Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalarda rekorlarฤฑn ardฤฑndan gรถzler yine Fed’e รงevrildi

Kรผresel pay piyasalarฤฑ, Fed'inย son dรถnem makroekonomik verilerle birlikte para politikasฤฑnฤฑn deฤŸiลŸiminde aceleci davranmayacaฤŸฤฑ iyimserliฤŸiyle rekor kฤฑrarken, gรถzler Fed'in toplantฤฑ tutanaklarฤฑ ve Fed BaลŸkanฤฑ Jerome Powell'ฤฑn konuลŸmasฤฑna รงevrildi.
Kรผresel piyasalarda rekorlarฤฑn ardฤฑndan gรถzler yine Fed'e รงevrildi Borsatek

Kรผresel pay piyasalarฤฑnda Fed’in varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑ ne zaman azaltmaya baลŸlayacaฤŸฤฑ sorusu gรผndemi belirlemeye devam ediyor.

Powell’ฤฑn ABD’de enflasyondaki yรผkseliลŸi geรงici olarak nitelemesi dikkatleri iลŸ gรผcรผ piyasasฤฑna รงevirmesine karลŸฤฑn, hafta iรงinde beklentilere yakฤฑn gerรงekleลŸen ABD enflasyon verisi sonrasฤฑ kรผresel pay piyasalarฤฑnda risk iลŸtahฤฑ arttฤฑ.

ABD’de temmuz enflasyonun yฤฑllฤฑk yรผzde 5,4 artarak 5 aylฤฑk yรผkseliลŸ eฤŸilimine son vermesi sonrasฤฑ Fed’in varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑn azaltฤฑmฤฑnda aceleci davranmayacaฤŸฤฑ iyimserliฤŸi kรผresel pay piyasalarฤฑnda alฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ seyri beraberinde getirdi.

Gelecek hafta ise Fed’in temmuz toplantฤฑ tutanaklarฤฑ ve Powell’ฤฑn konuลŸmasฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผndemine yerleลŸirken, para politikasฤฑnฤฑn geleceฤŸine iliลŸkin ipuรงlarฤฑ aranmaya devam edilecek.

ร–te yandan, yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnda delta varyantฤฑyla artan vaka sayฤฑlarฤฑ, kรผresel ekonomik toparlanma รผzerinde risk oluลŸturmayฤฑ sรผrdรผrรผyor.

ร–zellikle, Asya’da artan vaka sayฤฑlarฤฑyla birlikte uygulamaya alฤฑnan kฤฑsฤฑtlamalar ekonomik aktiviteyi tehdit etmeye devam ederken, ร‡in’in regรผlasyon adฤฑmlarฤฑ pay piyasalarฤฑnda risk unsurlarฤฑnฤฑ artฤฑran รถnemli etkenlerin baลŸฤฑnda geliyor.

Bu geliลŸmelerle bu hafta ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi dalgalฤฑ bir seyir izleyerek yรผzde 1,38’le 12 Temmuz haftasฤฑndan bu yana en yรผksek seviyeye รงฤฑkmasฤฑna karลŸฤฑn haftayฤฑ รถnceki kapanฤฑลŸฤฑn hemen altฤฑnda yรผzde 1,2980’den tamamladฤฑ.

ABD’nin 2 yฤฑllฤฑk tahvil faizi ise yรผzde 0,2530’a yรผkselmesinin ardฤฑndan gerilese de haftayฤฑ yaklaลŸฤฑk 2 baz puan artฤฑลŸla yรผzde 0,2130’dan kapatฤฑrken, dolar endeksi yรผzde 0,3 azalฤฑลŸla 92,51’e geriledi.

Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ hafta baลŸฤฑnda Asya piyasalarฤฑnฤฑn sฤฑฤŸ olduฤŸu bir zamanda yaklaลŸฤฑk 80 dolar deฤŸer kaybฤฑyla 1.687 dolara kadar gerileyerek 1.687 dolarla marttan bu yana dรผลŸรผk seviyeye indi. ABD’deki enflasyon verilerinin ardฤฑndan yรผkseliลŸe geรงen ve analistlerin รถnemli direnรง olarak nitelendirdiฤŸi 1.760 dolarฤฑn รผzerine รงฤฑkan altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ haftayฤฑ yรผzde 0,8 artฤฑลŸla 1.778 dolardan tamamladฤฑ.

