ABD'de otomotiv devleri 14 milyar dolar cezayla yüz yüze

ABD'de otomotiv devleri 14 milyar dolar cezayla yüz yüze

Otomobil üreticileri, Biden'ın 'uygulanamaz' yakıt kuralları nedeniyle 14 milyar dolar cezayla karşı karşıya olduklarını söylüyor.

A+A-

Bir otomotiv grubu Cuma günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin yakıt ekonomisi standartlarını 2032 yılına kadar yükseltme önerisinin uygulanabilir olmadığını ve otomobil üreticilerine toplam 14 milyar dolardan fazla cezaya mal olabileceğini söyledi.

General Motors, Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai ve diğerlerini temsil eden Otomotiv İnovasyonu İttifakı, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi Kurumsal Ortalama Yakıt Ekonomisi önerisinin "maksimum fizibiliteyi aştığını" ve ajansın "üreticilerin 2027 ile 2032 yılları arasında 14 milyar doların üzerinde uyumsuzluk cezası ödeyeceğini" öngördüğünü söyledi.

Grup, cezaların 2027-2032 yıllarında her iki hafif kamyondan birini ve her üç binek araçtan birini etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

Reuters tarafından görüntülenen ayrı bir belgede, Detroit Üçlüsünün - GM, Ford Motor ve Chrysler'in ana ortağı Stellantis - bu dönemde yaklaşık 10 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Dünya genelinde araç emisyonlarının azaltılması ve elektrikli araçlara geçiş çabaları maliyet nedeniyle dirençle karşılaşıyor. 

Bir NHTSA sözcüsü, otomobil üreticileri tarafından belirtilen tahminin ajans tahminini temsil ettiğini ve "yasal yükümlülüklerimizle tutarlı" olduğunu söyledi.

Sözcü ayrıca otomobil üreticilerinin "uyum sağlamak ve cezalardan tamamen kaçınmak için elektrikli araçlar kullanmakta özgür olduklarını" belirtti.

Haziran ayında Reuters, Stellantis ve GM'nin önceki model yıllarında ABD yakıt ekonomisi gerekliliklerini karşılayamadıkları için toplam 363 milyon dolar ceza ödediğini bildirdi.

Rekor cezalar arasında Stellantis'e 2018 ve 2019 model yılları için 235,5 milyon dolar, GM'ye ise 2016 ve 2017 yıllarını kapsayacak şekilde 128,2 milyon dolar ceza kesilmesi yer alıyor.

Otomobil grubu, "Öngörülen uyumsuz araç ve üretici sayısı mantığı aşıyor ve basitçe söylemek gerekirse, hiçbir çevresel veya yakıt tasarrufu faydası olmadan Amerikan tüketicisinin maliyetlerini artıracak" dedi.

Raporda, "bugünün araçlarına göre öngörülen ortalama 3.000 dolarlık fiyat artışının satışları azaltması ve yollarımızdaki araçların ortalama yaşını artırması muhtemeldir." denildi.

Bu eleştiri, Çevre Koruma Ajansı'nın 2032 yılına kadar yeni araçların %67'sinin elektrikli olmasını öngören önerisi hakkında dile getirilen endişelerle aynı olmasa da benzerlik taşıyor. Otomobil grubu Haziran ayında EPA'nın önerisini "ne makul ne de ulaşılabilir" olarak nitelendirdi. Toyota, EPA'nın önerdiği sıkılık gerekliliklerini "aşırı ve tarihsel normların dışında" olarak nitelendirdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler