3M işitme kaybına uğrayan ABD askerleri için 6 milyar dolar ödeyecek

3M işitme kaybına uğrayan ABD askerleri için 6 milyar dolar ödeyecek

3M, şirketin kulak tıkaçlarını kullandıkları için işitme kaybına uğradıklarını söyleyen mevcut ve eski ABD askeri hizmet üyelerinin yaklaşık 260.000 davasını çözmek için 6.01 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

A+A-

3M, krize yol açan kulak tıkaç davasında 6 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Anlaşma, 3M'in bu yılın başlarında ABD tarihindeki en büyük toplu haksız fiil davasına dönüşen davaları, sorumluluğunu sınırlamak umuduyla iflas mahkemesine taşıma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi. Anlaşma hakkında bilgi sahibi bir kişi, paranın büyük ölçüde önümüzdeki beş yıl içinde ödeneceğini söyledi.

3M hisseleri Pazartesi günü, anlaşmanın yakın olduğuna dair daha önceki raporlar üzerine %5 yükselmişti. Bazı analistlerin şirketin kulak tıkacı davasından kaynaklanan potansiyel sorumluluğuna ilişkin tahminleri 10 milyar dolara kadar çıkmıştı.

Combat Arms kulak tıkaçları, 3M'in 2008 yılında satın aldığı bir şirket olan Aearo Technologies tarafından üretildi. ABD ordusu tarafından 2003-2015 yılları arasında Afganistan ve Irak da dahil olmak üzere eğitim ve çatışmalarda kullanıldı.

Davacılar, şirketin tasarım kusurlarını gizlediğini, test sonuçlarını geçiştirdiğini ve kulak tıkaçlarının doğru kullanımına ilişkin talimatları sağlamadığını ve bunun da işitme hasarına yol açtığını iddia ediyor.

Davalar 2019 yılında Pensacola, Florida federal mahkemesinde ABD Bölge Yargıcı M. Casey Rodgers önünde birleştirildi. Dava, en yoğun döneminde ülke çapındaki tüm federal mahkeme davalarının yaklaşık %30'unu oluşturuyordu.

Duruşmaya giden 16 kulak tıkacı davasından 10'unu kaybeden 3M, 13 davacıya toplamda yaklaşık 265 milyon dolar tazminat ödedi.

Aearo Temmuz 2022'de iflas başvurusunda bulundu ve 3M kulak tıkacı davalarından kaynaklanan yükümlülüklerini finanse etmek için 1 milyar dolar taahhüt etti.

3M, Rodgers'ın şirketin lehine olan bilimsel kanıtları duruşmaların dışında tutması ve binlerce "incelenmemiş" iddianın mahkemenin dosyasını doldurmasına izin vermesi nedeniyle toplu haksız fiil davasının adil olmadığını savundu.

Ancak Haziran ayında bir iflas hakimi, Aearo'nun iflası haklı gösterecek kadar mali sıkıntı içinde olmadığını tespit ederek iflası reddetti.

Bu anlaşma nihai değil ve 22 ABD eyaleti ve bölgesi, şirketi yeterince sorumlu tutmadığını söyleyerek anlaşmayı engellemeye çalışıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler