Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐhracatta sert dรผลŸรผลŸ

Nisan ayฤฑnda ihracat yรผzde 9.8'lik dรผลŸรผลŸle 11,8 milyar dolara geriledi. Tรผrkiye'nin dรถrt aylฤฑk ihracatฤฑ ise yรผzde 8 azalฤฑลŸla 49 milyar dolar oldu
ฤฐhracatta sert dรผลŸรผลŸ Borsatek

Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM), nisan ayฤฑ ihracat verilerini ฤฐpekyoluโ€™nun รถnemli geรงiลŸ yollarฤฑ arasฤฑnda bulunan Bayburtโ€™ta aรงฤฑkladฤฑ. TฤฐM BaลŸkanฤฑ Mehmet BรผyรผkekลŸiโ€™nin paylaลŸtฤฑฤŸฤฑ verilere gรถre; nisan ayฤฑnda ihracat geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 9,8 dรผลŸerek 11 milyar 823 milyon dolar oldu. Ocak-Nisan dรถneminde ihracat yรผzde 8,1 dรผลŸรผลŸle 48 milyar 951 milyon dolar olarak gerรงekleลŸti. Son 12 aylฤฑk ihracat ise geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 1,6 dรผลŸรผลŸle 153 milyar 66 milyon dolar oldu.

Dรถviz kurlarฤฑna dikkat รงeken TฤฐM BaลŸkanฤฑ Mehmet BรผyรผkekลŸi, โ€œฤฐhracatฤฑmฤฑz bu yฤฑla maalesef arzu ettiฤŸimiz ลŸekilde baลŸlayamadฤฑ. Tรผm dรผnyada dolarฤฑn deฤŸer kazanmasฤฑ ve paritedeki dรผลŸรผลŸ, ihracatฤฑmฤฑza baskฤฑ yapฤฑyor. GeรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn Nisan ayฤฑna gรถre yรผzde 22 gerileyerek 1,08 seviyelerine inen paritenin negatif etkisi aylฤฑk 1,5 milyar dolarฤฑ bulduโ€ dedi.

Otomotiv yine ipi gรถฤŸรผsledi

BรผyรผkekลŸi, sektรถrel bazda nisan ayฤฑnda en fazla ihracatฤฑ 1 milyar 843 milyon dolarla otomotiv sektรถrรผ yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurgularken, bu sektรถrรผ kimyevi maddeler ve hazฤฑr giyim sektรถrlerinin takip ettiฤŸini belirtti. Verilere gรถre Nisan ayฤฑnda en fazla ihracat artฤฑลŸฤฑnฤฑ yรผzde 64,6 ile Fฤฑndฤฑk sektรถrรผ yakaladฤฑ. Bu sektรถrรผ, yรผzde 49,6 ile tรผtรผn ve yรผzde 35,9 ile gemi ve yat sektรถrรผ takip etti.

Nisan ayฤฑnda en fazla ihracat yapฤฑlan 5 รผlke Almanya, ฤฐngiltere, Irak, ฤฐtalya ve ABD oldu. Almanyaโ€™ya ihracat yรผzde 9,6, ฤฐngiltereโ€™ye yรผzde 8,1, Irakโ€™a yรผzde 23,4, ฤฐtalyaโ€™ya yรผzde 12,4 dรผลŸtรผ. ABDโ€™ye ise yรผzde 1,8 arttฤฑ. Nisan ayฤฑnda en fazla ihracat yapฤฑlan 30 รผlke arasฤฑnda, en yรผksek ihracat artฤฑลŸฤฑnฤฑ yรผzde 35,9 ile Mฤฑsฤฑr’ฤฑn oldu.

ฤฐhracatta sert dรผลŸรผลŸ Borsatek

2015 yฤฑlฤฑnda yeni normal: YavaลŸ bรผyรผme

BรผyรผkekลŸi, ihracat verilerini aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Tรผrkiye ve dรผnya gรผndemi ile ilgili de deฤŸerlendirmelerde bulundu. Tรผm dรผnyada yavaลŸ bรผyรผmeye dikkat รงeken ve bunun artฤฑk normal senaryo haline gelidiฤŸini aktaran BรผyรผkekลŸi, โ€œBu yฤฑl dรผnya ekonomisi iรงin yรผzde 2,9, geliลŸmiลŸ รผlkeler iรงin yรผzde 2,4 ve geliลŸen รผlkeler iรงin yรผzde 4,3 bรผyรผme bekleniyor. DiฤŸer taraftan 30 yฤฑl boyunca global รงapta en hฤฑzlฤฑ bรผyรผyen ekonomi ร‡inโ€™in bรผyรผmesi yavaลŸlฤฑyor. ร‡in’in bรผyรผmesinin yavaลŸlamasฤฑ da emtia fiyatlarฤฑnฤฑn gerilemesine yol aรงฤฑyorโ€ diye konuลŸtu.

Herkes hesabฤฑnฤฑ iyi yapmalฤฑ

FEDโ€™in faiz artฤฑrฤฑmฤฑna yฤฑlsonuna doฤŸru baลŸlamasฤฑ รถngรถrรผldรผฤŸรผnรผ hatฤฑrlatan, BรผyรผkekลŸi, bunun finansal piyasalarda endiลŸe yarattฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve FEDโ€™in faiz artฤฑลŸฤฑnฤฑ baลŸlatacaฤŸฤฑ tarihe iliลŸkin belirsizlik ile birlikte kurlardaki oynaklฤฑk arttฤฑฤŸฤฑna iลŸaret ederek ลŸรถyle devam etti:

โ€œDolarฤฑn deฤŸer kazanmasฤฑ, faizi dรผลŸรผk olduฤŸu iรงin dolarla borรงlanan tรผm kรผresel firmalar iรงin bรผyรผk risk haline geldi. Finansal kriz yฤฑllarฤฑnda ABD dฤฑลŸฤฑ ลŸirketler ve hรผkรผmetlerin dolar borรงlarฤฑ, sฤฑfฤฑra yakฤฑn faizden ve dolar kurundan faydalanmak iรงin katlandฤฑ. ลžimdi dรถviz kurlarฤฑnฤฑ hedge etmeyen firmalar iรงin FEDโ€™in faizleri artฤฑrmasฤฑyla koลŸullar zorlaลŸabilir. Piyasadaki gรผvende ciddi azalmalar ve dalgalanmalar yaลŸanabilir. Dolayฤฑsฤฑyla รถnรผmรผzdeki dรถnemde herkes hesabฤฑnฤฑ buna gรถre yapmalฤฑ.โ€

Tรผrkiyeโ€™nin ABโ€™ye euro cinsi ihracatฤฑ artฤฑyor

Avrupa BirliฤŸiโ€™ndeki toparlanmaya dikkat รงeken BรผyรผkekลŸi, burada bรผyรผme ile birlikte bu bรถlgede ithalat artฤฑลŸ beklentileri arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaydetti. BรผyรผkekลŸi, โ€œAB ithalatฤฑndaki artฤฑลŸ Tรผrkiyeโ€™nin ihracatฤฑna da olumlu katkฤฑ saฤŸlayacak. KesinleลŸen Eurostat verilerine gรถre Tรผrkiyeโ€™nin ABโ€™ye euro cinsi ihracatฤฑ ilk iki ayda tam yรผzde 12 arttฤฑ. Aynฤฑ dรถnemde ise ABโ€™nin birlik dฤฑลŸฤฑ ithalatฤฑ euro bazda yรผzde 1 geriledi. Tรผrkiye ilk 2 ayda ABโ€™ye ihracatฤฑnฤฑ en fazla arttฤฑran 4.รผlke oldu. Buna gรถre Tรผrkiye AB-28โ€™de gรผรงlรผ bir Pazar payฤฑ artฤฑลŸฤฑ yakaladฤฑโ€ dedi.

Umut vadeden geliลŸmeler var

DiฤŸer yandan ฤฐranโ€™a ihracatฤฑn olumlu bir tempoda ilerlerken bu รผlke ile mรผzakerelerde ulaลŸฤฑlan aลŸamanฤฑn รผmit vadettiฤŸine ifade eden TฤฐM BaลŸkanฤฑ, Rusyaโ€™da da gรถreceli bir istikrar gรถrรผldรผฤŸรผnรผ ve rublenin deฤŸeri ile fiyatlar daha istikrarlฤฑ ve รถngรถrรผlebilir hale geldiฤŸinin altฤฑnฤฑ รงizdi. BรผyรผkekลŸi, bu geliลŸmelerin de รถnรผmรผzdeki dรถnemde ihracatฤฑmฤฑza pozitif yansฤฑyacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Tรผrkiye ekonomisi ile ilgili de deฤŸerlendirmelerde bulunan BรผyรผkekลŸi, bilgi toplumunun ve teknoloji รงaฤŸฤฑnฤฑn sadece tรผketim kฤฑsmฤฑnda kalmamasฤฑ gerektiฤŸini, aynฤฑ zamanda bilgiyi ve teknolojiyi de รผretir bir hale gelinmesi zorunluluฤŸunu vurguladฤฑ.

รœlke ekonomisinin ayrฤฑca gรผรงlรผ bir bankacฤฑlฤฑk sistemi, baลŸarฤฑlฤฑ maliye politikalarฤฑ gibi avantajlarฤฑ bulunduฤŸunu ve bunlarฤฑ kullanarak finansman problemini daha kalฤฑcฤฑ รงรถzรผmler รผretmek iรงin sermaye piyasalarฤฑnฤฑ daha da derinleลŸtirmeye รงalฤฑลŸtฤฑklarฤฑnฤฑ aktaran BรผyรผkekลŸi, โ€œAyrฤฑca hedeflerimiz iรงin aktif bir ลŸekilde TฤฐM ve ihracatรงฤฑ birliklerimizle birlikte, ticaret heyetleri dรผzenliyoruz. Bu heyetlerde 2 bini aลŸkฤฑn iลŸ gรถrรผลŸmesi yaptฤฑk. 2015 yฤฑlฤฑ sonuna kadar toplamda 25 ayrฤฑ รผlkeye heyet dรผzenlemeyi planlฤฑyoruz. Her zaman olduฤŸu gibi bunlara Ar-Ge, inovasyon, tasarฤฑm ve markalaลŸmayฤฑ da katarak 2023 vizyonu iรงin yรผrรผyoruzโ€ ลŸeklinde konuลŸtu. ย 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.474346.48620.03%
EURO 53.024353.0312-0.22%
JAPON YENฤฐ 3.4673.475-0.12%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.397657.4252-0.09%
STERLฤฐN 61.497861.5067-0.18%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84656.8483-0.12%
RUS RUBLESฤฐ 0.62180.6240.58%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4128.93-1.5%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6158.47-1.66%
GRAM ALTIN SERBEST P.6220.86-1.72%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.07-4.32%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133400.00-1.69%
HAS ALTIN GRAM (TL)6127.50-1.66%
SPOT ALTIN KG (TL)131830.00-1.69%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41721.00-2.07%
GรœMรœลž/ONS ($)62.26-4.36%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62220.83 -2.9343%
Ethereum 1649.78 -5.5987%
Tether USDt 1.00 -0.0148%
BNB 571.38 -3.4294%
Solana 68.82 -6.5616%
USDC 1.00 0.0009%
XRP 1.10 -2.9717%
Dogecoin 0.08 -5.5154%
Toncoin 1.54 -6.6862%
Cardano 0.15 -4.9084%
Shiba Inu 0.00 -3.4955%
Avalanche 6.18 -1.1324%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam