Yatırımcılar Çin'e para koymadan önce emlak sektörünün toparlanmasını bekliyor

Yatırımcılar Çin'e para koymadan önce emlak sektörünün toparlanmasını bekliyor

Politbüro'nun Çin piyasalarında yarattığı heyecana rağmen yabancı yatırımcılar, güvenin yeniden tesis edilebilmesi için politika yapıcıların sözlerinin, zor durumdaki emlak sektörünün temizlenmesi için somut adımlarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor.

A+A-

Sektör Çin ekonomisinin dörtte birini oluşturuyor, ancak geliştiricilerin borçları sıkıntılı bölgeye doğru kayıyor ve satışlar düşerken geri ödeme sorunları artıyor.

Politbüro, ekonomiyi canlandırmaya yönelik diğer önlemlerin yanı sıra emlak politikasında da değişiklik yapılacağının sinyalini verdiğinde, Çin borsalarında 2021'den bu yana bir günde gerçekleşen en büyük alım dalgasını ateşledi.

25 Temmuz'daki ralli, gösterge endeksi yıl için pozitif bölgeye yükseltmeye yetti, ancak yükselişin devam etmesi politika yapıcıların -şimdiye kadar belirsiz olan- vaatlerini yerine getirmelerine bağlı olacak.

Küresel makro hedge fonu NWI Management LP'nin genel müdürü Tara Hariharan, "Yabancı yatırımcılar Politbüro'nun büyük ve anlamlı bir teşvik müjdesi vereceği umuduyla daha fazla Çin hisse senedi almaya başlamış olabilir, ancak daha spesifik önlemler görene kadar bekleyeceğiz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asıl soru hangi kaynakları kullanacakları, çünkü Çin hala kaldıraç oranını düşürmeye ve finansal riskleri önlemeye odaklanmış durumda."

Geliştiricilerin bilançolarının üzücü durumu risk listesinin en başında yer alıyor.

Yerli Çin A-hisselerinde uzmanlaşmış butik bir Çin fon yöneticisi olan MegaTrust Investment'ın (HK) baş yatırım yetkilisi (CIO) Qi Wang "Çin'in mevcut ekonomik modeli altında gayrimenkul kurtarılmaya değer mi? Kesinlikle ve acilen" dedi.

Ancak yatırımcıların temkinli ve sabırlı olması gerektiğini söyleyen Wang, geçen hafta Politbüro'dan ayrıntı gelmediğine dikkat çekti. Wang, Substack'inde Çin'in "bugün sahip olduğumuzdan daha sert önlemlere ihtiyacı olduğunu" yazdı.

Emlak sektörünün sağlığına kavuşması için bir yol bulunması, ekonomi üzerinde vergi indirimleri ya da teknoloji sektöründeki büyümeden daha büyük bir etki yaratacak.

Bu, servetlerini depoladıkları konut piyasasına olan inançlarını kaybeden ev sahiplerinin tüketici harcamalarının kilidini açacak.

Hong Kong merkezli Minority Asset Management'ın genel müdürü Mark Dong, emlak sektöründeki riskini azaltırken şunları söyledi: "Duyarlılık dibe vuruyor, ancak katalizör eksikliği var. Görünüşe göre, sorunlu geliştiricileri kurtarmak gibi geliştiricilere yardımcı olacak önemli bir önlem henüz yok."

Loomis Sayles Investments Asia'da makro stratejiler grubunda kıdemli analist olan Bo Zhuang, kredi peşinat oranlarının düşürülmesi gibi ulusal düzeyde bir gevşemenin gerekli olan büyük bir jest olduğunu söyledi.

Şanghay'daki Eastspring Investments'ın Çin hisse senetleri araştırma müdürü Jingjing Weng, geçen haftaki yükselişin büyük ölçüde açığa satışlardan kaynaklandığını söyledi.

Weng, "Önemli olan ne zaman ve hangi spesifik önlemlerin alınacağıdır," dedi ve ekledi: "Yatırımcılar geri dönmeden önce Çin hisse senedi piyasalarında daha sürdürülebilir bir ralli görmeye ihtiyaç duydukları için hala daha 'bekle ve gör' yaklaşımındalar."

Yabancıların 25 Temmuz'da gerçekleştirdiği 19 milyar yuanlık (2,7 milyar dolar) net hisse senedi alımı son bir buçuk yılın en büyük bir günlük hücumuydu.

Yıl genelinde ise net alımlar 230 milyar yuan civarında seyrediyor ve ilk çeyrekteki 186 milyar yuanlık net girişin ardından ekonominin salgın sonrası canlılığını kaybetmesiyle durma noktasına geldi.

Merkezi New York'ta bulunan PineBridge Investments'ın portföy yöneticisi ve küresel sektör kümesi araştırma başkanı Rob Hinchliffe, Çin'e olan maruziyetlerinin bir yıl öncesine göre daha düşük olduğunu söyledi.

Hinchliffe, "yukarıdan aşağıya alınan bazı kararlar nedeniyle Çin'de yatırım yapmanın biraz zor olduğunu" söyledi ve ekledi: "Şu anda genel olarak Çin'de düşük ağırlıktayız."

Eastspring Investments'ın sabit gelirli baş portföy yöneticisi Wai Mei Leong, fonunun yalnızca devlete ait veya bağlı emlak firmalarını seçtiğini ve sektördeki toparlanmanın 2 ila 3 yıl süreceğini söylüyor.

Geliştiricilerin taşıdıkları borçlara ilişkin kaygılar son on yılın büyük bölümünde devam etti. Kriz üç yıl önce, endişeli yetkililerin geliştiricilerin borçlanmasını kısıtlaması ve inşaatları finanse etmek için kredilere ve ön satışlara dayanan bir iş modelini altüst etmesiyle ortaya çıktı.

En borçlu geliştirici olan China Evergrande Group çöktü ve şehirleri süsleyen tamamlanmamış projeler piyasayı dondurdu.

COVID kontrollerinin gevşetilmesi satışlarda sürekli bir toparlanma sağlayamadığından, Country Garden gibi daha istikrarlı geliştiriciler bile nakit akışıyla mücadele etmeye başladı.

Geçen yıl müteahhitlerin hisse senetlerine ve tahvillerine para yatıracak kadar cesur olan spekülatörler, Politbüro'nun verdiği güvencelerin yol açtığı ralliyle ödüllendirildi. Ancak daha büyük oyuncular, geliştiricilerin karşı karşıya olduğu temel sorunlar göz önüne alındığında bunun uzun vadeli yatırım için bir temel oluşturmadığını söylüyor.

ABD'li bir varlık yöneticisinin gelişmekte olan piyasa kredi portföyüne bakan ve kamuya açık konuşma yetkisi olmadığı için ismini vermek istemeyen bir fon yöneticisi, "Bu şirketlerin nasıl ayakta kalacağı konusunda kimsenin güveni yok" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler