Almanya kayıt dışı çalışmada Avrupa şampiyonu

Almanya kayıt dışı çalışmada Avrupa şampiyonu

Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Almanya'nın yeraltı ekonomisi ve kayıt dışı çalışma oranı konusunda hiç de iyi karneye sahip olmadığını gösteriyor.

A+A-

Institut der Deutschen Wirtschaft (Alman Ekonomi Enstitüsü) raporuna göre, özellikle göçmenlerin çalışmalarının beyan edilmiyor, vergi kaçırılıyor ve birçok evde kayıt dışı çalışma mevcut.

Almanya'nın diğer ülkeler arasında en doğru ve verimli devlet yönetimlerine sahip olduğu düşünüldüğünde, bu durumun AB'nin ekonomik, istatistiksel ve siyasi sistemleri üzerinde yankıları olması bekleniyor. Araştırmaya göre, Almanya'da kayıt dışı çalışma oranı özel hanelerde diğer sektörlere göre daha yüksek. Tahminlere göre, yıllardır kayıt dışı, sigortasız ve kaza sigortası olmadan çalışan ev işlerinde çalışanların sayısı yüzde 90'ın üzerinde.

IW'nin çalışması, Almanya'da 22 binden fazla hane üzerinde yapılan bir ankete dayanıyor. Bu ankete göre, Almanya'da yaklaşık 3,31 milyon hane düzenli olarak ve yaklaşık 1,02 milyon hane ise ara sıra yardım alıyor. Ancak resmi istatistiklere göre sadece 287.099 hane kayıtlı part-time iş olduğunu gösteriyor. Bu durum, kayıt dışı çalışanların sayısının oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

IW raporu, yeraltı ekonomisinin ve kayıt dışı çalışmanın nedenlerini de ele alıyor. Mali yükümlülüklerden kaçınma, ev işlerinin diğer işlerden farklı olduğu ve sürekli ücret ödeme zorunluluğunun istenmeyen bir yükümlülük olarak görülmesi gibi sebepler kayıt dışı çalışmanın önemli faktörleri olarak gösteriliyor. Ayrıca bürokratik engeller de kayıt dışı çalışmaya zemin hazırlıyor.

İlgili Haberler