Tรผrkiye’nin lisanslฤฑ elektrik รผretimi, Aralฤฑk 2021’de bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 5,7 artฤฑลla 28 milyon 463 bin 184 megavatsaat oldu.
Enerji Piyasasฤฑ Dรผzenleme Kurumunun (EPDK) aralฤฑk ayฤฑna iliลkin “Elektrik Piyasasฤฑ Sektรถr Raporu”na gรถre, lisanslฤฑ elektrik รผretiminin yรผzde 31,8’i doฤal gaz santralleri, yรผzde 21’i ithal kรถmรผr santralleri, yรผzde 14,3’รผ linyit santralleri, yรผzde 12,9’u hidroelektrik santralleri ve yรผzde 12,2’si rรผzgar santrallerinden saฤlandฤฑ.
Bu kaynaklarฤฑ sฤฑrasฤฑyla jeotermal, biyokรผtle, taล kรถmรผrรผ, asfaltit, gรผneล, fuel-oil ve motorin izledi.
Faturalanan elektrik tรผketim miktarฤฑ ise aynฤฑ dรถnemde yรผzde 2,7 artarak 21 milyon 739 bin 489 megavatsaat oldu.
Tรผketimin yรผzde 45,1’i sanayi, yรผzde 25,3’รผ ticarethane ve yรผzde 24,7’si mesken aboneleri tarafฤฑndan gerรงekleลtirildi. Aydฤฑnlatmanฤฑn payฤฑ yรผzde 2,6, tarฤฑmsal sulamanฤฑn payฤฑ ise yรผzde 2,4 olarak kayฤฑtlara geรงti.
– Abone sayฤฑsฤฑ ve kurulu gรผรง arttฤฑ
Elektrikte abone sayฤฑsฤฑ Aralฤฑk 2021’de bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 2,7 artarak 47 milyon 311 bin 976’ya ulaลtฤฑ.
Bu dรถnemde, sanayi tรผketicilerinin sayฤฑsฤฑnda yรผzde 7,9, tarฤฑmsal sulama tรผketicilerinin sayฤฑsฤฑnda yรผzde 3,5, mesken tรผketicilerinin sayฤฑsฤฑnda yรผzde 2,7, ticarethane tรผketicilerinin sayฤฑsฤฑnda yรผzde 2,3 ve aydฤฑnlatma tรผketicilerinin sayฤฑsฤฑnda yรผzde 1,7 artฤฑล gรถrรผldรผ.
Tรผrkiye’nin lisanslฤฑ elektrik kurulu gรผcรผ ise bu dรถnemde yรผzde 3,6 artarak 92 bin 272 megavat oldu.
Kurulu gรผcรผn yรผzde 27,6’sฤฑ doฤal gaz รงevrim santralleri, yรผzde 25,2’si barajlฤฑ hidrolelektrik santralleri, yรผzde 11,4’รผ rรผzgar santrallerinden, kalan bรถlรผm ise diฤer enerji kaynaklarฤฑndan elektrik รผreten tesislerden oluลtu.







