Amazon'dan etrafında olup biteni anlayan ChatGPT ile çalışan robot süpürge

Amazon'dan etrafında olup biteni anlayan ChatGPT ile çalışan robot süpürge

Amazon'un ChatGPT benzeri özelliklere sahip, çevresini çok daha iyi anlayan gizli yeni bir ev robotu var

A+A-

Business Insider'ın edindiği bilgiye göre Amazon, Astro ev robotunun gözlemlediklerini daha iyi anlamasını ve olaylara daha akıllıca tepki vermesini sağlamak için yükseltilmiş bir versiyonunu geliştiriyor.

Insider tarafından elde edilen dahili belgelere göre bu, Astro'ya bir "zeka katmanı ve konuşmaya dayalı sözlü bir arayüz" ekleyen, dahili olarak "Burnham" kod adlı gizli yeni bir yapay zeka robot projesinin bir parçası. Belgelerde "Bağlamsal Anlama" olarak adlandırılan yeni teknolojiyi Amazon, "robotları daha akıllı, daha kullanışlı ve konuşkan hale getirmek için tasarlanmış en yeni ve en gelişmiş yapay zeka teknolojimiz" olarak tanımlıyor.

Şirket sık sık personelini, geliştirmekte oldukları yeni teknoloji için gelecekteki basın bültenlerini hayal etmeye teşvik ediyor. Burnham'la ilgili bu belgelerden birinde Amazon, fiyatı 995 dolar olan bir Astro ürününü tanımlıyor. Bu belgeye göre, standart ev izleme özellikleri için aylık 24,99 dolarlık ek bir "Burnham Plus" ücreti var ve Amazon'un Ring kapı zili kamerasıyla birlikte Burnham Plus ayda 34,99 dolar olacak.

Burnham, bir dizi başka ürünü de destekleyebilecek daha geniş kapsamlı bir girişim. Belgelerde, teknolojinin "gördüklerini ve anladıklarını hatırladığı" ve bu etkileşimlerden anlam çıkardığı belirtiliyor. Ayrıca ChatGPT gibi uygulamalarda yaygın olarak bulunan büyük dil modeli tabanlı teknolojiyi kullanarak gördükleri ve anladıkları üzerine bir soru-cevap diyaloğuna girebilir ve buna dayalı olarak uygun eylemleri gerçekleştirebilir.

Örneğin, Burnham yanık bırakılmış bir soba veya gözetimsiz çalışan bir su musluğu bulursa, sahibini bulacak ve dikkatini çekecek.

Yaşlı bir adam mutfakta kayarsa, Burnham iyi olduğundan emin olmak için kontrol edebilir ve yardıma gelmeleri için başkalarını arayabilir. Eğer acil bir durum söz konusuysa, Burnham otomatik olarak 911'i arayabilir.

Ev sahipleri Burnham'a anahtarlarını nerede bıraktıklarını sorabilir.
Mutfak penceresinin dün gece açık bırakılıp bırakılmadığını kontrol edebilir.
Robot ayrıca çocukların okuldan sonra arkadaşlarının eve gelip gelmediğini de izleyebiliyor.

Belgelerden birinde şu yazıyor: "Basitçe söylemek gerekirse Amazon'un robotunun güçlü bir vücudu var. Bundan sonra ihtiyacımız olan şey bir beyin". "Burnham'a sahip bir robot, bir insanın anladığı şekilde, bir evde her gün gerçekleşen binlerce şeyi, her biri için açıkça kod yazmak zorunda kalmadan anlayabiliyor çünkü bu 'sağduyu' bilgisi, dil modelinin üzerinde eğitildiği verilerde örtük olarak bulunuyor.

Bu hamle, şimdiye kadar Amazon'un yüksek beklentilerini karşılayamamış gibi görünen, Alexa destekli bir ev izleme robotu olan Astro için büyümenin bir sonraki aşamasını temsil ediyor. Yıllar süren yatırımlara ve üzerinde çalışan yüzlerce kişiye rağmen, Astro vasat incelemeler ve şirket içi küçümsemeyle karşı karşıya kaldı ve piyasaya sürülmesinden 18 ay sonra bile yalnızca davetiyeyle satın alınabildiği için satın alınması hala zor.

