Trump, baลkanlฤฑk kampanyasฤฑ sฤฑrasฤฑnda vergi beyannamesini aรงฤฑklamayarak geleneklerin aksi yรถnรผnde hareket etmiลti.
ABD baลkanlarฤฑnฤฑn vergi รถdemelerini aรงฤฑklamasฤฑ zorunlu olmasa da Trump’ฤฑn iล adamฤฑ geรงmiลinden dolayฤฑ vergi beyannamesini aรงฤฑklamasฤฑ talep ediliyor.
Gรถsteriler sฤฑrasฤฑnda รถzellikle Trump destekรงileri ve karลฤฑtlarฤฑ arasฤฑnda รงฤฑkan รงatฤฑลmalar yรผzรผnden en az 21 kiลi gรถzaltฤฑna alฤฑndฤฑ.
California eyaletinin Berkeley ลehrinde dรผzenlenen gรถsterilerde polisin eylemcilere biber gazฤฑ ile mรผdahale ettiฤi gรถrรผldรผ.

Protestolarฤฑn zamanlamasฤฑ ABD vatandaลlarฤฑnฤฑn vergi รถdemelerini gerรงekleลtirmes, gereken Nisan ayฤฑnฤฑn ortasฤฑna denk getirildi.

En son Amerikan televizyon kanalฤฑ MSNBC, Trump’ฤฑn 2005’te 150 milyon dolardan fazla gelir beyan ettiฤini, bunun karลฤฑlฤฑฤฤฑnda 38 milyon dolar vergi รถdediฤini ortaya koyan bir belge yayฤฑnlamฤฑลtฤฑ.
Beyaz Saray’dan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, vergi belgelerinin yayฤฑnlanmasฤฑnฤฑn yasa dฤฑลฤฑ olduฤu belirtilmiลti.

Baลkent Washington DC’deki eylemlere katฤฑlan Chuck Wash adlฤฑ gรถsterici, “Yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ, baฤฤฑลlarฤฑnฤฑ ve nelere karฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ รถฤrenmemiz bence รงok รถnemli” dedi.
Adil vergi sistemi talebi
Eylemlerin dรผzenlenmesi fikri, hukuk hocasฤฑ olan Jennifer Taub’dan geldi.
Baลkan’ฤฑn danฤฑลmalarฤฑndan Kellyanne Conway’in Trump’ฤฑn vergilerinin aรงฤฑklanmamasฤฑna “insanlarฤฑn umursamamasฤฑnฤฑ” sebep olarak gรถstermesi รผzerine Taub Twitter’dan eylem รงaฤrฤฑsฤฑ yaptฤฑ.
Taub, Ocak ayฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ รงaฤrฤฑya destek verilmesi sayesinde รผlke รงapฤฑnda eylemlerin dรผzenlenmesine รงok ลaลฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor.
Taub, bu eylemlerin amacฤฑnฤฑn sadece Trump’ฤฑn vergi beyannamesiyle ilgisi olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, ‘adaletli bir vergi sistemi’ talebi olduฤunu da dile getiriyor.
Gรถstericiler #showusyourtaxes ‘Bize vergilerini gรถster’ etiketini kullanฤฑrken Trump’ฤฑn destekรงileri de sosyal medyadan Amerikan Baลkanฤฑ lehine tweetler attฤฑ.(BBC)







