Danimarka’da รงiftliklerde yetiลtirilen 15-17 milyon civarฤฑndaki vizonun, yeni tip koronavirรผsรผn (Kovid-19) hayvanlarda mutasyona uฤradฤฑฤฤฑnฤฑn tespit edilmesi รผzerine uyutulacaฤฤฑ bildirildi.
Danimarka Baลbakanฤฑ Mette Frederiksen, Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Magnus Heunicke, Gฤฑda Bakanฤฑ Mogens Jensen, Ticaret Bakanฤฑ Simon Kollerup, Devlet Serum Enstitรผsรผ Direktรถrรผ Kaare Mรถlbak ve Emniyet Genel Mรผdรผrรผ Thorkild Fogde’nin katฤฑlฤฑmฤฑyla, Dฤฑลiลleri binasฤฑ Eigtveds Pakhus’a davet edilen basฤฑn mensuplarฤฑna mesafeli basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenlendi.
Basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda konuลan Baลbakan Frederiksen, Kovid-19’un Danimarka’daki รงiftliklerde yetiลtirilen vizonlarda mutasyona uฤradฤฑฤฤฑnฤฑ ve insanlara bulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Mutasyona uฤrayan virรผse karลฤฑ antikor tedavisinin gรผcรผnรผn dรผลtรผฤรผnรผ ve hafif etki ettiฤini kaydeden Frederiksen, “Danimarka’da รงiftliklerdeki tรผm vizonlar uyutulacak. Damฤฑzlฤฑk vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar.” dedi.
Mutasyona uฤrayan Kovid-19’un รถzellikle Kuzey Jylland bรถlgesindeki vizonlarda 12 defa tespit edildiฤi belirtildi.
Uzaktan yapฤฑlan basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda konuลan Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Magnus Heunicke, mutasyona uฤrayan virรผsรผn insan saฤlฤฑฤฤฑ ve geliลtirilmekte olan aลฤฑlar iรงin bir tehlike olduฤunu sรถyledi.
Heunicke, Avrupa Hastalฤฑklarฤฑ รnleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Dรผnya Saฤlฤฑk รrgรผtรผ (WHO) ve AB Komisyonunu mutasyona uฤrayan virรผsle ilgili bilgilendirdiklerini aรงฤฑkladฤฑ.
Toplantฤฑda sรถz alan Devlet Serum Enstitรผsรผ Direktรถrรผ Kaare Mรถlbak da virรผsรผn mutasyona uฤramasฤฑ sonucu normal virรผs gibi antikor tedavisine cevap vermediฤini bildirdi.
Antikor tedavisinin mutasyona uฤrayan virรผse karลฤฑ efektif olmadฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizen Mรถlbak, vizonlarฤฑn uyutulmamasฤฑ durumunda รผlke saฤlฤฑฤฤฑna ve kรผresel saฤlฤฑฤa karลฤฑ risk doฤuracaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Kedilerin de Kovid-19’a yakalanabileceฤini, ancak vizonlar kadar salgฤฑnฤฑ yaymacaฤฤฑnฤฑ kaydeden Kaare Mรถlbak, kรถpeklerin ise Kovid-19’a karลฤฑ reseptรถrlerinin bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve salgฤฑn riski taลฤฑmadฤฑฤฤฑnฤฑ, bu nedenle kedi ve kรถpek sahiplerinin telaลlanmamasฤฑ gerektiฤini sรถyledi.
Ticaret Bakanฤฑ Simon Kollerup, vizon รงiftliฤi sahiplerine ekonomik destek saฤlanacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklarken, Emniyet Genel Mรผdรผrรผ Thorkild Fogde da vizonlarฤฑn uyutulmasฤฑna en kฤฑsa zamanda baลlanฤฑlacaฤฤฑnฤฑ ifade etti.
Toplantฤฑda, mutasyona uฤrayan yeni tip koronavirรผsรผn “Cluster-5 virรผs” olarak adlandฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑ belirtildi.
Danimarka’da vizon endรผstrisi
1000’in รผzerinde vizon รงiftliฤi bulunan Danimarka’da yฤฑlda yaklaลฤฑk 13 milyon vizon derisi รผretiliyor. Vizon รงiftliklerinin sahibi olan Kopenhagen Fur Kooperatifi, deri mรผzayedeleri dรผzenliyor ve ihraรง ediyor.
2019 yฤฑlฤฑnda 4,9 milyar Danimarka Kronu (yaklaลฤฑk 6,5 milyar lira) deฤerinde vizon derisi ihraรง edildi. Vizon derisi ihracฤฑ, Danimarka ekonomisinin toplam ihracatฤฑnฤฑn yรผzde 3,9’unu oluลturuyor.







