Alphabet hisseleri yapay zeka Gemini ile yükseldi

Alphabet hisseleri yapay zeka Gemini ile yükseldi

Google'ın yapay zeka yazılımı Gemini'nin piyasaya sürülmesi, Alphabet'in hisselerinin yükselmesine neden oldu. Bu, yapay zeka ürün duyurularının şirket için riskli olduğu bir dönemde rahatlama sağladı.

A+A-

Google'ın en gelişmiş yapay zeka yazılım modeli olan Gemini'yi piyasaya sürmesi borsa yatırımcıları tarafından  olumlu karşılandı. Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri Perşembe günü erken saatlerde %4,8 artışla 136,25 dolara yükseldi.

JP Morgan analisti Doug Anmuth, Gemini'nin çarşamba günü piyasaya sürülmesinin "Google için önemli bir yenilik" olduğunu yazdı. Anmuth, Alphabet hisseleri için 150$ hedef fiyat ile Overweight notunu yineledi.

Anmuth, "Sokak lansmanda çoğunlukla esnemiş olsa da -belki de ürünün tam olarak tamamlanmadığını ve zamanlamanın hem baskılı hem de fırsatçı olduğunu düşünerek- Google'ın bu büyük teknoloji değişimindeki ilerlemesini görmek bizi cesaretlendirdi" diye yazdı. 

Anmuth, Gemini'nin endüstri standardı MMLU ya da devasa çoklu görev dil anlayışı kıyaslamasında OpenAI'nin GPT-4'ünden daha yüksek puan aldığını belirtti. Aynı zamanda insan uzmanlardan daha iyi performans gösteren ilk modeldir. MMLU, aralarında matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik gibi konuların da bulunduğu 57 konudaki bilgiyi ele alıyor.

Google çeşitli uygulamalar için Gemini'nin üç versiyonunu piyasaya sürüyor. 

En güçlü versiyon olan Gemini Ultra'nın güvenlik testleri ve incelemeleri devam ediyor ve lansman tarihinin önümüzdeki yılın başlarında olması bekleniyor. Şirketin söylediğine göre orta seviye versiyon Gemini Pro, pek çok görev için ölçeklendirilebilecek ve Bard'daki bazı cevaplar için halihazırda kullanılıyor. Gemini Nano ise modelin en küçük versiyonu olup akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer yerel cihazlarda kullanılmak üzere tasarlandı. 

İlgili Haberler