ABD'de mortgage faizleri yine artmaya başladı

ABD'de mortgage faizleri yine artmaya başladı

ABD'de ortalama uzun vadeli konut kredisi faiz oranı üç kez üst üste düştükten sonra ilk kez artarak %6,71'e yükseldi.

A+A-

ABD'de Haziran başında yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra üç hafta üst üste gerileyen mortgage faiz oranı bu hafta yükselldi

Freddie Mac tarafından yapılan açıklamada, 30 yıllık konut kredisi ortalama oranının geçen haftaki %6,67 seviyesinden %6,71'e yükseldiğini söyledi. Bir yıl önce bu oran ortalama %5,70 idi.

Artış, ortalama oranı üç hafta önceki seviyesine geri getirdi. Mortgage faizleri 1 Haziran'da ortalama %6,79 ile bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Yüksek oranlar, yıllardır yükselen ev fiyatları ve arzdaki azalma nedeniyle talebin daha da azalmasına neden oluyor.

Mortgage Bankacıları Birliği Perşembe günü yaptığı açıklamada, Mayıs ayında ev satın alma kredisi başvurularında listelenen medyan aylık ödemenin bir yıl öncesine göre %14,1 ve Nisan ayına göre %2,5 artışla 2.165 dolara yükseldiğini söyledi.

Mevcut ortalama 30 yıllık konut kredisi faiz oranı, ultra düşük faiz oranlarının konut satışları ve yeniden finansman dalgasını teşvik ettiği iki yıl öncesinin iki katından daha fazla. 

Piyasadaki konut sayısının azlığı da konut satışlarının bu yıl yavaş seyretmesinin önemli bir nedeni. National Association of Realtors'a göre, geçen ay ABD'de daha önce oturulan evlerin satışları bir önceki yıla göre %20,4 düşerek, yıllık bazda %20 veya daha fazla düşüşün yaşandığı üst üste 10 aya işaret etti.

Düşük mortgage oranları geçtiğimiz on yılın büyük bir bölümünde konut piyasasının canlanmasına yardımcı olmuş ve borçluların daha yüksek ev fiyatlarını finanse etmesinin önünü açmıştı. Bu eğilim bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Federal Rezerv'in enflasyonu düşürmek için ekonomiyi yavaşlatmak amacıyla kısa vadeli faiz oranını artırmaya başlamasıyla tersine dönmeye başladı.

Kredi verenlerin kredileri fiyatlandırmak için bir rehber olarak kullandıkları ABD Hazine tahvillerine yönelik küresel talep, yatırımcıların gelecekteki enflasyon beklentileri ve Fed'in faiz oranlarıyla ilgili yaptıkları konut kredisi oranlarını etkiliyor.

Toplamda Fed, Mart 2022'den başlayarak gösterge faiz oranını 10 kez artırdı. Merkez bankası bu ayın başlarında yaptığı politika yapıcılar toplantısında yeni bir artışa gitmemeyi tercih etti. Yine de Fed, enflasyonla mücadelesinde bu yıl iki kez daha faiz artırabileceği uyarısında bulundu.

Bu açık uçlu yaklaşım, Fed'in bir sonraki hamlelerine ilişkin belirsizliği artırdı ve bu da mortgage oranları için daha dalgalı hareketlere yol açabilir.

Evlerini yeniden finanse edenler arasında popüler olan 15 yıllık sabit faizli ipoteklerin ortalama oranı da bu hafta yükseldi ve geçen haftaki %6,03 seviyesinden %6,06'ya çıktı. Freddie Mac, bir yıl önce bu oranın ortalama %4,83 olduğunu açıkladı.

İlgili Haberler