Yellen borç tavanı konusunda CEO'ları bizzat telefonla arayıp uyarıyor

Yellen borç tavanı konusunda CEO'ları bizzat telefonla arayıp uyarıyor

Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin borcunu ödeyememesinin ABD ve küresel ekonomiler üzerinde yaratacağı "yıkıcı" etkiyi anlatmak üzere ABD'li iş dünyası ve finans liderlerine telefondan ulaşıyor, uyarı yapıyor.

A+A-

reuters'ın haberini dayandırdığı kaynaklarından biri, Hazine Bakanı Yellen'ın CEO'larla bire bir görüşmeler yaparak onları "mevcut restleşmenin tehlikeli sonuçları" konusunda uyardığını söyledi.

Kaynaklar, Yellen'in son günlerde görüştüğü CEO'ların isimlerini vermekten ya da görüşmeleriyle ilgili başka ayrıntılar vermekten kaçındı, ancak biri finans sektöründen ve daha geniş ekonomiden yöneticiler içerdiğini söyledi.

Kaynaklar amacını açıklamasa da, Biden yönetimi yetkilileri, Cumhuriyetçilere borç tavanını koşulsuz olarak yükseltmeleri için baskı yapma konusunda işletme sahipleriyle konuşuyor.

Hazine Bakanı, Pazar günü ABC News'te yayınlanan "This Week" programına katılmak üzere bu haftaki G7 Maliye Bakanları toplantısı için Japonya'ya yapmayı planladığı ziyareti erteledi ve burada Kongre'nin 31.4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmemesinin "anayasal bir krizi" tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Yellen, Cumhuriyetçi milletvekillerinin borç tavanının artırılmasını Demokratların karşı çıktığı kapsamlı harcama kesintilerine bağlama konusundaki ısrarlarına işaret ederek, konuyla ilgili görüşmelerin "Amerikan halkının kafasına silah dayayarak" yapılmaması gerektiğini söyledi.

Yellen bu hafta Japonya'ya gidecek ve Perşembe günü G7 toplantısı öncesinde Japonya'nın Niigata kentinde bir basın toplantısı düzenleyecek.

Başkan Joe Biden, Kongre'nin daha önce harcanan federal parayı yansıtan borç tavanını koşulsuz olarak yükseltmek gibi anayasal bir görevi olduğunda ısrar ediyor.

Salı günü Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ve üst düzey Kongre Demokratları ile Beyaz Saray'da bir araya gelerek çıkmazı aşmaya çalışacak.

Yellen geçen hafta milletvekillerine, federal borç limitinde bir artış yapılmadığı takdirde Hazine'nin 1 Haziran gibi erken bir tarihte hükümetin tüm faturalarını ödeyemeyeceğini söyledi.

Yellen, diğer ekonomistler ve analistler, ABD borcunun temerrüde düşmesinin milyonlarca iş kaybına yol açacağı ve hane halkının ipotek, otomobil kredisi ve kredi kartı ödemelerini artıracağı konusunda defalarca uyarıda bulundular.

Diğer gelişmiş ülkelerin çoğunun aksine, ABD ne kadar borçlanabileceğine dair katı bir sınır uyguluyor. Hükümet aldığından daha fazlasını harcadığı için, kanun yapıcılar borç tavanını periyodik olarak yükseltmeli.

İlgili Haberler