ABD getirileri yükselirken dolar 10 ayın zirvesinde

ABD getirileri yükselirken dolar 10 ayın zirvesinde

Dolar, ABD tahvil getirilerinin 16 yılın zirvesine çıkmasının da desteğiyle, başlıca para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında 10 ayın en yüksek seviyesini gördü.

A+A-

Dirençli ekonomik veriler, şahin Fed söylemi ve borçlanmayla finanse edilecek bütçe açığının birleşimi, 10 yıllık Hazine getirisinin Eylül ayında 45 baz puandan fazla artarak 2007'den bu yana ilk kez %4,5'in üzerine çıkmasına neden oldu.

Faiz piyasaları bu yıl Fed'in yeni bir faiz artırımına gitme riskini neredeyse %40 olarak fiyatlarken, Avrupa'da yeni bir faiz artırımı ihtimali daha düşük ve aradaki fark, kısa vadeli faizler zirve yaptığında hızla düşeceğine bahse girilen doların desteklenmesine yardımcı oldu.

ABD getirileri yükselirken, Euro bir gecede %0,5 değer kaybederek 1,0575$ ile altı ayın en düşük seviyesini gördü ve yaklaşık %3'lük bir düşüşle son bir yıldaki en kötü çeyreklik düşüşüne doğru yol aldı.

Sterlin de Eylül ayına kadarki üç aylık dönemde %3,8'lik bir kayıpla üç çeyrek boyunca elde ettiği kazançları geri vermeye hazırlanıyor. Bir gecede altı ayın en düşük seviyesi olan 1,2195 dolara geriledi ve Asya seansının başlarında bu seviyenin sadece bir tık üzerinde işlem gördü.

ABD dolar endeksi 106,1 ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Avustralya'nın Westpac bankasındaki analistler, "Buradan 107,20 civarındaki seviyeleri görüyor" dedi ve ekledi: "Doların makro esneklik temasına çok az para birimi direnecek ve euro ile Çin yuanı çoğundan daha savunmasız görünüyor."

Geçtiğimiz hafta, Fed dışındaki merkez bankalarının artış döngülerinin sonuna ulaştıklarına dair daha fazla işaret geldi.

İsviçre frangı, merkez bankasının sürpriz bir şekilde kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutmasının ardından 200 günlük hareketli ortalamasını geçerek Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Politika yapıcılar ultra kolay ayarlara bağlı kaldıkça yen yavaş ama amansız bir şekilde dolar başına 150 seviyesine doğru kaydı.

Psikolojik seviye, son haftalarda olası müdahale uyarılarını artıran maliye bakanlığı için muhtemel bir kırmızı çizgi olarak görülüyor. Yatırımcıların gözü Salı günü siyasi liderler ve Japonya Merkez Bankası yetkililerinin yapacağı toplantıda.

Yen Pazartesi günü dolar karşısında 148,97'yi gördü ve son olarak 148,72'den işlem gördü.

Çin yuanı offshore ticarette 7,3146 seviyesinde tutundu ve ülkenin emlak piyasasındaki bataklığın ekonomik büyümeyi yutacağı korkusuyla baskı altına girdi.

ABD tüketici güveni ve konut satışları verileri Salı günü açıklanacak ve her iki cephede de hafif zayıflama görülse de bunun doları çok fazla etkileyebileceğinden şüphe duyuluyor.

Rabobank'ın kıdemli döviz stratejisti Jane Foley, "ABD ekonomisi yavaşlamaya doğru gitse bile, dolar zayıf küresel büyümeye ilişkin geniş tabanlı endişeler nedeniyle liman talebinden destek bulabilir" dedi.

Foley "Fed faiz indirimleri kesin olarak ufukta belirene kadar doların önemli ölçüde zayıflamasının olası olmadığı görüşündeyiz. Şu anda uzun süredir tuttuğumuz euro/dolar 1,06 dolar hedefimize oldukça yakın işlem görüyoruz. Bu konuda aşağı yönlü risk görüyoruz." dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler