New York borsasฤฑ, ABD’de รretici Fiyat Endeksi’nin (รFE) ocakta beklentilerin รผzerinde gerรงekleลmesi sonrasฤฑ haftanฤฑn son iลlem gรผnรผne dรผลรผลle baลladฤฑ.
Aรงฤฑlฤฑลta Dow Jones endeksi yรผzde 0,16 azalฤฑลla 38.711,44 puana geriledi.
S&P 500 endeksi yatay bir seyir izleyerek 5.028,45 puan ve Nasdaq endeksi de benzer seyirle 15.909,81 puan oldu.
ABD’de tรผketici fiyatlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan รผretici fiyatlarฤฑnฤฑn da tahminleri aลmasฤฑ sonrasฤฑ ABD Merkez Bankasฤฑnฤฑn (Fed) faiz indirimlerine beklenenden geรง baลlayabileceฤine dair รถngรถrรผlerin gรผรงlenmesiyle pay piyasalarฤฑnda haftanฤฑn son iลlem gรผnรผnรผn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda negatif bir seyir izleniyor.
รlkede bugรผn aรงฤฑklanan verilere gรถre, รretici Fiyat Endeksi (รFE), ocakta aylฤฑk bazda yรผzde 0,3 ve yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 0,9 artฤฑลla beklentilerin รผzerinde gerรงekleลti. Bu dรถnemde รFE, aylฤฑk bazda son beล ayฤฑn en yรผksek artฤฑลฤฑnฤฑ kaydetti.
Deฤiลken gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑ iรงermeyen รงekirdek รFE de ocakta aylฤฑk bazda yรผzde 0,5 ile Temmuz 2023’ten bu yana en hฤฑzlฤฑ artฤฑลฤฑnฤฑ kaydederken, yฤฑllฤฑk bazda da yรผzde 2 yรผkselerek piyasa beklentilerini aลtฤฑ.
Analistler, bu hafta aรงฤฑklanan tรผketici fiyatlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan รผretici fiyatlarฤฑnฤฑn da beklentileri aลmasฤฑnฤฑn enflasyona dair endiลeleri artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ ve Fed’in yakฤฑn zamanda faiz indirimine baลlayabileceฤine yรถnelik beklentileri zayฤฑflattฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Beklentilerin รผzerinde gelen รFE verileri sonrasฤฑ ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผzde 4,30’a รงฤฑktฤฑ.
Dolar endeksi sรถz konusu verinin ardฤฑndan yรผzde 0,21 artฤฑลla 104,4 seviyesine yรผkselirken, avro/dolar paritesi yรผzde 0,2 azalฤฑลla 1,075 seviyesine geriledi.
Kurumsal tarafta ise ABD’li spor giyim markasฤฑ Nike’ฤฑn hisseleri, ลirketin รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑn yรผzde 2’sini iลten รงฤฑkaracaฤฤฑnฤฑn bildirilmesi sonrasฤฑ yรผzde 4’e yakฤฑn deฤer kaybetti.







