Avrupa Birliฤi (AB) รผlkelerinin Tรผrkiye’ye yรถnelik uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑm tutarฤฑ, bu yฤฑlฤฑn ocak-nisan dรถneminde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 42 artarak 1,7 milyar dolara yรผkseldi. ฤฐlk sฤฑrayฤฑ 961 milyon dolarlฤฑk yatฤฑrฤฑmla ฤฐspanya alฤฑrken, bu รผlkeyi 209 milyon dolarla Belรงika, 123 milyon dolarla Almanya izledi.
AA muhabirinin Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ verilerinden derlediฤi verilere gรถre, Fetullahรงฤฑ Terรถr รrgรผtรผ’nรผn (FETร) darbe giriลiminin etkileri ve Tรผrk bakanlarฤฑn bazฤฑ AB รผlkelerinde yaลadฤฑฤฤฑ olumsuzluklara karลฤฑn hรผkรผmetin ekonomiyi korumaya yรถnelik tedbir ve teลvikleri, รถzellikle AB รผlkelerinden Tรผrkiye’ye yรถnelik uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑm giriลini artฤฑrdฤฑ.
AB รผlkelerinden Tรผrkiye’ye yรถnelik uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑm sermaye tutarฤฑ, bu yฤฑlฤฑn ocak-nisan dรถneminde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 42 artarak 1,2 milyar dolardan 1,7 milyar dolara รงฤฑktฤฑ. Bu รผlkeler arasฤฑnda ilk sฤฑrayฤฑ 961 milyon dolarlฤฑk yatฤฑrฤฑmla ฤฐspanya aldฤฑ. ฤฐspanya’yฤฑ 209 milyon dolarla Belรงika, 123 milyon dolarla Almanya, 114 milyon dolarla Avusturya, 15 milyon dolarla Fransa, 122 milyon dolarla Hollanda, 25 milyon dolarla ฤฐngiltere, 22 milyon dolarla ฤฐtalya ve 131 milyon dolarla ise diฤer AB รผlkeleri takip etti.
Asya รผlkelerinin Tรผrkiye’ye yรถnelik yatฤฑrฤฑm tutarฤฑ da รถnemli oranda arttฤฑ. Bu yฤฑlฤฑn ilk dรถrt ayฤฑnda geรงen senenin aynฤฑ dรถnemine gรถre sermaye giriลi Asya รผlkelerinden yรผzde 140 artฤฑลla 362 milyon dolardan 870 milyon dolara, Kรถrfez รผlkelerinden yรผzde 414 artฤฑลla 107 milyon dolardan 550 milyon dolara รงฤฑktฤฑ.
Tรผrkiye’de sรถz konusu dรถnemde uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑm giriลleri yรผzde 2 artarak 3 milyar 604 milyon dolar olarak gerรงekleลti. Uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑm giriลlerinin sermaye kalemi ise yรผzde 77 artarak 2,6 milyar dolara รงฤฑktฤฑ. Aynฤฑ dรถnemde Tรผrkiye’ye giren yatฤฑrฤฑm tutarฤฑ ise yรผzde 48,4 artarak 2,7 milyar dolarฤฑ buldu. Yatฤฑrฤฑm giriลinin sektรถrlere gรถre tutar daฤฤฑlฤฑmฤฑnda ilk sฤฑrayฤฑ mali aracฤฑ kuruluลlarฤฑn faaliyetleri aldฤฑ. Bu sektรถrdeki yatฤฑrฤฑm sermaye giriลi bu yฤฑlฤฑn ocak-nisan dรถneminde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yaklaลฤฑk 10 kat artฤฑลla 1 milyar dolarฤฑ aลtฤฑ.
Tรผrkiye’de kurulu toplam 54 bin 992 uluslararasฤฑ sermayeli ลirketin 22 bin 38’ini AB รผlkeleri ortaklฤฑ giriลimler oluลturdu. Bu ลirketlerin iรงinde 6 bin 969 firma ile Almanya ilk sฤฑrayฤฑ alฤฑrken, bu รผlkeyi 3 bin 16 firmayla ฤฐngiltere ve 2 bin 744 firmayla Hollanda izledi.
รte yandan sรถz konusu dรถnemde 1,3 milyar dolarlฤฑk gayrimenkul alฤฑmฤฑ gerรงekleลti.







