ABD'de konut başlangıçları 13 ayın zirvesinde

ABD'de konut başlangıçları 13 ayın zirvesinde

ABD'de konut başlangıçları 13 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

A+A-

Mayıs ayında ABD'deki müstakil konut inşaatları, son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Federal Rezerv'in faiz artışları sonrasında konut piyasasının toparlanma sürecine girdiği yönünde belirtiler veriyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, konut inşaatlarının büyük bir kısmını oluşturan müstakil konut başlangıçları, Nisan ayında aşağı yönlü revize edilen 1,34 milyon adetten geçen ay %21,7 artışla mevsimsellikten arındırılmış yıllık 1,631 milyon adede yükseldi.

Fed'in 1980'lerden beri gerçekleştirdiği en hızlı para politikası sıkılaştırma hamlesi sonrası konut piyasası büyük bir darbe aldı, ancak son verilere bakıldığında, en kötü dönemin geride kaldığına dair belirtiler görülüyor.

Pazartesi günü yapılan bir araştırma, Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği/Wells Fargo Konut Piyasası Endeksi'nin Haziran ayında, daha önce sahip olunan evlerin azlığı nedeniyle artan yeni inşaatlarla, Temmuz 2022'den bu yana ilk kez 50 puanın üzerine çıktığını gösterdi. Endeks, Aralık ayından bu yana %77 oranında toparlandı.

Öte yandan, Mortgage Bankacıları Birliği'nin verilerine göre, Kasım ayında %7'nin üzerine çıkan 30 yıllık sabit oranlı ipotekli konut kredisi oranı bir miktar düşüş göstererek son haftada ortalama %6,77 oldu. Ancak, sıkılaşan kredi koşullarının, inşaat firmalarının yeni projelere yönelik finansman bulma sürecini zorlaştırması bekleniyor.

Mart 2022'den bu yana toplamda 5 puan faiz artırımında bulunan Fed, bu ay faiz artırımlarına ara vermişti. Ancak, halen yüksek seyreden enflasyon nedeniyle, önümüzdeki ay faiz artırımlarının devam etmesi bekleniyor.

İlgili Haberler