ABD'de regülatörlere garantili mevduat uyarısı

ABD'de regülatörlere garantili mevduat uyarısı

Uzmanlar, ABD'de regülatörlerin mevduatlara garanti vererek yatırımcıları kötü davranışa cesaretlendirebileceği uyarısında bulundular.

A+A-

Uzmanlar, ABD'de regülatörlerin SVB'nin batması sonrasında bir bankacılık krizini önlemek için mevduatlara garanti vermelerinin, krizi önlemekte başarılı olabileceğini, ancak bu tür bir adımın yatırımcıları kötü davranış içinde olmaya yönlendirebileceği uyarısında bulundular.

Milyarder hedge fon yöneticisi Bill Ackmann yaptığı açıklamada, "Eğer otoriteler müdahale etmeselerdi 1930'lara benzer bir kriz pazartesi günü devam edebilir ve büyük ekonomik hasara, milyonlarca kişi için zorluklara yol açabilirdi. Müdahaleye rağmen daha fazla bankanın batması büyük olasılık, ancak hükümet bunları nasıl yöneteceği konusunda net bir yol haritasına sahip" dedi. 

Washington merkezil Peterson Uluslararası Ekonomiler Enstitüsü'nden kıdemli analist Nicolas Veron da yaptığı değerlendirmede, "Mevduatlara garanti verilmesiyle mudilerin para kaybetmeyecek olmalarının yeniden ahlaki çöküntü sorularını gündeme getirir. Bu bir kurtarma ve ABD'nin inşa ettiği sistemde büyük bir değişiklik. Maliyet, bankacılık hizmetlerini kullanan herkese yasıtılacak. Eğer tüm banka mevduatları sigortalı ise, bankalara neden ihtiyacınız var" dedi. 

İlgili Haberler