รdemeler dengesi Nisan verilerine gรถre, yabancฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑmlardaki zayฤฑf seyir devam ediyor. Buna karลฤฑlฤฑk, oransal olarak Tรผrkiyeโden yurt dฤฑลฤฑna yapฤฑlan yatฤฑrฤฑmlarฤฑn yรผksek seyri de devam ediyor.
Dรผnya’dan Mehmet Kaya’nฤฑnย Merkez Bankasฤฑ verilerinden yฤฑla รงฤฑkarak hazฤฑrladฤฑฤฤฑย haberine gรถreย Ocak-Nisan dรถneminde sermaye ve gayrimenkul kaleminden net yabancฤฑ yatฤฑrฤฑm giriลi 2 milyar 545 milyon dolar dรผzeyinde gerรงekleลti. Bunun 1 milyar 684 milyon dolarlฤฑk kฤฑsmฤฑ gayrimenkul yatฤฑrฤฑmlarฤฑ oldu.
Ocak-Nisan dรถneminde, yurt dฤฑลฤฑndan Tรผrkiyeโye, 1 milyar 309 milyon dolar yatฤฑrฤฑm yapฤฑldฤฑ, 462 milyon dolar tasfiye (รงฤฑkฤฑล) gerรงekleลtirildi. Diฤer sermaye (borรง verme vb.) giriลiyle birlikte net sermaye giriลi 847 milyon dolar dรผzeyine geldi. 1 milyar 684 milyon dolar ile net yurt dฤฑลฤฑndan Tรผrkiyeโye giren yabancฤฑ yatฤฑrฤฑm 2 milyar 545 milyon dolar dรผzeyine geldi.
Son yฤฑllarda gรถzlenen, gelen yatฤฑrฤฑmlarฤฑn, giden yatฤฑrฤฑmlara oranฤฑndaki yรผksek seyir de devam etti. Ocak-Nisan dรถneminde bu oran yรผzde 60,3 olarak gerรงekleลti. Yฤฑllฤฑklandฤฑrฤฑlmฤฑล veride ise oran yรผzde 49 olarak gerรงekleลti.
ย
Tรผrkiyeโden yurt dฤฑลฤฑna giden 1 milyar 535 milyon dolarlฤฑk doฤrudan yatฤฑrฤฑm dรผลรผldรผฤรผnde, รถdemeler dengesi kapsamฤฑnda yabancฤฑ sermaye giriลi net 1 milyar 30 milyon dolar olarak belirlendi. Yabancฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑmlarda, toplam gelen yatฤฑrฤฑm-giden yatฤฑrฤฑm oranฤฑndaki yรผksek seyir yanฤฑnda, Tรผrkiyeโden yurt dฤฑลฤฑna yapฤฑlan sermaye yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn zaman zaman gayrimenkul hariรง sermaye giriลinden daha yรผksek olduฤu da gรถzlendi.
Yฤฑllฤฑk verilerde, gayrimenkul hariรง sermaye giriลi ve รงฤฑkฤฑลฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, gelen yatฤฑrฤฑmlar, gidenden yรผksek olsa da farkฤฑn zaman iรงinde kapandฤฑฤฤฑ gรถzlendi. รrneฤin, 2007โde 17 milyar dolar fark varken, bu fark son รผรง yฤฑlda 1 milyar dolarฤฑn altฤฑna kadar indi. Uluslararasฤฑ bir gรถsterge olan, gayrimenkul dรขhil edilerek net toplam giriล-net toplam รงฤฑkฤฑล oranlarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda da รถdemeler dengesi aรงฤฑsฤฑndan Tรผrkiyeโden yurt dฤฑลฤฑna giden yatฤฑrฤฑmฤฑn oranฤฑnฤฑn yรผkseldiฤi gรถzlendi. Bu iki eฤilim Ocak-Nisan dรถnemine de yansฤฑdฤฑ. 2022 Ocak-Nisan dรถneminde Tรผrkiyeโden yurt dฤฑลฤฑna giden yatฤฑrฤฑm, gayrimenkul hariรง gelen yatฤฑrฤฑmdan 674 milyon dolar daha fazla oldu.







