Amerikan GSM devi Ericsson'ı seçti, Nokia'yı terk etti

Amerikan GSM devi Ericsson'ı seçti, Nokia'yı terk etti

AT&T yeni ABD telekom ağı için Nokia'dan vazgeçme kararı aldı. Şirket, Ericsson ile ilerleyecek.

A+A-

AT&T Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sadece ORAN (Open RAN) teknolojisini kullanan ve 2026 yılının sonuna kadar ABD'deki kablosuz trafiğinin %70'ini kapsayacak bir telekom ağı kurmak için Ericsson'u seçtiğini ve bunun yeni teknoloji için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

ORAN veya açık radyo erişim ağı; Nokia, Ericsson ve Huawei gibi şirketler tarafından sağlanan ve birbirleriyle çalışmayan özel ekipmanlara güvenmek yerine birçok tedarikçiden bulut tabanlı yazılım ve donanım kullandığı için telekom operatörleri için maliyetleri büyük ölçüde azaltmayı vaat ediyor.

Telefonica ve Vodafone gibi birkaç telekom sağlayıcısı teknolojiyi test etmiş olsa da, mevcut taşıyıcılar tarafından kitlesel olarak benimsenmesi yavaş oldu. Dish ve Japon Rakuten'in yeni ağları Open RAN kullanıyor.

Bir yönetici, AT&T'nin altı aydır yüzlerce kişilik bir ekiple Open RAN'ı analiz ettiğini ve birden fazla satıcıyı inceleyip teklifler aldığını söyledi.

AT&T Network Başkanı Chris Sambar Reuters'a verdiği demeçte, "Piyasaya süreceğimiz tüm yeni ekipmanlar Open RAN özellikli olacak" dedi.

Şirket, AT&T'nin harcamalarının Ericsson ile yapılan sözleşmenin beş yıllık süresi boyunca 14 milyar dolara yaklaşabileceğini söyledi.

Şirket, Open RAN anlaşmasını kazanmanın, Nokia'nın payını yavaş yavaş devralan Ericsson'u AT&T'nin en büyük tedarikçisi haline getireceğini kaydetti.

Analistler, Nokia hisselerinin Pazartesi günü New York'ta şirketin AT&T sözleşmesini kaybedebileceği spekülasyonu üzerine %8,7 düştüğünü söyledi. Nokia, 2020 yılında Samsung'un ABD'de Verizon'a 5G ekipmanı tedarik etmek için 6,64 milyar dolarlık bir sözleşme kazanmasıyla da bir gerileme yaşadı.

Nokia Salı günü yaptığı açıklamada AT&T'nin planlarından haberdar olduğunu ve AT&T'den mobil ağlar işinde elde ettiği gelirin önümüzdeki iki ila üç yıl içinde düşmesini beklediğini söyledi.

Yapılan açıklamada, "Nokia, Mobil Ağların önümüzdeki yıllarda da kârlı kalmasını bekliyor ancak bu karar, çift haneli işletme marjına ulaşma zaman çizelgesini 2 yıla kadar geciktirecektir" denildi.

Open RAN, büyük telekom satıcılarının iş kaybetme korkusuyla kendi özel arayüzlerini diğer şirketlere açmaya direnmesi nedeniyle zorlandı.

Sambar, Ericsson'un şimdi bu arayüzleri tüm ayak izinde açmayı kabul ettiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onlara gerçekten istedikleri bir şey vermelisiniz ve karşılığında sadece AT&T'nin değil tüm sektörün istediği bir şey alacağız"

AT&T'nin bu anlaşma dışında da diğer Open RAN tedarikçileriyle sözleşmeleri olacak.

AT&T, 2024'ten itibaren Ericsson ve Fujitsu ile koordineli olarak çalışan tam entegre Açık RAN sahaları bekliyor. 2025 yılında, şirketin ağı birden fazla tedarikçinin ekipmanına sahip olacak.

Sambar son olarak "Bu bir alt ölçek denemesi değil. Biz ve ortağımız bu işe %100 giriyoruz, dolayısıyla bunun sektörü gerçekten değiştireceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler