Milli Eฤitim Bakanฤฑ ฤฐsmet Yฤฑlmaz, uluslar arasฤฑ alanda rekabetรงi bir yรผksekรถฤretim sistemi iรงin รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ belirterek, “รniversitelerimize ayฤฑrdฤฑฤฤฑmฤฑz kaynaklarฤฑ artฤฑrdฤฑk. 2018 yฤฑlฤฑnda Yรผksekรถฤretim Kurulu ve รผniversitelerimiz iรงin 27 milyar liranฤฑn รผzerinde bir kaynak ayฤฑrdฤฑk. Bu miktar toplam eฤitim bรผtรงemizin yรผzde 20’sinden fazladฤฑr.” dedi.
TBMM Milli Eฤitim Kรผltรผr Genรงlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah ฤฐลler baลkanlฤฑฤฤฑnda toplanarak, Yรผksekรถฤretim Kurumlarฤฑ Teลkilat ve Kanununda Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑ Hakkฤฑnda Kanun Tasarฤฑsฤฑ’nฤฑ gรถrรผลtรผ.
Kabul edilen tasarฤฑyla Ankara’da Tรผrkiye Eฤitim Saฤlฤฑk Bilim ve Araลtฤฑrma Vakfฤฑ tarafฤฑndan Ankara Medipol รniversitesi kurulacak.
รniversite; diล hekimliฤi, eczacฤฑlฤฑk, gรผzel sanatlar tasarฤฑm ve mimarlฤฑk, hukuk, iktisadi idari ve sosyal bilimler, iletiลim, mรผhendislik ve doฤa bilimleri, saฤlฤฑk bilimleri, siyasal bilgiler, tฤฑp fakรผltesi, meslek yรผksekokullarฤฑ ile enstitรผlerden oluลacak.
Milli Eฤitim Bakanฤฑ Yฤฑlmaz, gรถrรผลmelerin baลฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, tam baฤฤฑmsฤฑzlฤฑk iรงin nitelikli bilgiye ve nitelikli bilgiyi รผrรผne dรถnรผลtรผrecek bilim insanlarฤฑna ihtiyaรง olduฤunu sรถyledi.
Nitelikli bilgiyi รผretecek, nitelikli bilim insanlarฤฑnฤฑ yetiลtirecek kurumlarฤฑn รผniversiteler olduฤunun altฤฑnฤฑ รงizen Yฤฑlmaz, bilimsel ve teknolojik alanlarda gerรงekleลtirilecek baลarฤฑlarฤฑn Tรผrkiye’nin sรผrdรผrรผlebilir kalkฤฑnmasฤฑnฤฑn ve sosyoekonomik geliลiminin anahtarฤฑ olduฤunu kaydetti.
“Yeni รผniversite kurulmasฤฑ taleplerini destekliyoruz.” diyen Yฤฑlmaz, yeni รผniversitelerin rekabette รงeลitliliฤe, istihdama ve yeni bilgilerin รผretilmesine aracฤฑlฤฑk edeceฤini belirtti.
Yฤฑlmaz, ลรถyle konuลtu:
“Uluslararasฤฑ alanda rekabetรงi bir yรผksekรถฤretim sistemine sahip olmak iรงin รงalฤฑลฤฑyoruz. รniversitelerimize ayฤฑrdฤฑฤฤฑmฤฑz kaynaklarฤฑ artฤฑrdฤฑk. 2018 yฤฑlฤฑnda Yรผksekรถฤretim Kurulu ve รผniversitelerimiz iรงin 27 milyar liranฤฑn รผzerinde bir kaynak ayฤฑrdฤฑk. Bu miktar toplam eฤitim bรผtรงemizin yรผzde 20’sinden fazladฤฑr. Bugรผn itibariyle Yรผksekรถฤretim Kurulu รงatฤฑsฤฑ altฤฑnda 112 devlet, 68’i vakฤฑf รผniversitesi ve 5’i de vakฤฑf meslek yรผksekokulu olmak รผzere toplam 185 yรผksekรถฤretim kurumumuz mevcuttur. Bu yรผksekรถฤretim kurumlarฤฑna Milli Savunma Bakanlฤฑฤฤฑna baฤlฤฑ Milli Savunma รniversitesi ile Tรผrk-Japon Bilim ve Teknoloji รniversitesini de eklersek รผlkemizdeki yรผksekรถฤretim kurumu sayฤฑsฤฑ 187’ye รงฤฑkar. 2002 yฤฑlฤฑnda yรผksekรถฤretimdeki รถฤrenci sayฤฑmฤฑz 1 milyon 656 bindi. Bugรผn 7 milyon 700 binin รผzerinde.”
Yรผksekรถฤretimde yaลanan bรผyรผme sรผrecinin nitelik ve kalite bakฤฑmฤฑndan da yaลanmasฤฑ iรงin รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ aktaran Yฤฑlmaz, bu alanda yapฤฑlan รงalฤฑลmalar hakkฤฑnda bilgi verdi.
“รniversitelerimizin her biri farklฤฑ alanlarda ihtisaslaลmalฤฑ”
Yฤฑlmaz, “รniversitelerimizin birbirinin kopyasฤฑ olmasฤฑnฤฑ istemiyoruz. รniversitelerimizin sadece bir alanda faaliyet gรถstermesini de istemiyoruz. Bรผtรผn alanlarda faaliyet gรถstersin ama bir alanda รถne รงฤฑksฤฑn. O alanda da diฤer รผniversitelere รถrnek olsun. รniversitelerimizin her biri farklฤฑ alanlarda ihtisaslaลmalฤฑ, farklฤฑ bir deฤer รผretmelidir.” diye konuลtu.
Yรผksekรถฤretimde okullaลmayฤฑ artฤฑrmayฤฑ istediklerini dile getiren Yฤฑlmaz, รถzellikle kฤฑz รงocuklarฤฑnฤฑn eฤitimine bรผyรผk รถnem verdiklerini anlattฤฑ.
Bakan Yฤฑlmaz toplantฤฑda milletvekillerinin sorularฤฑnฤฑ da yanฤฑtladฤฑ.
Tรผrkiye Maarif Vakfฤฑna iliลkin soru รผzerine Yฤฑlmaz, “82 รผlkede Maarif Vakfฤฑ, temasa geรงti. 38 รผlkede direktรถr atadฤฑ. 11 รผlkede 76 okulu FETร’den devraldฤฑ. 8 bin 521 รถฤrenciye ลu anda eฤitim veriyor. 11 รผlkede de yeni okul aรงtฤฑ. Toplam 26 รผlkede de FETร’ye ait okullarฤฑn devralฤฑnmasฤฑ hususunda da protokol sรผreci devam ediyor.” karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ verdi.
Komisyon รผyelerinin de gรถrรผล ve รถnerilerini aktardฤฑฤฤฑ toplantฤฑda, tasarฤฑ kabul edildi.







