Aรงฤฑlฤฑลฤฑn ardฤฑndan Stoxx Europe 600 gรถsterge endeksi yรผzde 1,54 artฤฑลla 396,8 puan ve Almanya’da DAX 40 endeksi yรผzde 1,66 deฤer kazanarak 12.412,67 puan oldu.
ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 1,16 yรผkseliลle 6.989 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,75 artฤฑลla 5.895 puanda, ฤฐspanya’da IBEX 35 endeksi yรผzde 1,68 deฤer kazancฤฑyla 7.587 puanda ve ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi yรผzde 1,84 primle 21.359 puanda bulunuyor.
Avro/dolar paritesi, ลu sฤฑralarda yรผzde 0,6 artฤฑลla 0,9890 seviyesinden iลlem gรถrรผyor.
Analistler, artan resesyon uyarฤฑlarฤฑ ve zayฤฑf ekonomik verilerin, merkez bankalarฤฑnฤฑ ลahin para politikalarฤฑnda gevลemeye itebileceฤi beklentilerinin oluลtuฤunu belirterek, kรผresel tahvil faizlerinde yaลanan dรผลรผลรผn de risk iลtahฤฑndaki toparlanmaya katkฤฑ saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Avrupa’da, dรผn ฤฐngiltere Maliye Bakanฤฑ Kwasi Kwarteng’ฤฑn, รผlke merkez bankasฤฑ politikalarฤฑyla ters dรผลen ve ciddi eleลtirilere maruz kalan, yรผzde 45’lik en yรผksek gelir vergisi dilimini kaldฤฑrma planฤฑndan vazgeรงtiklerini duyurduฤunu anฤฑmsatan analistler, plandan geri adฤฑm atฤฑlmasฤฑ ile sterlin/dolar paritesinin dรผn yรผzde 1,2 deฤer kazanarak 1,14’รผn รผzerine รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ ve ฤฐngiltere, Almanya ve Fransa’da 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizlerinin de hฤฑzla gerilediฤini kaydetti.
Analistler, piyasalarda dalgalanmanฤฑn bir mรผddet daha sรผrebileceฤine ifade ederek, bugรผn yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑnda merkez bankasฤฑ yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn bulunduฤunu, veri gรผndeminde ise ABD’de fabrika sipariลleri ve JOLTS aรงฤฑk iล sayฤฑsฤฑ ile Avro Bรถlgesinde รretici Fฤฐyat Endeksi’nin (รFE) รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi.







