Avrupa’da yaลanan enerji krizi, bununla birlikte PMI rakamlarฤฑndaki dรผลรผล, Uzakdoฤuโda ise pandemi ve durgunluk sipariลleri baskฤฑlฤฑyor. Yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde metal ve enerji piyasalarฤฑnda dolar gรผcรผnรผ hissettirmeye devam edecek. Teknik analizler, ekim-aralฤฑk dรถneminde petrol, bakฤฑr, alรผminyum, altฤฑnda daha dรผลรผk seviyelerin test edilebileceฤini gรถsteriyor. Yรผkseliล beklenen รผrรผnler arasฤฑnda ise baลฤฑ buฤday รงekiyor.
Emtia piyasalarฤฑnda oluลan dรผลรผล eฤiliminin sorumlusu olarak gรถsterilen dolar, Fedโin agresif faiz artฤฑลlarฤฑ nedeniyle 20 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesinde daha da gรผรง kazanma peลinde. Reuters tarafฤฑndan hazฤฑrlanan yฤฑlฤฑn son รงeyreฤine iliลkin teknik gรถrรผnรผm raporunda Dolar Endeksiโnin 120.33-121.02 aralฤฑฤฤฑna yรผkselebileceฤi belirtiliyor. 121 bรถlgesi, 2001 yฤฑlฤฑndan bu yana en yรผksek seviyeye iลaret ediyor. Her iki seviye de รถnemli bir direnรง olarak gรถsteriliyor ve geri รงekilme ya da daha fazla yรผkseliลe yรผkseliลi tetikleyebileceฤi uyarฤฑsฤฑ yapฤฑlฤฑyor.
Dรผnya’nฤฑn haberine gรถreย teknik gรถrรผnรผmรผnde Dolarฤฑn bu seviyelere รงฤฑkmasฤฑ halinde diฤer emtia gruplarฤฑnda yaลanabilecek fiyat hareketlerine iliลkin ลu tahminler yapฤฑlฤฑyor:
Brent, 77.56 dolara dรถnebilir
2020 yฤฑlฤฑnฤฑn en dรผลรผk seviyesi 15.98 dolardan baลlayan yรผkseliล Mart 2022โde 139.13 dolarda tamamlandฤฑ. Yรผzde 38.2 geri รงekilerek 92 dolar dรผzeyinde konsolide olan fiyatlarฤฑn yรผzde 50 geri รงekilme yaparak 77.56 dรผzeyini test etmesi bekleniyor. Buranฤฑn altฤฑna inilme ise bir yรผkseliล trendinin sonlanmasฤฑ anlamฤฑna geliyor. Bu gerรงekleลirse 57.95-67.75 seviyeleri konuลmaya baลlanabilir. Ancak 77.56โnฤฑn รผzerinde 83.63 dolar รถnemli bir destek olarak duruyor. Amerikan Petrolรผ (WTI) iรงin beklenti ise 70.29 dolar destek seviyesine kadar geri รงekilme yaลanabileceฤi ลeklinde. Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ve OPEC dฤฑลฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerden oluลan OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanlarฤฑ, gรผnlรผk petrol รผretimini kasฤฑm ayฤฑndan itibaren 2 milyon varil azaltma kararฤฑ almฤฑลtฤฑ. Ancak รผretim kesintisi kararฤฑna karลฤฑn sฤฑkฤฑ parasal koลullardan kaynaklanan zayฤฑflayan talep nedeniyle WTIโnฤฑn varil fiyatฤฑ dรผn 92 dolara indi. Brent petrolรผnรผn varili de haftanฤฑn ilk iลlem gรผnรผnde 97 dolardan satฤฑldฤฑ.
