ABD enflasyonu yüksek çıktı, piyasalar sarsıldı!

ABD enflasyonu yüksek çıktı, piyasalar sarsıldı!

ABD'de beklentilerin üstünde gelen enflasyon faiz indirimi kaygısını artırdı, piyasalar dalgalandı

A+A-

ABD'de Mart ayına ilişkin enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi, yatırımcıları şaşırttı ve piyasalarda oynaklığa neden oldu. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine haziranda başlama ihtimalini de zayıflattı.

Bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart ayında aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %3,5 artarak piyasa tahminlerini aştı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE ise Mart ayında aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %3,8 artış gösterdi. Bu rakamlar da Şubat ayındaki verilerle aynıydı. Piyasa beklentisi, çekirdek TÜFE'nin Mart ayında aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,7 artması yönündeydi.

>>> ABD mart enflasyonu beklentileri aştı

Faiz İndirimleri Ertelenebilir mi?

Analistler, Mart ayındaki enflasyon artışının benzin ve barınma maliyetlerindeki yükselişlerden kaynaklandığını ve Fed'in haziran ayında faiz indirimlerine başlama ihtimalini zayıflattığını belirtiyor. Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarında fiyatlamalar da değişti. Beklentiler, Fed'in Mayıs ayındaki toplantısında politika faizini sabit bırakacağı yönünde. İlk faiz indiriminin ise Haziran ayında yapılması ve bunun ihtimalinin %22'ye gerilemesi öngörülüyor.

Piyasalarda Tepki

Enflasyon verilerinin ardından piyasalarda şu şekilde tepkiler gözlemlendi:

  • Altının ons fiyatı %0,4 azalarak 2.352 dolara geriledi.
  • Dolar endeksi %0,69 artışla 104,6 seviyesine çıktı.
  • Avro/dolar paritesi %0,73 azalarak 1,078 seviyesine indi.
  • ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 15 baz puan artarak %4,50'ye çıkarak 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri, Fed'in faiz indirimi planlarını erteleyebileceğini ve bu durumun piyasalarda oynaklığı artırabileceğini gösteriyor. Yatırımcılar, önümüzdeki dönemde Fed'in faiz indirimlerine ilişkin sinyallerini ve enflasyondaki gelişmeleri yakından takip edecek.

 

İlgili Haberler