ABD'de stoklar düştü petrol fiyatları yükseldi

ABD'de stoklar düştü petrol fiyatları yükseldi

Petrol fiyatları, sektör verilerinin dünyanın en büyük akaryakıt tüketicisi ABD'de ham petrol stoklarında büyük bir düşüş olduğunu göstermesinin ardından yükselişe geçti.

A+A-

Meksika Körfezi'ndeki bir kasırgaya ilişkin endişelerin yatırımcıları tedirgin etmesiyle de Çarşamba günü petrol fiyatları yükselişini sürdürdü.

Ekim vadeli Brent ham petrolü %0,36 artışla varil başına 85,80 dolara yükseldi. Ekim kontratının vadesi Perşembe günü doluyor ve daha aktif olan Kasım kontratı 32 sent artışla varil başına 85,23 dolar oldu.

ABD Batı Teksas Intermediate vadeli ham petrol kontratları 38 sent ya da %0,47 değer kazanarak 81,54$'a yükseldi ve beşinci seansını da kazançla tamamladı.

Her iki gösterge de Salı günü, ABD istihdam verilerinin zayıflamasının ardından daha fazla faiz artırımı beklentilerinin azalmasıyla ABD dolarının düşmesiyle varil başına bir dolardan fazla yükseldi.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü açıkladığı rakamlara atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol stokları 25 Ağustos'ta sona eren haftada yaklaşık 11,5 milyon varil azaldı. Veriler öncesinde Reuters anketine katılan analistler ortalama 3,3 milyon varillik bir düşüş tahmin ediyorlardı.

Fujitomi Securities Co Ltd analistlerinden Toshitaka Tazawa, ABD ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla azalmasının petrol piyasası için olumlu olduğunu çünkü talebin güçlü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Aynı zamanda yatırımcılar, ABD'nin başlıca petrol ve doğal gaz üretim tesislerinin doğusunda Meksika Körfezi'ni çalkalayan Idalia Kasırgası'na ilişkin endişelerle vadeli işlemler satın aldı.

Tazawa, "Idalia Kasırgası'na ilişkin endişeler yeni alımlara yol açtı" dedi.

Enerji Bilgi İdaresi'ne (EIA) göre, Meksika Körfezi açıkları ABD petrol üretiminin yaklaşık %15'ini ve doğal gaz üretiminin yaklaşık %5'ini oluşturuyor.

Petrol devi Chevron Corp CVX.N bazı personelini bölgeden tahliye etti, ancak Meksika Körfezi'nde işlettiği sahalarda üretim devam ediyordu.

Analistler dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın gönüllü üretim kesintisini Ekim ayına kadar uzatacağını beklerken petrol arzının sıkışık kalması bekleniyor.

Bu beklentiye bağlı olarak, Reuters anketine katılan rafineri kaynakları Suudi Arabistan'ın Ekim ayında uzun vadeli sözleşmeler kapsamında Asya'ya sattığı ham petrol için resmi satış fiyatlarını bu yılın en yüksek seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor.

Ancak, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de yakıt talebi ve makroekonomik durumla ilgili endişeler fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Capital Economics analistleri bir müşteri notunda, Çin ekonomisinin Haziran ayındaki daralmanın ardından Temmuz ayında bir miktar toparlanmasına rağmen, büyük resme bakıldığında çeşitli üretim göstergelerinin son zamanlarda düzleştiğini ve politika desteği yakında artırılmazsa ekonominin aşağı yönlü bir sarmala girebileceğini söyledi.

İlgili Haberler