Metallerin keyfi yerine gelmiyor
Teknik gรถrรผnรผm zayฤฑf olduฤu bakฤฑr piyasasฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Londra Metal Borsasฤฑโnda (LME) fiyatlarฤฑn son รงeyrekte 7.175 dolar desteฤini test edebileceฤi gรถrรผlรผyor. Bu seviyenin aลaฤฤฑ doฤru kฤฑrฤฑlmasฤฑ fiyatlarฤฑn 6.103 dolara kadar gerilemesine neden olabilir. 2008โin en dรผลรผk seviyesi 2.817 dolardan baลlayan bรผyรผk yรผkseliล dalgasฤฑnฤฑn 10.173 direncinde tamamlandฤฑฤฤฑna iลaret eden teknik analizlere gรถre 7.175โte daha olduฤu gibi destek bulamazsa fiyatฤฑn รถnce 6.955 dolara inebileceฤi ve sonrasฤฑnda dรผลรผล trendinin derinleลeceฤi belirtiliyor. Alรผminyum iรงin de zorlu bir son รงeyrek kapฤฑda. LMEโde 2.347 dolar/ton dรผzeyinden geรงen desteฤi kฤฑrdฤฑktan sonra toparlanma beklentisinin zayฤฑfl adฤฑฤฤฑ alรผminyum fiyatlarฤฑn 1.939 dolar desteฤini denemesi mรผmkรผn. Burada kalamazsa 1.659 dolara kadar dรผลรผลlere ลahitlik edeceฤimiz uyarฤฑsฤฑ yapฤฑlฤฑyor. Bu arada 2.259 dolar yukarฤฑ yรถnlรผ hareketlerde direnรง seviyesi olarak gรถsteriliyor. Buranฤฑn aลฤฑlmasฤฑnฤฑn fiyatlarฤฑ yeniden 2.360-2.562 dolar bandฤฑna oturtabileceฤi tahminleri yapฤฑlฤฑyor.
Buฤday fiyatฤฑ, mฤฑsฤฑr ve soyadan ters yรถne gidebilir
Merkez bankalarฤฑ ve resesyon gรผndeminin yanฤฑnda Rusyaโnฤฑn tahฤฑl anlaลmasฤฑna yรถnelik yorumlarฤฑ ve ABD kuraklฤฑk endiลesi fiyatlamalarda etkili oluyor. Rusyaโnฤฑn kฤฑsmi seferberlik ilanฤฑ ile birlikte gรผรงlรผ bir yรผkseliล izlediฤimiz fiyatlarda son dรถnemde dolar endeksi baskฤฑ oluลtursa da buฤday fiyatlarฤฑndaki genel eฤilimin yรผkseliล yรถnรผnde olduฤu gรถrรผlรผyor. CBOT vadeli iลlemlerinde buฤdayฤฑn kile fiyatฤฑnฤฑn son รงeyrekte 9.15 direncini aลmasฤฑ ve 10.46 dolara kadar รงฤฑkmasฤฑ bekleniyor. Aลaฤฤฑda ise 8.57 รถnemli bir destek ve altฤฑna inilmesi halinde 7.25-7.66 dolar seviyelerini gรผndeme getirebilir. Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk mฤฑsฤฑr รผreticisi olan ABDโnin รผรง yฤฑl iรงinde en dรผลรผk mฤฑsฤฑr mahsulรผnรผ hasat etmesi bekleniyor. Kuraklฤฑk ayrฤฑca Avrupa’daki hasatlara da zarar verdi ve Gรผney Amerika’nฤฑn yaklaลan ekim sezonunu tehdit ediyor. Yine de gรผรงlรผ dolarฤฑn etkisiyle fiyatlarฤฑn son รงeyrekte temmuz ayฤฑnฤฑn en dรผลรผk seviyesi 5.62 dolara inebileceฤi hesap ediliyor. Ancak 6.94 dolar seviyesinden alฤฑnabilecek bir desteฤin fiyatlarฤฑ 7.25-7.64 dolar aralฤฑฤฤฑna getirebileceฤi gรถz ardฤฑ edilmiyor. Soya fasulyesi tarafฤฑnda da dรผลรผล beklentisi var. Fiyatlarฤฑn 14.01 dolar desteฤini elinde tutamamasฤฑ halinde son รงeyrekte beklenti kile baลฤฑna 12,82 dolarฤฑn test edilmesi. Dรผลรผล eฤilimi 11.64 dolara kadar sรผrebilir.
Altฤฑn fiyatlarฤฑ 1.600 dolarฤฑn altฤฑna sarkabilir
Ons Altฤฑn geรงtiฤimiz hafta 1.729 ile son รผรง haftanฤฑn en yรผksek bรถlgesine kadar yรผkseliล kaydetti. Ancak bu bรถlgeden gelen satฤฑลlarla kazanรงlarฤฑnฤฑn bir kฤฑsmฤฑnฤฑ geri vermek zorunda kaldฤฑ. Cuma gรผnรผ beklentilerin รผstรผnde gelen ABD Tarฤฑm Dฤฑลฤฑ ฤฐstihdam rakamlarฤฑ sonrasฤฑ 1.700 bandฤฑnฤฑn gerisine รงekilen deฤerli madende aลaฤฤฑda 1.685 ve 1.658 seviyeleri ilk destek bรถlgeleri olarak takip edilebilir. Reuters teknik analizi ise daha derin dรผลรผลlere iลaret ediyor. Yฤฑlฤฑn zirvesi 2.069 dolardan yรผzde 38.2โlik geri รงekilmenin 1.679 dolardan geรงtiฤi hatฤฑrlatฤฑlฤฑyor. Buranฤฑn altฤฑnda fiyatlarฤฑn 1.558 dolar desteฤini hedefleyebileceฤi belirtiliyor. Fakat daha รถnce 1.829 ve 1.679 dolar desteklerinden olduฤu gibi 1.558 dolardan da sฤฑรงrama yapabileceฤine dikkat รงekiliyor. Aksi takdirde bir sonraki destek olarak 1.437 dolarฤฑn ortaya รงฤฑkabileceฤi uyarฤฑsฤฑ yapฤฑlฤฑyor.
Palm yaฤฤฑ da dรผลรผล kanalฤฑnda
Fiyatlarda ton baลฤฑna 1.331 ringit dรผzeyinden baลlayan yรผkseliล 3.584โte gรผรงlรผ bir destek buluyor. Ancak satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑn buradan gรผรงleneceฤi ve fiyatlarฤฑn son รงeyrekte 2.723 ringit seviyelerine kadar gerileyeceฤi tahmin ediliyor. Fiyatlarฤฑn yukarฤฑ doฤru atak yapmasฤฑ iรงin 3.900 dolar desteฤinin รผzerinde kalmasฤฑ gerekli. Bunun olmasฤฑ halinde 4.588 ringit seviyesine ulaลฤฑlmasฤฑ mรผmkรผn. Fiyatlar, mayฤฑs ayฤฑnda 6.698 ringit ile rekor seviyeye รงฤฑkmฤฑลtฤฑ.
Kahve dalgalฤฑ, kakaoda baskฤฑ artฤฑyor
Teknik analizler ICE kahve vadelilerinin pound baลฤฑna 1.97 dolardan aldฤฑฤฤฑ destekle yaลadฤฑฤฤฑ รงฤฑkฤฑลฤฑn 2.36 dolarda tamamlandฤฑฤฤฑna iลaret ediyor. Fiyatlar 2.10 dolar desteฤini kฤฑrmasฤฑyla temmuz ayฤฑnฤฑn en dรผลรผk seviyesi 1.9460 dolara kadar geri gitme olasฤฑlฤฑฤฤฑ taลฤฑyor. Yรผkseliล iรงin 2.23 dolarฤฑn รผzeri รถnemli. Eฤer fiyatlar 2.2310 dolarฤฑn รผzerinde kalฤฑrsa boฤa eฤiliminin ortaya รงฤฑkacaฤฤฑ ve fiyatฤฑ 2.3625-2.4885 dolar aralฤฑฤฤฑna gรถtรผrebileceฤi belirtiliyor. Kakao de gรถrรผnรผmรผn zayฤฑf olduฤu รผrรผnlerden. New Yorkโta fiyatlarฤฑn 2.067 dolar/ton desteฤini deneyip, buradan 1.829 dolara kadar geri รงekilmesinin mรผmkรผn olduฤu belirtiliyor. Daha รถnce 2.206 dolardan baลlayan yรผkseliลin zayฤฑf olduฤu ve 2.345 dolarla sฤฑnฤฑrlฤฑฤฤฑ olduฤu ifade ediliyor.







