Yabancıların aktığı Hindistan borsasında rekor üstüne rekor

Yabancıların aktığı Hindistan borsasında rekor üstüne rekor

Piyasalarda Çin'in alternatifi olarak öne çıkan Hindistan borsasında yabancıların alımları ile rekorlar sürüyor

A+A-

Dünya genelinde yatırımcılar, Çin ekonomisinin beklenenden yavaş toparlanmasına bağlı olarak Hindistan hisse senetlerine yönelmeye devam ediyor. Bu durum, Hindistan'ın büyük dünya ekonomileri arasında en hızlı büyüme oranlarından birine sahip olması ve bu durumun da hisse senetlerini rekor seviyelere taşıması ile sonuçlandı.

Mart ayından bu yana, küresel yatırımcılar Hindistan'da 7 milyar doların üzerinde yerel hisse senedi satın alırken, Çin'in düzensiz ekonomik toparlanması Hindistan'a olan ilgiyi daha da artırdı. Böylece, 2020 sonundan bu yana gerçekleştirilen en büyük çeyreklik alımlar kaydedildi.

Tüm bunların sonucunda Hindistan hisse senetleri, yatırımcıların rekor seviye kapanış göstergeleri eşliğinde gerçekleştirdiği alım rallisi sonucunda kazançlarını artırmayı sürdürüyor. Hindistan Merkez Bankası, geçtiğimiz Perşembe günü faizleri sabit tutarken enflasyon konusunda hassasiyetini vurguladı ve yakın zamanda politika değişikliği umutlarını azaltmıştı.

Borsada bugün dalgalı bir seansın ardından gösterge niteliğindeki S&P BSE Sensex, Aralık ayında kaydedilen 63.284,19'luk önceki rekor kapanış seviyesini aşarak %0,3'lük bir artışla 63.321,40 seviyesine yükseldi. Ancak gün sonunda %0,5 düşüş yaşayarak 62.848,64 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. NSE Nifty 50 Endeksi de günü düşüşle tamamladı.

Geçen ay Jefferies Financial Group Inc., Hindistan'daki rallinin devam edeceğini ve Sensex'in 100.000 seviyesine ulaşmasının "an meselesi" olduğunu belirtmişti. Hindistan Merkez Bankası, enflasyonu daha ılımlı bir seviyeye getirme isteğiyle, faiz belirleyicilerin kilit faiz oranını ikinci toplantıda da değiştirmeyerek sıkılaştırıcı tutumunu sürdürdü.

CapGrow Capital Advisors LLP'de fon yöneticisi Arun Malhotra ise, "Son birkaç günde piyasada oldukça olumlu gelişmeler oldu. Ralli durabilir, ancak değerlemeler önemli ölçüde yükselmediği için düşüşler bir fırsat olabilir." dedi

Hindistan borsası, kazanç görünümünün istikrarlı olmasının yanı sıra, Hindenburg Research'ün yılın başlarında yayınladığı raporun ardından Adani Group hisselerinde yaşanan toparlanma ile de destek buldu.

Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, MSCI Hindistan Endeksi bileşenlerinin kazançlarının bu yıl %11,9 ile Asya ve diğer gelişmekte olan piyasalar arasında en hızlı ikinci büyüme hızına ulaşacağı öngörülüyor.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, Hindistan ekonomisi Mart 2023'e kadar %7,2 ile, Bloomberg anketindeki medyan tahmin olan %7'nin üzerinde bir büyüme kaydetti. Maliye Bakanlığı, bu yıl ekonominin %6,5 büyümesini beklerken, bu oran Uluslararası Para Fonu'nun Çin için öngördüğü %5,2'lik oranı aştı.

Sensex, Mart ayında kısa bir süre düzeltme bölgesine girdikten sonra %10 civarında bir sıçrama yaşadı. Kredi kuruluşlarının Mart çeyreğinde sağlam bir kazanç sağlaması ve kırsal tüketimde yaşanan canlanma, 3 trilyon dolarlık borsa piyasasına destek sağladı.

İlgili Haberler