Petrol, ABD’de stoklarฤฑn arttฤฑฤฤฑ bir ortamda, ลubat ayฤฑndan bu yana en bรผyรผk dรถrt gรผnlรผk dรผลรผลรผn ardฤฑndan yukarฤฑ yรถnde hareket etti ve haftalฤฑk kaybฤฑnฤฑn bir kฤฑsmฤฑnฤฑ geri aldฤฑ.
Vadeli petrol kontratlarฤฑ New York’ta yรผzde 1.3 kadar yรผkseldi ve yaklaลฤฑk sekiz ayฤฑn en bรผyรผk haftalฤฑk kaybฤฑnฤฑ bir miktar daralttฤฑ. ABD petrol stoklarฤฑ, รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanan resmi rakamlara gรถre, geรงen hafta arttฤฑ ve yaklaลฤฑk 30 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesindeki seyrini sรผrdรผrdรผ. Rusya Enerji Bakanฤฑ Alexander Novak, varil baลฤฑna 50 dolar civarฤฑndaki fiyatlarla รผretimin dondurulmasฤฑna ihtiyaรง olmadฤฑฤฤฑnฤฑ kaydederken, OPEC รผyeleri bu ay piyasaya istikrar kazandฤฑrmaya yรถnelik adฤฑmlarฤฑ gรถrรผลmek รผzere toplanmaya hazฤฑrlanฤฑyor.
Petrol Aฤusstos ayฤฑnda, Eylรผl ayฤฑnฤฑn sonunda Cezayir’de yapฤฑlacka olan gayrฤฑresmi gรถrรผลmelerin piyasayฤฑ yรถnetebilmek iรงin bir anlaลma ile sonuรงlanabileceฤi beklentisi yรผzde 7.5 yรผkseldi. Suudi Arabistan Enerji Bakanฤฑ Khalid Al-Falih, geรงen hafta yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, รผretimin dondurulmasฤฑnฤฑn piyasa iรงin olumlu olduฤunu sรถylerken, รผretimin indirilmesi seรงeneฤini gรถzardฤฑ etti. Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler Topluluฤu (OPEC) รผyeleri ile diฤer bรผyรผk รผreticiler arasฤฑnda รผretimin dondurulmasฤฑna yรถnelik anlaลma รถnerisi ลubat ayฤฑnda geldi, ancak Nisan ayฤฑndaki toplantฤฑda bir sonuรง alฤฑnamadฤฑ.
Melbourne’de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, “Petrol oldukรงa volatil seyretti, ancak son bir ayda varil baลฤฑnda ortalama 44 ila 45 dolar civarฤฑnda kaldฤฑ,” dedi ve “Ancak OPEC’ten sistematik bir รผretim indirimi gelmezse, ki bu olmayacak bir durum, ya da รin’de inanฤฑlmaz bir talep gelmezse, fiyatlarฤฑn her iki yรถnde de kayda deฤer bir hareket yapmasฤฑnฤฑ beklemiyorum” ลeklinde gรถrรผล bildirdi.
Ekim vadeli Batฤฑ Teksas petrolรผ (WTI), Nymex piyasasฤฑnda, 55 sent yรผkselerek vaaril baลฤฑna 43.71 dolara kadar yรผkseldikten sonra, Hong Kong saati ile 11:14’te 43.47 dolara geldi. Kontrat Perลembe gรผnรผ 1.54 dolar dรผลerek 43.16 dolardan kapandฤฑ ve bรถylelikle son dรถrt seansta yรผzde 9.4 deฤer kaybetti. Fiyatlar bu hafta yรผzde 9.8 ile 15 Ocak’tan bu yana en hฤฑzlฤฑ dรผลรผลรผnรผ gerรงekleลtirdi. Toplam iลlem hacmi 100 gรผnlรผk ortalamanฤฑn yรผzde 28 altฤฑndaydฤฑ.
Kasฤฑm vadeli Brent petrolรผ, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasฤฑnda, 56 sent ya da yรผzde 1.2 yรผkselerek varil baลฤฑna 46.01 dolara kadar รงฤฑktฤฑ. Kontrat Perลembe gรผnรผ 1.44 dolar dรผลรผลle 45.45 dolardan kapandฤฑ. Kรผresel gรถsterge Brent petrolรผ, Kasฤฑm vadeli WTI’a gรถre 1.71 primli iลlem gรถrdรผ.