Bu aynı zamanda, Microsoft ve Google gibi rakipler yapay zeka sohbet robotu pazarında önde yarışırken, Amazon'un mevcut ürün ve hizmetlerine üretken yapay zeka ve LLM teknolojisini dahil etmesinin son örneği. Insider'ın daha önce bildirdiği gibi Amazon, Alexa ses teknolojisini ChatGPT benzeri özelliklerle yükseltmeyi planlarken, The Information'a göre reklamverenler için otomatik olarak fotoğraf ve video oluşturmak için AI araçları oluşturmak istiyor. Amazon'un CFO'su Brian Olsavsky geçen ay yaptığı açıklamada, daha fazla yatırım dolarının temel lojistik işinden bu tür AI ve LLM teknolojilerine kaydığını söyledi.

Amazon sözcüsü Insider'a gönderdiği bir e-postada Astro'nun "çok umut verici bir başlangıç yaptığını" ve davetiye taleplerinin "güçlü kalmaya devam ettiğini" söyledi, ancak belirli rakamlar vermedi.

Sözcü, "Üretken yapay zeka teknolojilerinin potansiyelinden heyecan duyuyoruz ve bu teknolojileri Astro için müşterileri memnun edecek ve gelecekte hayatlarını daha da kolaylaştıracak yeni deneyimler icat etmek için kullanmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

'İşe yarayacağına inanıyorum'

Burnham fikri, büyük dil modelleri alanındaki bir araştırma makalesinden esinlendi. Amazon belgelerinden birinde, LLM'lerin ölçeği büyüdükçe, "hem çıkarım hem de problem çözme konusunda ortaya çıkan beceriler" göstermeye başladıkları belirtiliyordu. Çıkarım, yapay zeka modelleri yeni verilerden tahminler yaptığında gerçekleşiyor.

Örneğin, LLM'lerle Amazon, ev robotlarının bir ışığın kapatılmadığını veya bir kapının açık bırakıldığını tespit etmek gibi basit açma-kapama veya açık-kapalı keşiflerinin ötesine geçebileceğini keşfetti. Bunun yerine, artık yerdeki kırık camı tespit etmek ve cam parçalarının tehlikeli olduğunu ve biri üzerine basmadan önce süpürülmesi gerektiğini bilmek gibi daha karmaşık görevlerin üstesinden gelebiliyorlar.

Amazon, yeni ev robotunun çıkarım yapma ve problem çözme yeteneklerini test etmek için kavramsal bir demo gerçekleştirdi. Test başarılı oldu. Belgelerden birinde, "Bunun robotumuz için ne anlama geldiğini anladığımızda duyduğumuz heyecanı tahmin edebilirsiniz" deniyor. "Burnham'ın bir ürüne dönüştürülebilmesi için daha önümüzde uzun bir yol olduğunu biliyoruz ama işe yarayacağına ikna olacak kadar çok şey öğrendik."

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve basına konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre, Amazon'daki diğer ekipler gibi Astro birimi de geçtiğimiz yıl ciddi maliyet baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Ekip geçen yıl daha düşük maliyetli bir model çıkarma planından vazgeçti ve bunun yerine küçük işletmelerin güvenliğine odaklanacağını duyurdu.

Burnham projesinin geleceği

Burnham sadece bir ürünle sınırlı kalmayabilir. Dahili belgelerden birinde Amazon, Burnham'ı "kendi başına bir ürün değil, bir dizi temel teknoloji" olarak tanımlıyor ve Burnham'ın "gelecekteki bir dizi robotta görünmesini" beklediğini söylüyor.

Burnham, Amazon yapay zeka teknolojisini dijital alandan çıkarıp gerçek hayattaki fiziksel ortamlara taşımaya çalışırken büyük dil modellerinin sınırlarını test edebilir.

Belgelere göre Amazon, Burnham'ın "evlerinde her şeyin yolunda olduğu konusunda aileye huzur veren" ev izlemenin önemli ölçüde geliştirilmiş bir versiyonu olduğuna ikna olmuş görünüyor.

İlgili Haberler