Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), temmuzda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0,25 artarak 207,84’e yรผkseldi.
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) tarafฤฑndan Temmuz 2017 dรถnemine iliลkin konut fiyat endeksi verileri aรงฤฑklandฤฑ.
Tรผrkiye’deki konutlarฤฑn gรถzlemlenebilen รถzelliklerinin zaman iรงinde kontrol edilerek, kalite etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล fiyat deฤiลimlerini izlemek amacฤฑyla hesaplanan HKFE (2010=100), temmuz ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0,25 artarak 207,84 seviyesinde gerรงekleลti. Geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 9,93 artan HKFE, aynฤฑ dรถnemde reel olarak yรผzde 0,13 artฤฑล gรถsterdi.
รรง bรผyรผk ilin hedonik konut fiyat endekslerindeki geliลmeler deฤerlendirildiฤinde, 2017 yฤฑlฤฑ temmuz ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre ฤฐstanbul, Ankara ve ฤฐzmir’de sฤฑrasฤฑyla 0,17, 0,05 ve 0,16 artฤฑล gรถrรผldรผ. Endeks deฤerleri geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre ise ฤฐstanbul, Ankara ve ฤฐzmir’de sฤฑrasฤฑyla yรผzde 7,24, 8,49 ve 15,90 arttฤฑ.
Temmuzda Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0,66 artarak 242,64’e ulaลtฤฑ. KFE, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna kฤฑyasla yรผzde 11,60 arttฤฑ. Metrekare baลฤฑna konut deฤeri olarak hesaplanan birim fiyatlar temmuzda 2 bin 40,68 liraya yรผkseldi. Haziranda birim fiyatlar 2 bin 27 lira seviyesindeydi.
Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (YKFE) de temmuzda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0,62 artarak 229,61’e รงฤฑktฤฑ. YKFE, temmuzda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 10,54 artฤฑล gรถsterdi. Yeni Olmayan Konutlar Fiyat Endeksi (YOKFE) ise temmuzda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0,39 artarak 239,91’e yรผkseldi. YOKFE, temmuzda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 11,72 arttฤฑ.
รรง bรผyรผk kentte metrekare fiyatlarฤฑ
รรง bรผyรผk kentin metrekare baลฤฑna konut deฤeri olarak hesaplanan birim fiyatlarฤฑ incelendiฤinde ฤฐstanbul’da 3 bin 765,20 TL, Ankara’da bin 657,09 TL ve ฤฐzmir’de 2 bin 487,72 TL olduฤu gรถrรผldรผ.
Temmuz ayฤฑna iliลkin 26 dรผzey bazฤฑndaki hedonik konut fiyat endekslerinin yฤฑllฤฑk yรผzde deฤiลimleri incelendiฤinde, HKFE’deki en yรผksek yฤฑllฤฑk deฤiลim yรผzde 19,22 ile TR41 (Bursa, Eskiลehir, Bilecik) dรผzeyinde kaydedilirken, en dรผลรผk yฤฑllฤฑk deฤiลim ise eksi yรผzde 0,63 ile TRA2 (Aฤrฤฑ, Ardahan, Kars, Iฤdฤฑr) dรผzeyinde gerรงekleลti.







