ABD mart enflasyonu beklentileri aştı

ABD mart enflasyonu beklentileri aştı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,5 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

A+A-

Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti mart ayında bir önceki aya kıyasla %0,4 artarak beklentileri aştı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %3,5 artış gösterdi.

Bu artış, Eylül ayından bu yana en yüksek enflasyon oranını temsil ediyor. Piyasa beklentileri ise yıllık enflasyonun %3,4 olacağı yönündeydi.

>>> Yüksek çıkan enflasyon, piyasaları sarsti!

Barınma ve Benzin Fiyatları Enflasyonu Tetikledi

Mart ayındaki enflasyondaki artışta barınma ve benzin fiyatlarındaki yükseliş öne çıktı. Barınma endeksi %0,4, benzin fiyatı ise %1,7 artış gösterdi. Bu iki kalemin etkisiyle TÜFE'deki aylık artışın yarısından fazlası gerçekleşti.

Enerji endeksi martta aylık %1,1, gıda endeksi ise %0,1 arttı. Ulaşım fiyatlarının da aylık %1,5 artması dikkati çekti.

Çekirdek Enflasyon da Beklentileri Aştı

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE de martta şubat ayındaki gibi aylık %0,4 ve yıllık %3,8 arttı. Piyasa beklentileri çekirdek TÜFE'nin martta aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,7 artması yönündeydi.

Faiz artırımları sürebilir

Mart ayındaki enflasyon verileri, ABD'de fiyat baskılarının devam ettiğini ve Fed'in faiz artırımlarına devam edebileceğini gösteriyor. Yatırımcılar önümüzdeki dönemde enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip edecek.

 

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın model portföyde AL önerisi verdiği 9 hisse ile EKLE önerisi verdiği 1 hisse hakkında yayınladığı raporlar

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

BIST’de sektörüne göre ucuz ve en az %50 getiri potansiyeli olan 11 hisse senedi

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı kurumun Türk Havayolları THYAO hisse değerlendirmeleri açıklandı.

İlgili Haberler