WhatsApp sohbetlerini yedekleyenlere çok önemli uyarı

WhatsApp sohbetlerini yedekleyenlere çok önemli uyarı

WhatsApp, bulut yedeklemede beklenilen bir özelliği sunmaya başlayacağını duyurdu. Artık sohbet yedekleri uçtan uca şifreleme ile korunabilecek.

A+A-

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, sohbetlerde sunduğu uçtan uca şifrelemeyi artık yedeklemelerde de sunmaya başlayacaklarını duyurdu. Bu sayede artık kullanıcılar, bulut yedekleme yaparken WhatsApp sohbetlerinin korunduğundan emin olacak. 

WhatsApp, 2016 yılından bu yana sohbetlerde uçtan uca şifreleme sunarak kullanıcılarına mesaj gizliliği sağlıyor. Bu durum bulut tabanlı hizmetler aracılığıyla yedeklemelerde ise sunulmuyordu. Google Drive ve iCloud gibi bulut tabanlı hizmetlerde yedeklemelerin güvenliği, hizmetin kendisi tarafından kontrol ediliyor.

Donanımhaber'in haberine göre paylaşılan yeni bir blog gönderisi bu durumun artık değişeceğini ve kullanıcıların bulut yedekleme hizmetlerinde de WhatsApp sohbet yedeklerini şifreleyebileceğini açıklıyor. Kullanıcılar, yedekleme sırasında seçmeleri halinde ne WhatsApp ne de bulut hizmeti yedeklerin içeriğine erişemeyecek.

Yedekleme sırasında sohbetler WhatsApp tarafından sağlanan benzersiz ve rastgele oluşturulmuş 64 basamaklı bir anahtar ile şifrelenecek. Bu anahtar da kullanıcı tarafından belirlenen bir şifre ile korunabilecek. Bir kullanıcı, 64 basamaklı anahtarı manuel olarak girebilecek ya da belirlediği şifre ile WhatsApp'ın HSM(Donanımsal Güvenlik Modülü) tabanlı Yedek Anahtar Kasası olarak nitelendirdiği yerden anahtarı otomatik olarak alarak yedeklenen dosyalarına erişebilecek.

WhatsApp, HSM'de bir anahtarın bulunduğunu görebileceklerini ancak anahtara erişim sağlayamayacaklarını belirtti. Facebook'un sahibi olduğu uygulama, gelecekteki bulut yedeklemeler için uçtan uca şifrelemenin önümüzdeki haftalarda kullanıma sunulacağını söyledi.