโ€™nun bunu ilan etmesi beklenebilir mi? Diyelim oldu ya ilan etti, bu listede BaลŸbakanโ€™ฤฑn akrabalarฤฑnฤฑn 8 tane off-shore ลŸirketinin bulunduฤŸu ortaya รงฤฑkan Malta, bu listede olur mu? Allah aลŸkฤฑna, Paradise Papers รงฤฑkar รงฤฑkmaz โ€œbu konuyu araลŸtฤฑrฤฑnโ€ diyen BaลŸbakanโ€™ฤฑn kendi partisi AKP daha bu hafta bu konuda verilen araลŸtฤฑrma รถnergesini Meclisโ€™te reddetti. Gerisini siz dรผลŸรผnรผn.Yani iลŸte o kadar derin, ama bir o kadar da aรงฤฑkta olan bir sorun ki bu. MeลŸruluk sorunu, yasal sorunlar, ahlak sorunu, zaten temel sorunlar.

– Bu gerรงeklerin ortaya รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, Tรผrkiyeโ€™de nasฤฑl bir geliลŸme beklemek gerek?

Cumhuriyet Gazetesi sayesinde tรผm Tรผrkiye bu gerรงekleri รถฤŸrendi. ลžimdi ne olacak? BaลŸbakanโ€™ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑna itibar edilemez, bunun ortaya รงฤฑkmasฤฑyla herhangi bir mahcubiyet belirtisi gรถstermemesi onun ve partisinin ayฤฑbฤฑdฤฑr. Ama ayฤฑp deyip geรงmeyeceฤŸiz ลŸรผphesiz. ลžu anda derhal yapฤฑlmasฤฑ gereken, Bakanlar Kuruluโ€™nun 2006โ€™den beri aรงฤฑklamadฤฑฤŸฤฑ vergi cennetleri listesini aรงฤฑklamasฤฑdฤฑr ve bu listede Malta da olmalฤฑdฤฑr. Derhal bu รผlkelerde faaliyet gรถsteren ลŸirketlerle ilgili gerekli vergi iลŸlemleri yapฤฑlmalฤฑdฤฑr. Ama รถte yandan bu rezalet nedeniyle BaลŸbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn derhal istifa etmesi gerektiฤŸi de aรงฤฑktฤฑr.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.805246.83030.02%
EURO 53.518753.5754-0.03%
JAPON YENฤฐ 3.4523.4620.38%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.157458.2107-0.12%
STERLฤฐN 62.468162.5149-0.08%
ร‡ฤฐN YUANI 6.89116.8957-0.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.63080.6368-1.14%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63159.90 0.7127%
Ethereum 1774.77 0.506%
Tether USDt 1.00 -0.0078%
BNB 583.28 2.1657%
Solana 80.63 0.1793%
USDC 1.00 -0.0107%
XRP 1.14 0.699%
Dogecoin 0.08 1.2906%
Toncoin 1.75 -1.2723%
Cardano 0.19 -2.0262%
Shiba Inu 0.00 0.7971%
Avalanche 6.92 1.9876%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam