Tรผrkiye’nin ham รงelik รผretimi, geรงen yฤฑl bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla yรผzde 13,2 artฤฑลla 33,2 milyon tondan 37,5 milyon tona yรผkseldi ve tarihi rekora imza attฤฑ.
Tรผrkiye รelik รreticileri Derneฤi (TรรD) verilerinden derlenen bilgilere gรถre, geรงen yฤฑl sonu itibarฤฑyla nihai mamul รงelik tรผketimi yรผzde 5,8 artฤฑล kaydederek 36,1 milyon tona yรผkseldi.
Aynฤฑ dรถnemde ham รงelik รผretimi de yaklaลฤฑk yรผzde 13,2 artฤฑลla 33 milyon 163 bin tondan 37 milyon 524 bin tona รงฤฑktฤฑ ve tarihinin en yรผksek รผretim rakamฤฑnฤฑ elde etti.
ฤฐhracat aรงฤฑsฤฑndan deฤerlendirildiฤinde ise sektรถrรผn 2017 sonu itibarฤฑyla dฤฑล satฤฑmฤฑ miktar bazฤฑnda yรผzde 8,4 artฤฑล gรถstererek 18 milyon 323 bin tona, deฤer bazฤฑnda da yรผzde 24,1 artarak 13 milyar 389 milyon dolara ulaลtฤฑ.
Bu dรถnemde ithalat ise miktar bazฤฑnda yรผzde 6,8 azalฤฑลla 16 milyon 339 bin tona gerilerken, deฤer bazฤฑnda ithalat yรผzde 13,6 artarak 12 milyar 385 milyon dolara รงฤฑktฤฑ.
Bรถylece sektรถr 2017 yฤฑlฤฑnฤฑ yaklaลฤฑk 1 milyar dolar dฤฑล ticaret fazlasฤฑyla kapattฤฑ. ฤฐhracatฤฑn ithalatฤฑ karลฤฑlama oranฤฑ da yรผzde 108 seviyesine yรผkseldi.
“Kapasite kullanฤฑm oranฤฑ yรผzde 70’i aลtฤฑ”
TรรD Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin konuya iliลkin yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, geรงen yฤฑlฤฑn nisan ayฤฑndan itibaren iรง piyasada yaลanan canlanma ve kรผresel piyasalarda รงelik tรผketiminde gรถrรผlen artฤฑล talebinin, รผretimin rekor dรผzeylere ulaลmasฤฑna katkฤฑ saฤladฤฑฤฤฑna dikkati รงekti.
ฤฐรง piyasada รถzellikle uzun รผrรผnler baฤlamฤฑnda inลaat sektรถrรผnรผn talebinin olumlu etkilerinin gรถrรผldรผฤรผnรผ dile getiren Bilgin, “รelik sektรถrรผmรผz, artฤฑk geniล yelpazede iรง piyasanฤฑn รถnemli tedarikรงisi olma yolunda ilerlemektedir.” dedi.
Bilgin, ihracatta geรงen yฤฑl miktar ve deฤer bazฤฑnda yaลanan artฤฑลlara deฤinerek, bu durumun รงelik รผrรผnleri ihracatฤฑnda daha nitelikli ve katma deฤeri yรผksek รผrรผnlerin satฤฑลฤฑndaki geliลmelerden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi.
Sektรถrde kapasite kullanฤฑm oranlarฤฑnฤฑn yรผzde 70’leri aลtฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Bilgin, รin’in geรงen yฤฑl รงelik รผretiminde kapasite daralmasฤฑna gitmesinin diฤer รผretici รผlkeler iรงin avantaj oluลturduฤunu, bunun da รผretimdeki artฤฑลta etkili olduฤunu dile getirdi.







