ABD-Çin görünümü birbirinden ayrıştı Asya borsaları bölündü

ABD-Çin görünümü birbirinden ayrıştı Asya borsaları bölündü

Asya borsaları, büyüme endişelerinin Çin hisse senetlerini aşağı çekmesiyle karışık bir seyir izledi, ABD'deki şirket kazançları ve perakende verilerinin resesyondan kaçınılabileceğine dair umutları artırması olumlu bir hava yarattı.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcısının güvercin açıklamaları tahvilleri destekledi ve Euro'yu aşağı çekti. Beklenenden daha yüksek çıkan enflasyon Yeni Zelanda dolarını bir miktar yükseltti ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan İngiltere TÜFE'si öncesinde piyasadaki sinirleri bir miktar gerdi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi, Hong Kong'daki %1,3'lük düşüşün Avustralya'daki %0,6 ve Güney Kore'deki %0,1'lik kazançları dengelemesiyle %0,3 düştü.

Japonya Nikkei %1'den fazla yükselerek iki haftanın zirvesine ulaştı. Gece boyunca S&P 500, banka hisselerini destekleyen sonuçlarla %0,7 yükselerek üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Asya'da vadeli işlemler yatay seyretti.

ABD'nin manşet perakende satış verileri tahminlerin altında kalsa da gıda, yakıt ve inşaat malzemelerinin hariç tutulduğu çekirdek satışlar Haziran ayında %0,6'lık güçlü bir artış gösterdi ve ekonomistlerin GSYH tahminlerini yükseltmesine neden oldu.

Sydney'deki National Australia Bank'ın piyasa ekonomisi müdürü Tapas Strickland, "Yumuşak iniş olasılığını hissedebiliyorsunuz" dedi ve ekledi: "Çekirdek enflasyon düşüyor ve tüketiciden gelen bir ivme var."

Atlanta Fed'in etkili GSYİH Şimdi takipçisi, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda %2,4 büyüyerek bir hafta önceki %2,3'lük tahmininden biraz daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley, Bank of America ve Bank of New York Mellon hisseleri güçlü sonuçlar ve iyimser bir görünümle gece boyunca keskin bir şekilde yükseldi. Microsoft hisseleri, ofis yazılımındaki yapay zeka özelliklerinin ücretlendirildiğini açıklamasının ardından %4 yükselerek piyasa değerine 100 milyar dolar ekledi.

Pazartesi günü Çin'den gelen yumuşak büyüme verileri ve acil bir politika tepkisinin gelmemesi, tüketici odaklı hisse senetlerinin kayıplara öncülük ettiği Hong Kong'da havayı kasvetli tuttu.

ECB yönetim konseyi üyesi Klaas Knot'un gelecek haftaki toplantının ötesinde artırımların "hiçbir şekilde kesin olmadığını" söylemesinin ardından Avrupa'daki ralli küresel tahvil piyasalarına öncülük etti.

New York'taki NatWest Markets'ta G10 döviz araştırmaları başkanı olan Brian Daingerfield, "Bu dilin genellikle şahin bir sesten kaynaklanması kesinlikle başları döndürdü ve Avrupa devlet borçlanma piyasalarını güçlendirdi ve getiriyi düşürdü" dedi.

İki yıllık Alman tahvil getirileri neredeyse 8 baz puan düşerek %3,177'ye geriledi. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvilleri hafif bir düşüşle Çarşamba günü %3,7794 seviyesinde sabit kaldı.

Bu durum Euro'yu 17 ayın en yüksek seviyesinden düşürdü ve kazançları dolardaki düşüşü durdurdu. Ortak para birimi Asya seansında 1,2245 dolar seviyesindeydi.

Yen, dolar başına 139,11 seviyesine geriledi ve Japonya Merkez Bankası Başkanı'nın politika değişikliklerinin hala bir süre uzakta olduğu yönündeki senaryosuna bağlı kalmasının ardından Japon devlet tahvilleri ralli yaptı. Fed, ECB ve BOJ önümüzdeki hafta toplanacak.

İngiltere'de açıklanacak olan enflasyon verileri bir sonraki önemli takvim maddesi ve tüccarlar yıllık enflasyonun hala rahatsız edici olan %8,2'ye düşmesini bekliyor. Yeni Zelanda'da meydana gelen yukarı yönlü sürprizler, İngiltere Merkez Bankası'nı daha fazla artırıma zorlayacak gibi görünüyorsa Salı günkü yaldız rallisini gevşetebilir.

Yeni Zelanda enflasyonu yıllık bazda %6 olarak gerçekleşerek bir önceki ayki %6,7'lik orana göre yavaşladı ancak piyasalar faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağını fiyatladığı için kivi ve iki yıllık swap faizlerini yükseltti.

ANZ analistleri, "Sonuç olarak, bu veriler enflasyon görünümüne yönelik risklerin yukarı yönlü olmaya devam ettiğini gösteriyor" dedi ve ekledi:

"Yıllık manşet enflasyon keskin bir şekilde düşerken, bu durum enflasyon beklentileri açısından faydalı olmakla birlikte, ayrıntılar ticaret dışı enflasyonda sürekliliğe işaret etmektedir."

Brent ham petrol vadeli işlemleri, gece boyunca kazanç sağladıktan sonra varil başına 79,64$'da sabit kaldı. Gelir getirmeyen altın, getirilerin düşmesiyle elde ettiği kazançları korudu ve ons başına 1.975 dolar aldı.

İlgili Haberler