Kovid-19 salgฤฑnฤฑnda delta varyantฤฑnฤฑn ekonomik toparlanmayฤฑ olumsuz etkileyebileceฤŸi endiลŸesi ve รถzellikle ร‡in’deki kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn petrol tรผketimini รถnemli derecede dรผลŸรผrmesiyle Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ dรผลŸรผลŸ eฤŸilimini รผst รผste ikinci haftaya taลŸฤฑdฤฑ ve haftalฤฑk bazda yรผzde 0,2 azalฤฑลŸla 70 dolara indi.

New York borsasฤฑ enflasyon verisiyle rekor kฤฑrmaya devam etti

ABD’de enflasyon verileriyle birlikte ABD BaลŸkanฤฑ Joe Biden’ฤฑn 1 trilyon dolarlฤฑk altyapฤฑ paketinin ABD senatosunda onaylanmasฤฑ haftanฤฑn รถnemli geliลŸmelerinin baลŸฤฑnda gelirken, haftaya Fed’in toplantฤฑ tutanaklarฤฑ ve Powell’ฤฑn konuลŸmasฤฑnda para politikasฤฑnฤฑn geleceฤŸine iliลŸkin ipuรงlarฤฑ aranacak.

ABD’de enflasyon verilerinin yavaลŸlama izleri gรถstermesi sonrasฤฑ pay piyasalarฤฑnda alฤฑcฤฑlฤฑ seyir gรผรงlenerek endeksler rekor seviyelere yรผkseldi.

Biden, enflasyon verisinin ardฤฑndan yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, รผlke ekonomisi iyileลŸmeye devam ettikรงe fiyat artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn azalacaฤŸฤฑnฤฑ belirterek, enflasyonu her ay dikkatle takip edeceklerini ve Fed’in gerektiฤŸinde uygun รถnlemleri alacaฤŸฤฑna gรผvendiklerini sรถyledi.

ร–te yandan, ABD Hazine Bakanฤฑ Janet Yellen, hafta baลŸฤฑnda yayฤฑnladฤฑฤŸฤฑ bir aรงฤฑklamada borรง sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn yรผkseltilmesi gerektiฤŸine iliลŸkin Cumhuriyetรงi senatรถrlere รงaฤŸrฤฑda bulunurken, borรง sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn borรงlanmayฤฑ artฤฑrmak anlamฤฑna gelmediฤŸini belirtti.

Bu hafta ABD’de aรงฤฑklanan diฤŸer verilere gรถre ise, ABD’de JOLTS aรงฤฑk iลŸ sayฤฑsฤฑ 10 milyon 73 bine yรผkselirken, beklentilerin oldukรงa รผzerinde gerรงekleลŸti.

รœretici Fiyat Endeksi (รœFE) aylฤฑk bazda yรผzde 1, yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 7,8 yรผkseliลŸle piyasa รถngรถrรผlerini geride bฤฑrakฤฑrken, Michigan รœniversitesi tรผketici gรผven 70,2’ye dรผลŸerek beklentilerin oldukรงa altฤฑnda kaldฤฑ.

Sรถz konusu geliลŸmelerle New York borsasฤฑnda S&P 500 endeksi ve Dow Jones endeksi haftalฤฑk kapanฤฑลŸ rekoru kฤฑrarken, Nasdaq endeksi geriledi.

Buna gรถre, S&P 500 endeksi yรผzde 0,71 ve Dow Jones endeksi yรผzde 0,87 deฤŸer kazanฤฑrken, Nasdaq endeksi yรผzde 0,09 deฤŸer kaybetti.

16 AฤŸustos ile baลŸlayan haftanฤฑn veri takviminde, pazartesi New York Fed sanayi endeksi, salฤฑ konut fiyat endeksi, perakende satฤฑลŸlar, sanayi รผretimi, kapasite kullanฤฑmฤฑ ve Powell’ฤฑn konuลŸmasฤฑ, รงarลŸamba inลŸaat izinleri ve konut baลŸlangฤฑรงlarฤฑ ve Fed’in toplantฤฑ tutanaklarฤฑ, perลŸembe ise Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalฤฑk iลŸsizlik baลŸvurularฤฑ takip edilecek.

Avrupa borsalarฤฑ da rekor kฤฑrmaya devam ediyor

Avrupa borsalarฤฑ, kรผresel pay piyasalarฤฑna paralel yรผkseliลŸ eฤŸiliminde rekorlar kฤฑrmaya devam ederken, haftaya bรถlge genelinde yoฤŸun veri gรผndemi takip edilecek.

Bรถlge ekonomilerinin toparlanmaya devam etmesi ve para politikasฤฑnฤฑn destekleyici duruลŸunun uzun bir mรผddet bu konumda kalacaฤŸฤฑ beklentisi Avrupa borsalarฤฑnฤฑ desteklemeye devam ediyor.

Analistler, makroekonomik verilerin รถzellikle Almanya’da karฤฑลŸฤฑk sinyaller vermesine karลŸฤฑn uzun vadede risk iลŸtahฤฑnฤฑn yรผksek seyredeceฤŸi iyimserliฤŸinin Avrupa borsalarฤฑnฤฑn rekor kฤฑrmasฤฑnda etkili olduฤŸunu sรถyledi.

Bu hafta aรงฤฑklanan verilere gรถre Almanya’da Zew beklentiler endeksi 40,4’e, cari durum endeksi de 29,3 gerileyerek beklentilerin altฤฑnda kalฤฑrken, enflasyon aylฤฑk yรผzde 0,9 artฤฑลŸla beklentiler paralelinde gerรงekleลŸti.

ฤฐngiltere ikinci รงeyrekte yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 22,2, รงeyreklik bazda ise yรผzde 4,8 bรผyรผyerek piyasa รถngรถrรผlerine paralel gerรงekleลŸirken, sanayi รผretimi aylฤฑk bazda yรผzde 0,7 azalarak beklentileri karลŸฤฑlayamadฤฑ.

Sรถz konusu geliลŸmelerle Fransa, ฤฐtalya ve ฤฐspanya’nฤฑn 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizleri dรผลŸรผลŸ eฤŸilimini รผst รผste yedinci haftaya taลŸฤฑrken, geรงen hafta azalan Alman tahvil talebinin bu hafta yeniden arttฤฑฤŸฤฑ gรถrรผldรผ.

Avro/dolar paritesi haftayฤฑ yรผzde 0,3 deฤŸer kazancฤฑyla 1,1797’den tamamladฤฑ.

Avrupa borsalarฤฑnda bu geliลŸmelerle Almanya, Fransa ve ฤฐtalya borsalarฤฑ rekor seviyeden kapanฤฑrken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi 24 ลžubat 2020 haftasฤฑndan bu yana en yรผksek kapanฤฑลŸฤฑnฤฑ gerรงekleลŸtirdi.

Haftalฤฑk bazda Almanya’da DAX endeksi yรผzde 1,37, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 1,34, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,16 ve ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi yรผzde 2,51 deฤŸer kazandฤฑ.

Gelecek hafta; salฤฑ ฤฐngiltere’de iลŸsizlik ve Avro Bรถlgesi’nde bรผyรผme, รงarลŸamba Avro Bรถlgesi ve ฤฐngiltere’de Tรผketici Fiyat Endeksi (TรœFE) ve cuma Almanya’da รœFE verileri takip edilecek.

Asya’da Kovid-19 ve ร‡in’in regรผlasyon adฤฑmlarฤฑ risk unsuru olmaya devam ediyor

Asya borsalarฤฑ bu hafta da alฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ seyrini sรผrdรผrmesine karลŸฤฑn, bรถlgede risk unsurlarฤฑ gรผรงlenmeye devam ediyor.

