Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐstanbul ve Ankara belediyeleri borรง bataฤŸฤฑnda

SayฤฑลŸtay raporlarฤฑna gรถre ฤฐstanbul ve Ankara BรผyรผkลŸehir Belediyeleri'nin bรผyรผk miktarda borcu olduฤŸu ortaya รงฤฑktฤฑ.
ฤฐstanbul ve Ankara belediyeleri borรง bataฤŸฤฑnda Borsatek

SayฤฑลŸtay, 2016 yฤฑlฤฑndaki belediye hesaplarฤฑna iliลŸkin denetim raporlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. SayฤฑลŸtay raporlarฤฑna gรถre ฤฐstanbul ve Ankara BรผyรผkลŸehir Belediyeleri’nin bรผyรผk miktarda borcu olduฤŸu ortaya รงฤฑktฤฑ.

Eski ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesi BaลŸkanฤฑ Kadir TopbaลŸ, istifasฤฑnฤฑ kamuyouna aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ sฤฑrada “Borรงlu bir belediye bฤฑrakmฤฑyorum” demiลŸti.

Cumhuriyet’ten Ozan ร‡epni’nin haberine gรถre, SayฤฑลŸtay, โ€œBorรงlu bir belediye bฤฑrakmฤฑyorumโ€ diyerek istifa eden ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesi eski baลŸkanฤฑ Kadir TopbaลŸโ€™ฤฑ yalanladฤฑ. SayฤฑลŸtay raporlarฤฑna gรถre, belediyenin 2016 bilanรงosuna gรถre รถdenemeyen 1.9 milyar lira, kamu idaresine 450 milyon lira ve kฤฑsa vadeli 953 milyon lira dฤฑลŸ borcu ortaya รงฤฑktฤฑ. ฤฐstifasฤฑ gรผndemde olan Ankara BรผyรผkลŸehir Belediye BaลŸkanฤฑ Melih Gรถkรงekโ€™in yรถnettiฤŸi belediye bilanรงosunda da kฤฑsa vadeli 941 milyon lira iรง borรง, kamu idarelerine 376 milyon lira, รถdenemeyen de 1 milyar lira emanet borรง olduฤŸu tespit edildi. SayฤฑลŸtay, 2016 yฤฑlฤฑndaki belediye hesaplarฤฑna iliลŸkin denetim raporlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. AKPโ€™de โ€˜metal yorgunluฤŸuโ€™ maฤŸduru olan ve CumhurbaลŸkanฤฑ Tayyip ErdoฤŸanโ€™ฤฑn talimatฤฑyla istifa eden ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediye BaลŸkanฤฑ Kadir TopbaลŸ, gรถrevi bฤฑrakฤฑrken โ€œBorรงlu bir belediye bฤฑrakmฤฑyorum, bunu รถzellikle ifade etmek isterimโ€ ifadelerini kullansa da SayฤฑลŸtay raporlarฤฑnda yer alan bilgiler TopbaลŸโ€™ฤฑ haksฤฑz รงฤฑkardฤฑ. ร–nรผmรผzdeki gรผnlerde gรถrevi bฤฑrakmasฤฑ beklenen Ankara BรผyรผkลŸehir Belediye BaลŸkanฤฑ Melih Gรถkรงek ise istifasฤฑ halinde Ankaraโ€™nฤฑn sฤฑrtฤฑna yรผz milyonlarca lira borรง bฤฑrakacak.

Milyarlarฤฑ geรงti

SayฤฑลŸtay raporlarฤฑnda yer alan ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesi bilanรงosunda, Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ Genel Bรผtรงe Muhasebe YรถnetmeliฤŸiโ€™ne gรถre Faaliyet Borรงlarฤฑ baลŸlฤฑฤŸฤฑ altฤฑnda โ€œmali yฤฑl iรงinde รถdeme emri belgesine baฤŸlandฤฑฤŸฤฑ halde, nakit yetersizliฤŸi veya hak sahibinin mรผracaat etmemesi nedeniyle ilgililerine รถdenemeyen tutarlarฤฑn izlenmesi iรงinโ€ kullanฤฑlan Bรผtรงe Emanetleri Hesabฤฑโ€™nda 1 milyar 892 milyon 856 bin lira รถdenemeyen tutar yer aldฤฑ. ฤฐstanbulโ€™un kฤฑsa vadeli iรง borรงlar hesabฤฑnda da 450 milyonu kamu idarelerine 52 milyonu da banka kredileri olmak รผzere toplam 502 milyon lira yer aldฤฑ. YรถnetmeliฤŸe gรถre ฤฐstanbulโ€™un โ€œBu hesap grubu, vadesi faaliyet dรถnemiyle sฤฑnฤฑrlฤฑ dฤฑลŸ mali borรงlar ile dรถnem sonunda vadesine bir yฤฑldan az sรผre kalan uzun vadeli dฤฑลŸ mali borรงlara ait anapara ve anaparaya eklenen veya dรผลŸรผlen kur farklarฤฑnฤฑn izlenmesiโ€ iรงin tanฤฑmlanan Kฤฑsa Vadeli DฤฑลŸ Mali Borรงlar hesabฤฑndaki 953 milyon li tutar dikkat รงekti. Ayrฤฑca TopbaลŸโ€™ฤฑn 2016 yฤฑlฤฑnda iรง borรง iรงin 11 milyon, dฤฑลŸ borรง iรงin ise 82 milyon olmak รผzere toplam 94 milyon TL faiz รถdediฤŸi belirlendi. Belediye faaliyet sonuรงlarฤฑ tablosuna gรถre, gรถrev zararlarฤฑ iรงin รถdenen 15 milyon liar, โ€œdรถviz mevcudunun deฤŸerlendirmesinde oluลŸan olumsuz kur farklarฤฑโ€ nedeniyle de 35 milyon lira รถdendiฤŸi tespit edildi.

