ABD'de 30 yıllık mortgage faizleri yeni zirvesini gördü

ABD'de 30 yıllık mortgage faizleri yeni zirvesini gördü

ABD’de konut kredisi faizleri art arda üçüncü hafta yükseldi, 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

A+A-

ABD’de Federal Konut Kredisi İpotek Şirketi Freddie Mac’in Perşembe gün yaptığı açıklamasına göre; geçtiğimiz hafta yüzde 5,66 olan 30 yıllık mortgage faizleri yüzde 5,89’a yükseldi.

Borçlanma faiz oranları geçtiğimiz ayda neredeyse yüzde 1 artış göstererek son dönemde dalgalı bir seyir izledi. Yükselen oranlar potansiyel alıcıları devre dışı bırakarak aralarında New York’un da olduğu piyasaların etkilenmesine neden oldu. Redfin Corp.’a göre zayıflayan talep fiyatlar üzerinde etkisini hissettirerek 18 aydır ilk kez ortalama konut satış fiyatının talep edilen fiyatın altına gerilemesini sağladı.

“Mortgage oranları piyasanın enflasyonla mücadele için daha agresif bir sıkılaşma izleneceği beklentileri nedeniyle tekrar yükseldi” Freddi Mac Başekonomisti Sam Khater, “Mortgage faizleri sadece yükselmekle kalmıyor aynı zamanda oranların dağılımı da arttı dolayısıyla kredi almak isteyeneler farklı bölgelerden daha iyi bir oran bulabilirler” ifadelerini kullandı.

Khater, Freddie Mac’in araştırmasının, ev sahiplerinin kredinin süresi boyunca bir kez yeniden yapılandırmayla 1500 dolar ve beş yapılandırmayla ise ortalama 3 bin dolar tasarruf edebileceklerini gösterdiğini belirtti. Freddie Mac’in haftalık anketi yüzde 20 peşinat yatıran ve mükemmel kredi skoruna sahip müşterilerden oluşuyor.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler