Apple çalışanları ile "sendika davası"nı temyize götürüyor

Apple çalışanları ile "sendika davası"nı temyize götürüyor

Apple, personelini sendikalar konusunda yasadışı ve zorlayıcı bir şekilde sorguladığı yönündeki mahkeme kararını temyize götürecek.

A+A-

Apple, bir yargıcın şirketin çalışanlarını sendika çalışmaları hakkında sorgulayarak ve sendika broşürlerinin dolaşımını kısıtlayarak işçi haklarını ihlal ettiği yönündeki kararına karşı temyize gitmeyi planladığını açıkladı. Buna karşılık Apple, şikayetlere katılmadığını ve "açık, dürüst ve doğrudan" iletişimin şirketin işbirliği kültürünün bir parçası olduğunu söyledi.

Yargıç Apple'ın çalışanlarını sendikalar konusunda sorgulamasını yasakladı

Apple, NLRB süreci yoluyla karara itiraz edeceğini söylüyor. Bu hafta başında açıklanan karar, Apple'ın New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ndeki mağaza çalışanlarından gelen şikayetlere dayanıyor. Bu mağaza, ABD'de sendikalaşma kampanyaları yürüten birkaç Apple Mağazasından biri.

Apple'dan yapılan açıklamada "Ekip üyelerimizle düzenli olarak açık, dürüst ve doğrudan iletişim kurmak Apple'ın işbirliğine dayalı kültürünün önemli bir parçasıdır" denildi.

Mahkeme, Apple'ın çalışanlarını işçi aktivizmi konusunda sorgulamaktan vazgeçmesi gerektiğine karar verdi. Şirketin ayrıca dinlenme odalarındaki "sendika yanlısı yayınlara" el koyması ya da haklarını kullanırken "çalışanlara müdahale etmesi, onları kısıtlaması ya da zorlaması" da yasaklandı. Rapor, NLRB yargıcının ilk kez Apple aleyhine karar verdiğini belirtiyor.

Kurum, şirket politikalarında değişiklik yapılmasını emredebilirken, cezai tazminat uygulayamıyor. Apple'ın kararı temyiz etmesi halinde, dava Washington'daki çalışma kurulu üyelerine ve ardından federal temyiz mahkemesine taşınacak.

Apple mağazalarında sendikalaşma konusunda zorluklarla karşılaşıyor
 

Apple, bazı mağazalarının sendikalaşma kararı almasından bu yana ABD'deki mağaza çalışanlarıyla anlaşmazlık yaşıyor. Geçtiğimiz yıl Apple'ın Maryland eyaletinin Towson kentindeki perakende mağazası, şirketin sendikalaşan ilk mağazası oldu. Öte yandan Apple, "sendikalaşmanın risklerini tartışmak" için mağaza çalışanlarıyla ülke çapında toplantılar da dahil olmak üzere mağazaların sendikalaşmasını engelleme çabalarını sürdürüyor.

Yasadışı sendika karşıtı taktiklerle suçlanmasının ardından Apple, şirketin insan hakları politikalarına uyup uymadığının üçüncü taraf bir denetim tarafından kontrol edilmesine izin vermeyi kabul etti.

İlgili Haberler