Gรถkรงekโ€™in defteri

Gรผnlerdir hakkฤฑnda her gรผn istifa dedikodularฤฑ yer alan Gรถkรงekโ€™in yรถnettiฤŸi Ankara hesaplarฤฑndaki son iki yฤฑlda sฤฑfฤฑrlanmฤฑลŸ bazฤฑ borรง kalemlerinin 2016 yฤฑlฤฑnda artฤฑลŸa geรงmesi dikkat รงekti. SayฤฑลŸtay raporunda yer alan bilanรงoda, Ankaraโ€™nฤฑn kฤฑsa vadeli iรง mali borรงlarฤฑ 2016โ€™da son yฤฑllarฤฑn aksine katlanarak 941 milyon liraya yรผkseldi. Belediyenin รถdenemeyen borรงlarฤฑ izlediฤŸi Faaliyet Borรงlarฤฑ kaleminde de 1 milyar 55 milyon lira deฤŸerindeki tutar yer aldฤฑ. Ayrฤฑca Gรถkรงekโ€™in uzun vadeli iรง mali borรงlarฤฑ toplamฤฑnฤฑn 1 milyar 665 milyon lira olduฤŸu belirlendi. Uzun vadeli yabancฤฑ kaynaklar hesabฤฑndaki borรง tutarฤฑ da son bir yฤฑlda 2.1 milyar liradan 1 milyar 685 milyon liraya dรผลŸtรผ. Gรถkรงekโ€™in 2016โ€™da 174 milyon lira faiz รถdediฤŸi ve Ankaraโ€™nฤฑn hesap รงizelgelerinin ฤฐstanbul kadar ayrฤฑntฤฑlฤฑ olarak SayฤฑลŸtayโ€™a gรถnderilmemesi de dikkat รงekti. Yapฤฑlan incelemelerde Gรถkรงekโ€™in AฤŸustos 2016โ€™da 60 ay vade ile 200 milyon lira banka kredisi aldฤฑฤŸฤฑ, ลžubat 2019โ€™a kadar yapฤฑlacak รถdemeler iรงin belediye bรผtรงesinden 114 milyon lira faiz รถdeneceฤŸi ve bunlarฤฑn yanlฤฑลŸ hesaplara kaydedildiฤŸi belirlendi. Ayrฤฑca kira sรผreleri sona eren bazฤฑ taลŸฤฑnmazlarฤฑn yeniden ihale ile kiraya verilmesi gerekirken eski kiracฤฑlarฤฑn sรถzleลŸmelerinin uzatฤฑldฤฑฤŸฤฑ, kurum personeli ile ilgili iลŸ saฤŸlฤฑฤŸฤฑ ve gรผvenliฤŸi hususunda yeterli tedbirlerin alฤฑnmadฤฑฤŸฤฑ tespitleri yer aldฤฑ.

Tespit edilen usulsรผzlรผkler

SayฤฑลŸtayโ€™ฤฑn tespit ettiฤŸi bulgular arasฤฑnda ฤฐstanbul iรงin en dikkat รงekeni mevzuattaki ลŸartlarฤฑ taลŸฤฑmayan personelin belediyeye ait ลŸirket yรถnetim kurullarฤฑnda gรถrevlendirilmesine iliลŸkin tespitleri oldu. SayฤฑลŸtay, belediye ลŸirketlerinin yรถnetim kurullarฤฑnda gรถrevlendirilen 6 mรผhendis, 3 mimar, bir uzman ve 8 danฤฑลŸman kadrolarฤฑnda รงalฤฑลŸan personelin โ€œyรถnetici sฤฑfatฤฑna haiz personelโ€ sayฤฑlmayacaฤŸฤฑ deฤŸerlendirmesinde bulundu. Ayrฤฑca, tespitler arasฤฑnda belediyenin kendisine baฤŸlฤฑ ลŸirketlerden kรขr paylarฤฑnฤฑ almamasฤฑ, Gecekondu Kanunu gereฤŸince yalnฤฑzca bu kanunda belirtilen amaรงlarฤฑn gerรงekleลŸtirilmesi iรงin kullanฤฑlmasฤฑ gereken paralarฤฑn belediyenin genel hesaplarฤฑna aktarฤฑldฤฑฤŸฤฑ, belediyeye ait taลŸฤฑnmazlarฤฑn kiraya verilmesinde yapฤฑlan ihale usulsรผzlรผkleri de yer aldฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.942447.04340.2%
EURO 53.617453.7187-0.12%
JAPON YENฤฐ 3.4343.448-0.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.051358.26810.06%
STERLฤฐN 62.892363.0486-0.04%
ร‡ฤฐN YUANI 6.92076.94430.46%
RUS RUBLESฤฐ 0.60790.6102-1.04%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4120.54-0.07%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6225.550.12%
GRAM ALTIN SERBEST P.6200.99-0.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)90.480.03%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131950.000.42%
HAS ALTIN GRAM (TL)6194.420.12%
SPOT ALTIN KG (TL)131816.00-0.08%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41716.000.26%
GรœMรœลž/ONS ($)59.89-0.18%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63708.44 -0.7882%
Ethereum 1792.74 -0.4488%
Tether USDt 1.00 0.0338%
BNB 570.59 -0.8038%
Solana 76.02 -2.4961%
USDC 1.00 0.018%
XRP 1.09 -1.669%
Dogecoin 0.07 -2.4204%
Toncoin 1.64 -1.195%
Cardano 0.16 -2.6301%
Shiba Inu 0.00 -2.5158%
Avalanche 6.36 -5.2448%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam