Altฤฑn fiyatlarฤฑ, geรงtiฤimiz hafta ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) faiz indirimine gitmesinin ardฤฑndan yeni haftaya rekor kฤฑrarak baลladฤฑ. Ons altฤฑn 3.709 dolarฤฑ, gram altฤฑn ise 4.938 lirayฤฑ gรถrerek tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyelerine ulaลtฤฑ.
Ancak piyasalardaki bu coลkuya raฤmen, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar temkinli bir bekleyiล iรงerisinde. Gรถzler, bu hafta aรงฤฑklanacak kritik enflasyon verileri ve Fed yetkililerinden gelecek mesajlara รงevrilmiล durumda.
Piyasalarฤฑn ana gรผndem maddesi, Fed’in para politikasฤฑnda bir sonraki adฤฑmฤฑnฤฑn ne olacaฤฤฑ sorusu etrafฤฑnda ลekilleniyor. Peki, deฤerli metali rekor seviyelere taลฤฑyan bu ivme, Fed’in enflasyonla mรผcadeledeki kararlฤฑlฤฑฤฤฑ ve geleceฤe dรถnรผk faiz patikasฤฑna iliลkin vereceฤi ipuรงlarฤฑ karลฤฑsฤฑnda devam edebilecek mi?
Enflasyon verisi altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑ nasฤฑl etkileyecek?

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odak noktasฤฑnda, Cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak olan รงekirdek kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ (PCE) fiyat endeksi bulunuyor. Bu veri, Fed’in enflasyonun seyrini รถlรงmek iรงin รถncelikli olarak dikkate aldฤฑฤฤฑ bir gรถsterge olmasฤฑ sebebiyle bรผyรผk รถnem taลฤฑyor.
Analistlere gรถre, verinin beklentiler doฤrultusunda gelmesi veya daha gรผvercin bir tablo รงizmesi, altฤฑn fiyatlarฤฑndaki yukarฤฑ yรถnlรผ hareketi destekleyebilir ve yeni zirvelerin kapฤฑsฤฑnฤฑ aralayabilir.
Merkez bankalarฤฑnฤฑn devam eden gรผรงlรผ alฤฑmlarฤฑ ve Fed’in faiz indirim dรถngรผsรผne girmiล olmasฤฑ, piyasadaki genel momentumun deฤerli metal lehine kalmasฤฑnฤฑ saฤlayan temel faktรถrler olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. Bu destekleyici ortam, ons fiyatฤฑnฤฑ 3.700 dolar seviyesinin รผzerinde tutuyor.
Faiz indirim beklentileri Altฤฑn rekorunu destekliyor

Bu hafta iรงerisinde, Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell da dahil olmak รผzere en az 12 Fed yetkilisinin konuลma yapmasฤฑ planlanฤฑyor. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, bu konuลmalarda para politikasฤฑnฤฑn geleceฤine dair yeni sinyaller arayacak. Fed, son toplantฤฑsฤฑnda faizi 25 baz puan indirmiล olsa da, enflasyondaki kalฤฑcฤฑlฤฑฤa dikkat รงekerek gelecekteki indirimlerin hฤฑzฤฑna dair bir belirsizlik yaratmฤฑลtฤฑ.
Piyasa beklentileri ise oldukรงa net. CME FedWatch Tool verilerine gรถre yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, yฤฑl sonuna kadar Ekim ve Aralฤฑk aylarฤฑnda 25’er baz puanlฤฑk iki faiz indirimi daha bekliyor. Bu indirimlere yรถnelik olasฤฑlฤฑklarฤฑn sฤฑrasฤฑyla %93 ve %81 gibi yรผksek seviyelerde olmasฤฑ, piyasanฤฑn altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑ destekleyen gรผvercin beklentisinin ne kadar gรผรงlรผ olduฤunu gรถsteriyor.








