Tรผrkiye’nin 10 yฤฑllฤฑk gรถsterge tahvilinin bileลik faizi yรผzde 8,52 ile Nisan 2015’ten bu yana en dรผลรผk seviyeye geriledi.
Geรงen yฤฑlฤฑn mart ayฤฑnda yรผzde 29 sฤฑnฤฑrฤฑna kadar yรผkselen 10 yฤฑllฤฑk gรถsterge tahvilin bileลik faizi, ekonomi yรถnetiminin bankalara getirdiฤi tahvil tutma zorunluluฤunu kademeli olarak artฤฑrmasฤฑna baฤlฤฑ olarak oluลan talep nedeniyle gerilemeye baลlamฤฑลtฤฑ.
Resmi enflasyonun yรผzde 80, baฤฤฑmsฤฑz kuruluลlar tarafฤฑndan รถlรงรผlen enflasyonun ise yรผzde 180 civarฤฑnda olduฤu Tรผrkiye’de devlet tahvilleri dรผnyada en yรผksek negatif getiriye sahip devlet tahvilleri durumunda. Bu nedenle, finansal kuruluลlara zorla aldฤฑrฤฑlan tahviller dฤฑลฤฑnda devlet tahvillerine talep neredeyse sฤฑfฤฑr seviyesinde.
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), hafta sonu yaptฤฑฤฤฑ duyuru ile bankalarฤฑn yanฤฑ sฤฑra diฤer mali kuruluลlarฤฑn da menkul kฤฑymet dรผzenlemesi kapsamฤฑna alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Geรงen hafta cuma gรผnรผ yรผzde 9,83’ten kapanan 10 yฤฑllฤฑk gรถsterge tahvilin bileลik faizi, yeni yฤฑlฤฑn ilk iลlem gรผnรผne yรผzde 9,05’ten baลlarken, gรผn iรงinde yรผzde 8,52 ile yaklaลฤฑk 8 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine indi.
Buna gรถre ilk aลamada faktoring ลirketlerine Tรผrk lirasฤฑ cinsinden faktoring alacaklarฤฑna uyguladฤฑklarฤฑ faiz oranฤฑna gรถre menkul kฤฑymet tesisi yรผkรผmlรผlรผฤรผ getirilirken, bankalarฤฑn menkul kฤฑymet tesisine tabi varlฤฑk ve yรผkรผmlรผlรผklerinin de kapsamฤฑ geniลletildi.
Geรงen ay yรผzde 10,88’den dรผลรผลe geรงerek yฤฑlฤฑ yรผzde 9,97’den kapatan 2 yฤฑllฤฑk gรถsterge tahvilin bileลik faizi ise yรผzde 9,36 ile tek hanede kalmaya devam etti.







