Gรผlle, รงevrim iรงi katฤฑldฤฑฤฤฑ “Tรผrkiye’nin Kadฤฑn ฤฐhracatรงฤฑlarฤฑ Afrika Sanal Ticaret Heyeti” programฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, 8 Mart Dรผnya Kadฤฑnlar Gรผnรผ’nรผ kutlayarak kadฤฑnlarฤฑn รงalฤฑลma hayatฤฑnda kalma sรผresinin 7 yฤฑllฤฑk dรถnemde 2,4 yฤฑl arttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
TฤฐM Kadฤฑn Konseyini 2 yฤฑl รถnce oluลturduklarฤฑnฤฑ ifade eden Gรผlle, kฤฑsa zamanda birรงok รถnemli projeye imza attฤฑklarฤฑnฤฑ dile getirdi.
Gรผlle, รผlke ekonomisinin geliลimi iรงin รผretime, istihdama ve ihracata รถnemli katkฤฑlarฤฑ olan kadฤฑn ihracatรงฤฑlarฤฑ “ฤฐhracatฤฑn Gรผรงlรผ Kadฤฑnlarฤฑ รdรผl Tรถreni”nde รถdรผllendireceklerini anlatarak, “Kadฤฑnlarฤฑmฤฑz olmadan, ihracatta hedeflerimize ilerleyemeyeceฤimizin bilinciyle, birlikte รงalฤฑลmaya, รผretmeye, katma deฤer yaratmaya devam edecek, bรถylelikle ฤฐhracatla Yรผkselen Tรผrkiye’yi birlikte inลa edeceฤiz.” diye konuลtu.
Afrika ile ticari iliลkilere de deฤinen Gรผlle, Tรผrkiye’nin, Afrika’nฤฑn toplam ithalatฤฑndan yรผzde 3 pay alarak kฤฑtanฤฑn en bรผyรผk 10 tedarikรงisi arasฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ, kฤฑtada hฤฑzla bรผyรผyen orta sฤฑnฤฑfฤฑn ithalattaki artฤฑล eฤilimini hฤฑzlandฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Gรผlle, sรถz konusu oranฤฑ artฤฑrmak adฤฑna kฤฑtadaki 55 รผlkenin 54’รผnรผ kapsayan Afrika Kฤฑtasal Serbest Ticaret Alanฤฑ Anlaลmasฤฑ’nฤฑn ana gรผndem maddelerinden olduฤunu kaydetti.
Tรผrkiye’nin Afrika รผlkelerine ihraรง edebileceฤi ancak etmediฤi 1250 รผrรผn tespit ettiklerini bildiren Gรผlle, “Afrika รผlkelerinin bu รผrรผnlerde dรผnyadan 50,2 milyar dolarlฤฑk ithalat yaptฤฑฤฤฑnฤฑ, Tรผrkiye’nin ise bu รผrรผnlerde Afrika dฤฑลฤฑ รผlkelere 2,2 milyar dolarlฤฑk ihracat yaptฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrmekteyiz. Bu araลtฤฑrmalarฤฑmฤฑzฤฑ bir rapor halinde รถnรผmรผzdeki gรผnlerde yayฤฑmlayacaฤฤฑz.” ifadelerini kullandฤฑ.
Gรผlle, Tรผrkiye’den Afrika’ya 2020’de 15 milyar 246 milyon dolar ihracat yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ, Afrika’nฤฑn, ihracattaki payฤฑnฤฑn yรผzde 9 olduฤunu, geรงen ay ise ihracatฤฑn 1,3 milyar dolar seviyesinde gerรงekleลtiฤini belirterek, “Ardฤฑ ardฤฑna ihracatta rekorlara imza attฤฑฤฤฑmฤฑz bu dรถnemde, inลallah hedefimiz bu yฤฑl, kฤฑtaya 20 milyar dolarฤฑn รผzerinde ihracat gerรงekleลtirmek. Bugรผn aรงฤฑlฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtirdiฤimiz heyetimiz, inanฤฑyorum ki ihracat hedeflerimize ulaลmamฤฑzda รถnemli katkฤฑ saฤlayacak.” dedi.