ร‡in’in ekonominin bรผyรผk bรถlรผmรผnรผ regรผle etme kararฤฑ piyasalarda belirsizlikleri artฤฑrฤฑrken, Kovid-19 salgฤฑnฤฑnda delta varyantฤฑyla artan รถnlemler ekonomik toparlanmayฤฑ olumsuz etkileyebileceฤŸi gerekรงesiyle yukarฤฑ yรถnlรผ hareketleri tรถrpรผleyen etkenlerin baลŸฤฑnda geliyor.

ร‡in’de aรงฤฑklanan temmuz Toplam Sosyal Fonlama (TSF) rakamlarฤฑ ve kredilerdeki gerileme ise beklentilerin oldukรงa altฤฑnda kalmasฤฑna karลŸฤฑn, ร‡in Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (PBoC) gevลŸek para politikasฤฑna devam edeceฤŸine yรถnelik iyimserlik pay piyasalarฤฑnda aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ baskฤฑlarฤฑ sฤฑnฤฑrladฤฑ.

ร–te yandan, Gรผney Kore’de artan Kovid-19 vakalarฤฑnฤฑn รงip รผretimini olumsuz etkileyebileceฤŸi endiลŸesi ise Gรผney Kore borsasฤฑnda satฤฑลŸlarฤฑn derinleลŸmesine neden oldu.

Bu hafta aรงฤฑklanan verilere gรถre ร‡in’de TรœFE yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 1, รœFE ise yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 9 artarak beklentilerin รผzerinde gerรงekleลŸti.

Japonya’da ise รถdemler dengesi 905,1 milyar yen fazla verirken, รœFE yรผzde 5,6 yรผkseldi ve piyasa รถngรถrรผlerini geride bฤฑraktฤฑ.

Bu geliลŸmelerle ร‡in’de ลžanghay bileลŸik endeksi haftalฤฑk bazda yรผzde 1,68, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,56, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 0,81 deฤŸer kazanฤฑrken, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 3 deฤŸer kaybetti.

16 AฤŸustos ile baลŸlayan haftanฤฑn veri takviminde, pazartesi Japonya’da bรผyรผme, kapasite kullanฤฑmฤฑ ve sanayi รผretimi ile ร‡in’de perakende satฤฑลŸlar ve sanayi รผretimi, รงarลŸamba Japonya’da dฤฑลŸ ticaret dengesi ve cuma Japonya’da TรœFE verileri bulunuyor.

Borsa ฤฐstanbul yoฤŸun veri haftasฤฑnda yรผkseldi

Yurt iรงinde bu haftanฤฑn gรผndeminde Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) faiz kararฤฑ, รถdemeler dengesi ve sanayi รผretimi bulunurken, haftaya TCBM’nin Para Politikasฤฑ Kurulu (PPK) toplantฤฑ tutanaklarฤฑ takip yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤŸฤฑnda bulunuyor.

TCMB, hafta iรงinde politika faizini yรผzde 19’da sabit bฤฑrakฤฑrken ekonomistler, TCMB’nin karar metninde, para politikasฤฑna iliลŸkin “sฤฑkฤฑ duruลŸ” mesajฤฑnฤฑn korunduฤŸunu, yapฤฑlan yรถnlendirmeler doฤŸrultusunda bankanฤฑn olasฤฑ bir faiz indirimine ancak yฤฑlฤฑn son iki ayฤฑnda gidebileceฤŸini belirtti.

Gelecek dรถnem faiz oranlarฤฑnฤฑn seyri aรงฤฑsฤฑndan en รถnemli yรถnlendirme ise “Enflasyonda kalฤฑcฤฑ dรผลŸรผลŸe iลŸaret eden gรผรงlรผ gรถstergeler oluลŸana ve orta vadeli yรผzde 5 hedefine ulaลŸฤฑncaya kadar politika faizi, gรผรงlรผ dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek ลŸekilde, enflasyonun รผzerinde bir dรผzeyde oluลŸturulmaya devam edilecektir.” ifadeleri ile yapฤฑldฤฑ.

Haziranda takvim etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑลŸ sanayi รผretimi geรงen yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 23,9, aylฤฑk bazda ise yรผzde 2,3 yรผkseldi. ArฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑลŸ sanayi รผretim endeksindeki artฤฑลŸ ise yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 23,7 oldu.

Analistler, sanayi รผretimindeki artฤฑลŸ eฤŸiliminin devam ettiฤŸini kaydederek, sรถz konusu eฤŸilimin bรผyรผme รผzerinde olumlu olacaฤŸฤฑnฤฑ, yukarฤฑ yรถnlรผ revizyonlarฤฑ da beraberinde getirebileceฤŸini ifade etti.

Tรผrkiye’nin son 12 aylฤฑk cari iลŸlemler aรงฤฑฤŸฤฑ haziranda 29,7 milyar dolar ile son 10 ayฤฑn en dรผลŸรผk seviyesinde gerรงekleลŸirken, ekonomistler, cari dengede iyileลŸme eฤŸiliminin devam edeceฤŸini รถngรถrรผyor.

Hafta iรงinde aรงฤฑklanan diฤŸer verilere gรถre ise, Tรผrkiye’de iลŸsizlik haziranda yรผzde 13,1’den yรผzde 10,6’ya geriledi. Aynฤฑ dรถnemde iลŸsiz sayฤฑsฤฑ 823 bin kiลŸi azalฤฑrken, tarฤฑm dฤฑลŸฤฑ istihdam da 2,7 puan dรผลŸรผลŸle yรผzde 12,3’e indi.

รœlke genelinde Kovid-19 salgฤฑnฤฑna karลŸฤฑ aลŸฤฑlama hฤฑzla devam ederken, toplam yapฤฑlan aลŸฤฑ sayฤฑsฤฑ 82 milyonu geรงti.

Bu geliลŸmelerle, BIST 100 endeksi haftayฤฑ yรผzde 0,90 artฤฑลŸla 1.447,64 puandan tamamlarken analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.440 puanฤฑn รผzerinde kalฤฑcฤฑ olunmasฤฑ halinde 1.470 puanฤฑn direnรง olarak takip edileceฤŸini sรถyledi.

Dolar/TL ise, haftalฤฑk bazda ise yรผzde 1,16 deฤŸer kaybederek haftayฤฑ 8,5309’dan tamamladฤฑ.

Gelecek hafta yurt iรงinde pazartesi bรผtรงe dengesi, salฤฑ konut fiyat endeksi, perลŸembe TCMB’nin PPK tutanaklarฤฑ takip edilecek. Hafta boyunca ลŸirketlerin ikinci รงeyrek bilanรงolarฤฑ da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤŸฤฑnda bulunuyor.

ร–te yandan, Uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลŸu Fitch Ratings, Tรผrkiye’nin kredi notunu “BB-“, kredi notu gรถrรผnรผmรผnรผ ise “duraฤŸan” olarak teyit etti.

Fitch, Tรผrkiye iรงin bu yฤฑl bรผyรผme beklentisini ise yรผksek baz etkisi ve ekonomik faaliyetlerde devam eden toparlanma nedeniyle yรผzde 6,3’ten yรผzde 7,9’a yรผkseltti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.618646.63120.12%
EURO 53.195753.20660.26%
JAPON YENฤฐ 3.4613.469-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.639157.67630.31%
STERLฤฐN 61.643661.66060.12%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84986.85250.05%
RUS RUBLESฤฐ 0.59580.599-2.57%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59456.80 -2.6576%
Ethereum 1545.69 -5.024%
Tether USDt 1.00 -0.0043%
BNB 558.70 -0.4737%
Solana 68.84 1.2649%
USDC 1.00 -0.0066%
XRP 1.03 -3.9306%
Dogecoin 0.07 -2.8446%
Toncoin 1.55 -1.6039%
Cardano 0.14 -2.1753%
Shiba Inu 0.00 -4.7986%
Avalanche 6.14 -3.6679%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam