Zayıf Çin imalat verileri ve Fed'in faiz kararındaki endişeli bekleyiş petrol fiyatlarını zayıflattı

Zayıf Çin imalat verileri ve Fed'in faiz kararındaki endişeli bekleyiş petrol fiyatlarını zayıflattı

Petrol fiyatları, Fed'in büyümeyi yavaşlatabilecek ve yakıt talebini vurabilecek faiz oranlarını artırma olasılığına ilişkin endişeler ve zayıf Çin imalat verileri sonrası düşüş kaydetti.

A+A-

Temmuz teslimatlı Brent vadeli kontratları 61 sent ya da %0,8 düşüşle TSİ 0313'te varil başına 79,72 dolardan işlem görürken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 63 sent ya da %0,8 düşüşle 76,15 dolardan işlem gördü.

Hizmet harcamalarındaki artışın mal harcamalarındaki düşüşle dengelenmesi nedeniyle ABD tüketici harcamaları Mart ayında yatay seyretti, ancak enflasyon baskılarının altında yatan gücün devam etmesi Fed'in faiz oranlarını yeniden yükseltmesine neden olabilir.

ANZ Research bir müşteri notunda, "Fed'den gelecek şahin bir ton enerji ve metaller üzerinde baskı yaratabilir," dedi.

Fed'in bu hafta faiz oranlarını 25 baz puan daha arttırması bekleniyor. ABD merkez bankası geçen yılın Mart ayından bu yana politika faizini 475 baz puan artırarak sıfıra yakın seviyeden mevcut %4,75-%5,00 aralığına yükseltti.

ABD ekonomik büyümesi ilk çeyrekte beklenenden daha fazla yavaşladı. Tüketici harcamalarındaki hızlanma, yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle bu yılın ilerleyen dönemlerinde talebin zayıflayacağı beklentisiyle işletmelerin stoklarını tasfiye etmesiyle dengelendi.

Öte yandan Pazar günü açıklanan resmi verilere göre Çin'in imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayındaki 51,9 seviyesinden 49,2'ye gerileyerek aylık bazda faaliyetlerde genişleme ve daralmayı birbirinden ayıran 50 puanlık sınırın altına indi.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya'da fabrika faaliyetleri Nisan ayında üst üste altıncı ay daraldı, ancak imalat sektörü yeni siparişlerdeki düşüşün yavaşlamasıyla istikrar kazanmaya doğru ilerliyor.

"Yatırımcılar karışık ekonomik sinyallerin ortasında temkinli kalmaya devam ediyor. Brent ham petrolü, bir dizi ekonomik verinin görünüm hakkında daha fazla belirsizlik yaratmasıyla son seanslarda daha geniş piyasaları takip ediyor" dedi.

Cuma günü petrol fiyatları, enerji firmalarının olumlu kazançlar açıklamasının ardından çoğunlukla %2'nin üzerinde yükseldi ve ABD verileri, yakıt talebi artarken ham petrol üretiminin azaldığını gösterdi.

ABD ham petrol üretimi Şubat ayında günlük 12,5 milyon varile (bpd) gerileyerek Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Enerji Enformasyon İdaresi'ne (EIA) göre, yakıt talebi Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak yaklaşık 20 milyon varile yükseldi.

EIA'nın geçen haftaki verilerine göre ABD ham petrol ve benzin stokları, yaz aylarının en yoğun sürüş sezonu öncesinde motor yakıtına olan talebin artmasıyla beklenenden daha fazla düştü.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler