Resmi veya รถzel nitelikteki kimi evraklarฤฑn ‘okudum, anladฤฑm’ notu ile birlikte imzalanmasฤฑnฤฑn nasฤฑl sonuรงlar doฤurabileceฤi, bir aracฤฑ kurum ile mรผลterisi arasฤฑnda gรถrรผlen alacak davasฤฑnda bir kez daha ortaya รงฤฑktฤฑ.
Hรผrriyet’in haberine gรถre, Antalya Alanya’da oto galerisi iลleten Akif ล., zaman zaman birikimlerini borsada deฤerlendirmeye karar verdi. Akif ล., bir aracฤฑ kurum ile Vadeli ฤฐลlem Opsiyon Sรถzleลmesi imzaladฤฑ.
Hesabฤฑndaki 150 bin liralฤฑk birikimin dรถvize davalฤฑ opsiyonlarda deฤerlendirilmesi kararlaลtฤฑrฤฑlan Akif ล.โnin ลansฤฑzlฤฑฤฤฑ ise sรถzleลmeyi, dรถvizde hareketliliฤin yoฤun olduฤu bir dรถnemde imzalamasฤฑ oldu.
Aฤustos 2018โde dรถvizde yaลanan yukarฤฑ yรถnlรผ sert hareketlilik Akif ล.โnin hesabฤฑndaki 150 bin liranฤฑn erimesine neden oldu. Kazanรง elde etmek รผzere yola รงฤฑkan Akif ล. hesabฤฑndaki parayฤฑ kaybettiฤi gibi aracฤฑ kuruma da borรงlandฤฑ.
‘Aracฤฑ kurum icra takibi baลlattฤฑ’
Aracฤฑ kurum, Akif ล. adฤฑna 128 bin liralฤฑk รถdemeyi Takasbankโa yaptฤฑ. Kurum, Takasbankโa yaptฤฑฤฤฑ รถdeme sonrasฤฑ Akif ล.โye ihtarname รงekerek paranฤฑn kendilerine รถdenmesini istedi. Akif ล., รถdemeyi yapmayฤฑnca aracฤฑ kurum icra takibi baลlattฤฑ. Akif ล. yapฤฑlan icra takibine itiraz etti. Kurum avukatlarฤฑ bu kez itirazฤฑn iptali istemi ile dava aรงtฤฑ.
ฤฐstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesiโnde gรถrรผlen dava geรงen gรผnlerde sonuรงlandฤฑ. Mahkeme, aracฤฑ kurumun davasฤฑnฤฑ reddetti. Mahkemenin ret gerekรงesini, aracฤฑ kurumun, Akif ล.โyi yeterince bilgilendirmemesi oluลturdu.
Kararda, “Risk bildirim formu irade beyanฤฑn eksik olduฤu, matbu bir form olan risk bildirim formunun yatฤฑrฤฑmcฤฑ tarafฤฑndan formda bildirilen tรผm riskleri anladฤฑฤฤฑna ve imza atmayฤฑ kabul ettiฤine dair bir irade beyanฤฑ ile imzalamadฤฑฤฤฑ tespit edildiโ denildi.
Karara iliลkin deฤerlendirmede bulunan Akif ล.โnin avukatฤฑ Yasemin Hacฤฑfazlฤฑoฤlu “Aracฤฑ kurumlar tarafฤฑndan imzalatฤฑlan sรถzleลmeler vatandaลฤฑn gireceฤi risk konusunda ucu aรงฤฑk ve ciddi belirsizlik iรงeriyor. Sรถzleลmeye, mรผลterinin aldฤฑฤฤฑ riski anladฤฑฤฤฑnฤฑn kendi iradesi ile sรถzleลmeye ลerh dรผลmesi gerekiyor. Mahkeme kararฤฑ da hukuka ve hakkaniyete uygun ลekilde, irade beyanฤฑnฤฑn eksik olduฤuna atฤฑf yapฤฑyorโ diye konuลtu.
Av. Hacฤฑfazlฤฑoฤlu, sรถzleลmede ‘okudum-anladฤฑm’ ifadesinin yer almamasฤฑnฤฑn mahkeme tarafฤฑndan irade beyanฤฑnฤฑn eksikliฤi olarak gรถrรผldรผฤรผne dikkati รงekti.






