Anayasa Mahkemesi, yeniden yargฤฑlanmasฤฑna yรถnelik verdiฤi kararฤฑn yerel mahkeme tarafฤฑndan uygulanmamasฤฑ รผzerine CHPโli Enis Berberoฤlu iรงin ikinci kez hak ihlali kararฤฑ verdi. T24’รผn haberine gรถre, Berberoฤluโnun, kararฤฑn uygulanmamasฤฑ รผzerine yaptฤฑฤฤฑ ikinci baลvuruyu deฤerlendiren mahkemenin, oy birliฤi ile aldฤฑฤฤฑ kararฤฑn gerekรงesinde gรผรงlรผ bir biรงimde anayasa ve kararlarฤฑn baฤlayฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑ รผzerinde durmasฤฑ bekleniyor. AYM, aldฤฑฤฤฑ ikinci hak ihlali kararฤฑnฤฑ da gereฤinin yerine getirilmesi iรงin ฤฐstanbul 14. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesiโne gรถnderme kararฤฑ aldฤฑ. Daha รถnce AYMโnin yerindelik denetimi yapamayacaฤฤฑ gerekรงesiyle kararฤฑ uygulamayan yerel mahkemenin, bu kez nasฤฑl bir karar vereceฤi merakla bekleniyor. Mahkeme, yeniden yargฤฑlama yolunu aรงarsa, milletvekilliฤi dรผลรผrรผlen Berberoฤluโna, vekilliฤinin yeniden kazandฤฑrฤฑlmasฤฑ da sรถz konusu olabilecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM), MฤฐT tฤฑrlarฤฑ davasฤฑnda 5 yฤฑl 6 ay hapse mahkum edilen ve kararฤฑn kesinleลtiฤi gerekรงesiyle TBMM Genel Kurulu tarafฤฑndan milletvekilliฤi dรผลรผrรผlen Berberoฤluโnun, seรงilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkฤฑ ile kiลi hรผrriyeti ve gรผvenliฤi hakkฤฑnฤฑn ihlal edildiฤine karar vermiลti. Ancak bu karar, ฤฐstanbul 14. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesi tarafฤฑndan uygulanmamฤฑลtฤฑ. Berberoฤlu, bunun รผzerine yeniden AYMโye baลvurdu. Yรผksek Mahkeme, bu baลvuruyu bugรผn deฤerlendirdi ve ikinci kez ihlal kararฤฑ verdi.
Mahkemeye gรถnderilecek
Berberoฤlu’nun, anayasanฤฑn 67. maddesinde gรผvence altฤฑna alฤฑnan “seรงilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkฤฑ” ile anayasanฤฑn 19. maddesinde dรผzenlenen “kiลi hรผrriyeti ve gรผvenliฤi hakkฤฑ”nฤฑn ihlal edildiฤine karar verildi.
AYM, oybirliฤiyle aldฤฑฤฤฑ kararฤฑn, ihlalin sonuรงlarฤฑnฤฑn ortadan kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin ฤฐstanbul 14. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesine gรถnderilmesine de hรผkmetti.
Gรผรงlรผ vurgu yapฤฑlacak
Anayasa Mahkemesiโnin, daha sonra yazฤฑlacak gerekรงeli kararda, gรผรงlรผ bir biรงimde anayasa ve mahkeme kararlarฤฑnฤฑn baฤlayฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑ konularฤฑna vurgu yapacaฤฤฑ ifade edildi.
Vekilliฤini kazanabilecek mi?
Berberoฤlu, durdurulan MฤฐT tฤฑrlarฤฑ gรถrรผntรผlerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayฤฑn Yรถnetmeni Can Dรผndar’a verdiฤi iddiasฤฑyla ฤฐstanbul 14. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesinde yargฤฑlandฤฑ. Mahkeme Berberoฤlu’nu, “devletin gรผvenliฤi veya iรง veya dฤฑล siyasal yararlarฤฑ bakฤฑmฤฑndan niteliฤi itibarฤฑyla gizli kalmasฤฑ gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadฤฑyla aรงฤฑklamak” suรงundan 25 yฤฑl hapis cezasฤฑna รงarptฤฑrdฤฑ ve tutukladฤฑ. Dava dosyasฤฑ, itiraz รผzerine ฤฐstanbul Bรถlge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, kararฤฑ bozdu ancak ฤฐstanbul 14. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesi ilk kararฤฑnda direndi.
Dosyayฤฑ yeniden ele alan ฤฐstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoฤlu’na “casusluk” suรงundan deฤil, “devletin gรผvenliฤi, iรง veya dฤฑล siyasal yararlarฤฑ bakฤฑmฤฑndan niteliฤi itibarฤฑyla gizli kalmasฤฑ gereken bilgileri aรงฤฑklamak” suรงundan 5 yฤฑl 10 ay hapis cezasฤฑ verdi ve tutukluluฤunun devamฤฑna hรผkmetti.
Bu kararฤฑ casusluktan ceza almasฤฑ gerektiฤini savunan ฤฐstanbul Bรถlge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcฤฑsฤฑ temyiz etti. Berberoฤlu, dosyanฤฑn temyiz incelemesi devam ederken, 24 Haziran 2018 seรงimlerinde aday oldu ve tekrar milletvekili seรงildi.
Berberoฤlu’nun avukatlarฤฑ, tekrar milletvekili seรงilmesi nedeniyle yargฤฑlamanฤฑn durdurulmasฤฑna ve tahliyesine karar verilmesini talep etti. Ancak dosyanฤฑn temyiz incelemesini yapan Yargฤฑtay 16. Ceza Dairesi, 19 Temmuz 2018’de bu talebi reddetti, tekrar seรงilen Enis Berberoฤlu’nun yasama dokunulmazlฤฑฤฤฑndan yararlanamayacaฤฤฑna ve yargฤฑlamaya devam edilmesi gerektiฤine karar verdi.
Yargฤฑtay 16. Ceza Dairesi, Berberoฤlu’na, “gizli kalmasฤฑ gereken bilgileri aรงฤฑklamak” suรงundan verilen 5 yฤฑl 10 ay hapis cezasฤฑnฤฑ 20 Eylรผl 2018’de onadฤฑ, milletvekilliฤi sona erinceye kadar cezasฤฑnฤฑn infazฤฑnฤฑn durdurulmasฤฑna ve salฤฑverilmesine karar verdi. Bu karar รผzerine Berberoฤlu, aynฤฑ gรผn cezaevinden tahliye edildi.
CHP’li Berberoฤlu hakkฤฑnda verilen ve Yargฤฑtay tarafฤฑndan onanarak kesinleลen cezaya iliลkin Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda 4 Haziran 2020’de okundu. Anayasa gereฤince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardฤฑndan Berberoฤlu’nun milletvekilliฤi dรผลtรผ. Berberoฤlu, milletvekilliฤinin dรผลรผrรผlmesinin ertesi gรผnรผ yeniden cezaevine gรถnderildi. Enis Berberoฤlu, “Kovid 19” รถnlemleri kapsamฤฑnda izinli olarak aynฤฑ gรผn cezaevinden รงฤฑkarฤฑldฤฑ.
Anayasa Mahkemesiโnin yeniden yargฤฑlama kararฤฑ, Berberoฤlu hakkฤฑndaki yargฤฑlamanฤฑn durdurulmasฤฑ gerektiฤine ancak bunun yapฤฑlmadฤฑฤฤฑna iลaret ediyor. Kararฤฑn gereฤi yerine getirilir, Berberoฤlu hakkฤฑnda yeniden yargฤฑlama yapฤฑlฤฑrsa, mahkemenin, โdurmaโ kararฤฑ vererek dosyayฤฑ TBMMโye gรถndermesi gerekeceฤine iลaret ediliyor. Bazฤฑ hukukรงular, TBMMโnin de bu aลamada, Genel Kurulโda bu kararฤฑ okutarak, Berberoฤluโnun vekilliฤinin dรผลรผrรผlmesi iลlemini geri almasฤฑ gerektiฤini savunuyor.







