Ons altฤฑn ve gรผmรผล fiyatlarฤฑnda son dรถnemde ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) gelecek dรถnemde sergileyeceฤi politikalarฤฑna yรถnelik deฤiลimler sebebiyle รถnemli dalgalanmalar yaลanฤฑyor. Enflasyon ve istihdam gรถstergelerine yรถnelik gelen haber akฤฑลlarฤฑ, Fed รผzerindeki tahminlerde sรผrekli olarak gรผncelleme gerรงekleลtiriyor. Haziran ayฤฑnda Fed’in faiz artฤฑrฤฑmฤฑ konusunda yoฤunlaลan bir beklenti ile deฤerli metaller baskฤฑlanฤฑrken Fed’in faizi sabit bฤฑrakacaฤฤฑna yรถnelik beklenti deฤerli metallerin dรผลรผลlerini sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑyor ve yeni yรผkseliลler sergilemesine olanak tanฤฑyor.ย
Bu aรงฤฑdan 14 Haziran tarihine kadar gelecek her รถnemli veri sonucu Fed รผzerindeki spekรผlasyonu doฤal olarak da dolar endeksi, ABD tahvil faiz oranฤฑ, altฤฑn ve gรผmรผล gibi deฤerli metaller รผzerinde etkili olacak. ย Altฤฑn fiyatlarฤฑ, cuma gรผnรผ ABD tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam raporunun sรผrpriz bir ลekilde gรผรงlรผ gรถrรผnmesinin ardฤฑndan yรผzde 1.5 dรผลรผลle 1.947 dolara geriledi.
Ons gรผmรผล ise yรผzde 1.3 dรผลรผลle 23.66 dolara kadar geri รงekildi. Mayฤฑs, altฤฑnฤฑn ons baลฤฑna 2.085 dolarฤฑn รผzerindeki rekor seviyelere yaklaลmasฤฑyla bรผyรผk bir heyecanla baลladฤฑ. Ancak, ardฤฑndan รผรง haftayฤฑ keskin bir dรผลรผล trendinde geรงirdi. Fiyatlar 31 Mayฤฑs’ta iki ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine inerken hafta kapanฤฑลฤฑ da 1.947 dolarda geldi. Piyasa Fed’e iliลkin beklentiler yavaล yavaล ลahinleลiyor. Fed haziran ayฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ deฤiลtirmese bile, bu yaz bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑ daha olabileceฤine dair artan bir kabul var. Faiz oranฤฑ beklentilerindeki bu deฤiลiklik, รผรง ayฤฑn en yรผksek seviyesinde iลlem gรถren dolarฤฑ desteklediฤi iรงin altฤฑn iรงin zorlu bir ortam yaratฤฑyor.
Merkez bankalarฤฑ altฤฑn iรงin iyimser
Dรผnya Altฤฑn Konseyi’nin 2023 Merkez Bankasฤฑ Altฤฑn Rezervleri Anketi’ne gรถre, altฤฑn merkez bankalarฤฑ tarafฤฑndan olumlu gรถrรผlmeye devam edecek. Ankete gรถre merkez bankalarฤฑnฤฑn yรผzde 24’รผ gelecek 12 ayda altฤฑn rezervlerini artฤฑrmayฤฑ planlฤฑyor. Anket, merkez bankalarฤฑnฤฑn ABD dolarฤฑnฤฑn gelecekteki rolรผ konusunda รถnceki anketlere gรถre daha karamsar olduklarฤฑnฤฑ da gรถsterdi. Bununla beraber katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 62’si altฤฑnฤฑn toplam rezervlerdeki payฤฑnฤฑn artmasฤฑnฤฑ bekliyor. Geรงen yฤฑl artฤฑล รถngรถrenlerin oranฤฑ yรผzde 46 olmuลtu.
Temmuzda yola devam etmeli
Fed’in 14 Haziran’da yapฤฑlacak faiz toplantฤฑsฤฑ รถncesi yetkililerden gelen yorumlar giderek ลahinleลiyor. Son olarak ABD eski Hazine Bakanฤฑ Lawrence Summers Fed’in bu ay faiz artฤฑrmamasฤฑ halinde temmuzda 50 baz puan artฤฑลla yola devam etmesi gerektiฤini sรถyledi. Bloomberg’e deฤerlendirmelerde bulunan Harvard รniversitesi Profesรถrรผ Summers Fed’in ekonominin aลฤฑrฤฑ ฤฑsฤฑnma riskine karลฤฑ dikkatli olmasฤฑ gerektiฤini belirtti.







