ABD Hazine tahvilleri geriledi, dolar güç kaybetti

ABD Hazine tahvilleri geriledi, dolar güç kaybetti

Fed'in gelecek haftaki para politikası toplantısı öncesinde yatırımcılar önemli ABD ekonomik verilerini beklerken, dolar Salı günü bir sepet para birimi karşısında gevşeyerek Hazine tahvillerinin getirilerindeki düşüşü yansıttı.

A+A-

Bitcoin, Amerika Birleşik Devletleri'nin yakında bir bitcoin borsa yatırım fonunu onaylayabileceği spekülasyonu üzerine sanal para biriminin yükselmesiyle piyasanın gündemine yeniden girdi.

Dolar endeksi bir önceki seansta %0,5'in üzerinde değer kaybederek 105,47 civarında seyretti ve ABD Hazine getirilerinin düşmesiyle yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD'nin ekonomik gücünün daha sıkı finansal koşulları gerektirebileceğini söylemesinin ardından destek buldu ve bu da gösterge 10 yıllık getiriyi %5'in üzerine çıkararak Temmuz 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Getirilerdeki büyük dalgalanma, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıdan bu yana Orta Doğu'da tansiyonun yüksek olduğu, küresel belirsizlik ve artan jeopolitik risklerin piyasaları gerdiği bir dönemde gerçekleşti.

Piyasaların dikkati, Fed'in 31 Ekim - 1 Kasım'daki toplantısından önceki son ABD ekonomik verilerine çevrildi; Salı günü flaş satın alma yöneticileri endeksi (PMI), gayri safi yurtiçi hasıla ve bir diğer enflasyon raporu haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak.

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, PMI verilerinin GSYH raporu öncesinde piyasa beklentilerini belirleyebileceğini söyledi.

Merkez bankası yetkililerinin kamuya açık iletişimlerine sınırlamalar getirilen politika toplantısından önceki döneme atıfta bulunarak, "Veriler bir yöne yeterince eğilirse, güçlü bir dolar rallisine veya Fed'in karartma dönemine girmesine neden olabilir" dedi.

Fed'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası da Eylül ayında temel faiz oranlarını 25 baz puan yükselttikten sonra Perşembe günü yapacağı toplantıda faiz oranlarına dokunmayacak.

Euro, Pazartesi günü dolar karşısında bir ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kazançlarını genişleterek 1,0682 dolar civarında tünedi.

Bu arada, doların geri çekilmesi hırpalanmış yene hafif bir rahatlama sağladı ve Japon para birimi hem Cuma hem de Pazartesi günü hassas 150 seviyesine ulaştıktan sonra 149,65 civarında seyretti.

Yatırımcılar 150 eşiğini Japon yetkililerin döviz piyasasına müdahale etmesi için olası bir sınır olarak görüyor.

Ancak bu hafta Amerika Birleşik Devletleri'nden gelecek veriler güçlü olursa yen tekrar tehlike bölgesine girebilir.

Capital.com'da kıdemli finansal piyasa analisti olan Kyle Rodda, "Yen, sıcak ABD verilerine karşı özellikle hassas olacak, özellikle de Hazine tahvillerinin %5 gibi önemli bir direnç seviyesini aşmasına neden olursa..." dedi.

Piyasalar ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın 31 Ekim'deki politika kararını da izleyecek. Küresel faiz oranlarındaki artış, bankanın tahvil getirisi kontrol politikasında olası bir değişiklik hakkında tartışma yarattı.

Salı günü yapılan bir anket, Japonya'da fabrika faaliyetlerinin Ekim ayında beşinci ay üst üste daraldığını ve hizmet sektörünün bu yılın en zayıf büyümesini kaydettiğini gösterdi.

Kripto para piyasalarında bitcoin, borsada işlem gören bir bitcoin fonunun yakın olduğu spekülasyonu üzerine Asya işlem saatlerinde yükselmeye devam ederek Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesi olan 35.198 $'a ulaştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler